Örülsz a rezsicsökkentésnek? Pedig, ha ezt tudnád...

Pénzcentrum
2013. október 17. 12:36

A tűzifa és szén árának csökkentése következtében többen és többet fűtenének ezekkel az anyagokkal, így jelentősen növekedne a légszennyezés. Ennek hatására a rezsicsökkentés jóval nagyobb terhet róna a társadalomra, mint amennyit az érintett lakosok megtakarítanának az árcsökkenéssel. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a kormány nem szabályozza a tüzelőanyagok minőségét.

A fosszilis energiahordozók (szén, kőolaj, földgáz) elégetése éghajlatváltozást okoz, és levegőszennyezéssel jár. Ezt az összefüggést már szinte semmilyen szakirodalom, európai uniós dokumentum sem kérdőjelezi meg. Úgy látszik azonban, hogy egy másik összefüggésről is beszélni kell, hiszen a kormány legújabb rezsicsökkentési ötlete láttán felmerül, hogy Magyarországon nem mindenki számára világos az az alapvető közgazdasági összefüggés, miszerint az alacsonyabb ár magasabb kereslethez vezet. Alapvetően ezen összefüggés miatt tartotta és tartja a Levegő Munkacsoport elhibázottnak az energiaárak csökkentését, illetve szorgalmazza az energiaadók alkalmazását (ez utóbbit természetesen megfelelő egyidejű pénzügyi kompenzációval a lakosság számára).

A kormány sajnos további rezsicsökkentési ötlettel állt elő: "a tűzifa és a szén árának csökkentésével enyhítené a háztartások terheit". A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kapta feladatul, hogy készítse elő a lakosságnak eladott tűzifa és szén árcsökkentésének kereteit. Mégpedig úgy, hogy a külföldi érdekeltségek "extraprofitja" csökkenjen. A Levegő Munkacsoport kétli, hogy ezeken a piacokon, ahol sokkal nyíltabb a verseny, mint az áram- vagy a távfűtési piacon, bárkinek is extraprofitja lenne, de ha mégis, annak itt sem a hatósági árcsökkentés az orvossága.

Amennyiben az elképzelés megvalósul, a jobb minőségű szénfajták árusítói minden bizonnyal kivonulnak a piacról, és szinte csak a legolcsóbb szénfajta, a lignit kerül a kályhákba. Ez viszont a legrosszabb minőségű, legalacsonyabb fűtőértékű szénfajta, amiből többet kell elégetni, mint a fekete- vagy barnaszénből, hogy ugyanolyan meleg legyen. Több lesz a hamu és a salak is. A lignit nagyságrendekkel jobban füstöl, szennyezi a levegőt, mint az egyéb szenek. Különösen a rendkívül egészségkárosító részecskekibocsátás fog növekedni, a tüzelőberendezéseket, kéményeket pedig a felszabaduló kén-dioxid teszi tönkre.

A tűzifánál a magas víztartalom veszélyes. A nedves fa tökéletlenül ég, és füstgáza mérgező anyagok sorát tartalmazza. A munkacsoport számos alkalommal sürgette a tűzifa megengedhető nedvességtartalmának meghatározását, azonban ez a javaslat is süket fülekre talált a kormánynál - annak ellenére, hogy így nem csak a légszennyezést, hanem a rezsit is csökkenteni lehetne, hiszen ma a kereskedők egy része sokszor beáztatja a tűzifát, mivel így többet nyom.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tehát ha rövid távon anyagilag valamelyest könnyítene is a szegényeken a tűzifa és a szén, illetve a lignit árának csökkentése, a sok füst miatt nagyon sokan fizetnek majd érte az egészségükkel. Kutatási eredmények valószínűsítik, hogy hosszabb távon az emiatti egészségügyi kiadások, a betegségek és elhalálozások okozta keresetkiesés lényegesen nagyobb veszteséget jelent majd a társadalomnak, mint amennyit a fával és szénnel fűtő emberek megtakarítanak a rezsicsökkentés révén.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm