Betesz a napelemes rendszerek terjedésének a paksi bővítés

Pénzcentrum
2014. január 31. 17:32

Annak ellenére, hogy ma a nukleáris energia akár hosszú távú létjogosultsága sem kérdőjelezhető meg a hazai energiamixben, a paksi bővítésről szóló megállapodás jelenlegi formájában komoly szakmai aggályokat vet fel. Amennyiben változatlan formában kerül a tervezet a parlament által elfogadásra úgy a napelemes rendszerek világszerte tapasztalt elterjedése Magyarországon a jelenlegihez képest újabb több évtizedes lemaradásba fog kerülni - véli a Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP).

Az egyesület emlékeztet, a megújuló energiaforrások az elmúlt évtizedben, azon belül is ugrásszerűen az elmúlt 2-3 évben jelentős technikai és piaci fejlődésen mentek keresztül, ami elsősorban a hagyományos energiahordozókhoz viszonyított költséghátrányuk jelentős ledolgozásával járt. Véleményük szerint azonban az új paksi blokkok beruházásáról való döntés mostani meghozatala az országnak azt a stratégiai előnyét szünteti meg, miszerint a jelenlegi blokkok üzemidő-hosszabbítása miatt ezt a döntést 7-10 év múlva lenne valójában szükséges meghozni.

Mint azt a közmeényükbn kiemelik, ma az energetika hatalmas átalakulásának lehetünk szemtanúi a világban. Az energetikai változások nem kizárólag, de elsősorban a megújulók, és az ehhez kapcsolódó tárolási, okos-hálózati (smart grid) technológiák terén láthatók. Ezen területeken gőzerővel folynak fejlesztések, amik a gazdaságosan kiépíthető megújuló kapacitások megsokszorozását célozzák. Az évszázad hátralévő részét energiapolitikailag meghatározó döntés mai meghozatala a mostani fejlődési lehetőségek figyelmen kívül hagyását, és egyben egyes megújulók hazai lehetőségeinek drasztikus korlátozását is jelenti.

A megállapodásban található ütemezés szerint a régi és az új blokkok évekig, de csak átmenetileg fognak párhuzamosan működni. A párhuzamos működés ugyanakkor csak akkor lehetséges, ha ehhez megfelelő hálózati fejlesztések is kapcsolódnak. Feltételezve, hogy ez csak egy átmeneti állapot, az ehhez szükséges mértékű jelentős hálózati beruházásokat az hálózati eszközök élettartamának töredékét kitevő átmeneti időszak miatt megtenni rendkívül pazarlónak tűnik. Mindez egy olyan környezetben, ahol már ma az európai országok többsége a villamos hálózati fejlesztéseinek döntő többségét a megújulók integrálása érdekében teszi, ugyancsak ellentmondásos - olvasható a MANAP állásfoglalásában.

A MANAP prognózisa szerint a beruházás tervezett finanszírozási konstrukciója és a tervezett áramár számítása példátlan és torz viszonyokat fog teremteni a hazai energiapiacon ahol a megújulóknak, mint alternatíváknak így rendkívül kis tér marad. Az államközi hitel felvétele és ennek költségeinek költségvetési forrásból és nem a megtermelt villamos energia árából történő visszafizetése példátlan mértékű állami támogatást jelent a nukleáris energia részére, ami az EU versenyjogi elveivel sem feltétlenül összeegyeztethető.

Az atomenergia ilyen mértékű állami támogatása elfogadható csak akkor lenne, ha a megújulók legalább ekkora, de a környezetvédelmi szempontok miatt ennél inkább jelentősen nagyobb mértékben lennének támogatva - véli a szövetség. A napelemes rendszerek széleskörű lakossági elterjedése támogatásának a rezsicsökkentés elveivel egyező hatása lenne, a napelemek megfelelő alkalmazás esetén csúcsidőszaki, elosztott termelésükkel a villamos-energia rendszerre is jótékony hatással bírhatnának.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel szemben a megújulók beruházási támogatására összehasonlíthatatlanul kisebb mértékben, szinte kizárólag EU-s források álltak a közelmúltban rendelkezésre, magyar költségvetési források csak minimális összegben, elvétve. Ezen helyzet megújulók szempontjából pozitív változása nehezen elképzelhető amennyiben az elkövetkezendő néhány évtizedben a megállapodásban szereplő mértékű forrásokat fog lekötni a paksi projekt. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy míg a hivatalos álláspont szerint a megújulók hazai nagyobb mértékű terjedésének feltétele azok versenyképesebbé válása az energiapiacokon, addig a nukleáris energia értékesítése nem piaci árak mellett fog történni.

A MANAP álláspontja szerint az új paksi blokkok építésére valószínűleg szükség lesz, de a megállapodás-tervezet jelen formájában és határidőivel indokolatlanul és nagyon hosszú időre egyetlen irányba mutat és eltéríti Magyarországot a megújulók útjáról. Tisztelettel kérünk minden döntéshozót, hogy a leírtakat figyelembe véve hozza meg a témában döntését.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem