2 °C Budapest

Újabb 10 százalékkal csökkenhet a rezsi szeptemberben

Pénzcentrum
2013. június 18. 16:31

A Fidesz tervei szerint még a fűtési szezon kezdete előtt, szeptemberben elrendelhetik az újabb 10 százalékos rezsiköltség-csökkentést.

A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy ne 2014. január 1-jétől, hanem már a következő fűtési szezontól, vagyis ősztől ismét legalább tíz százalékkal csökkenjen a gáz és a villany ára - közölte Rogán Antal keddi sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta: azt is kérik a kabinettől, hogy a szeptember elején esedékes kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülésre készítse el a további rezsicsökkentéssel kapcsolatos terveit.

Rogán olyat kér a kormánytól, amit már két hónapja bejelentett

A Portfolio.hu hívta fel a figyelmet, hogy Rogán Antal egyébként még április közepén tájékoztatott arról, hogy a Fidesz-frakció szeptember eleji kihelyezett frakcióülésén fogja meghallgatni a kormány tájékoztatóját arról, hogy a fűtési szezon beállta előtt tudják-e még tovább mérsékelni a villamos energia árát, illetve a fűtési költségeket, így kérdéses, hogy a frakcióvezető most pontosan miért szólalt fel ismét ebben a témában.

Pénzcentrum vélemény
Az alacsony - a piaci mechanizmusok által indokoltnál alacsonyabb - ár pazarló fogyasztásra és a takarékosságot szolgáló beruházások elhalasztására ösztönöz. Kivéve, ha a kormányzat minden eddiginél átfogóbb épületenergetikai stratégiát, s hozzá tartozó pályázati rendszert hirdet - bár erre eddig sem láttunk példát. Alapvető közgazdaságtani fogalom ugyanis, hogy az alacsonyabb ár az adott jószág nagyobb mennyiségű fogyasztására ösztönöz. A már érvényben lévő, illetve a további csökkentések tehát nem nyújtanak hatékony választ az egyre égetőbb problémákra, vagyis nem csökkentik a felhasználást és nem javítanak az energiahatékonyságon sem. Az intézkedés így végeredményben sem az ország energiaszámláját, sem energiafüggőségét nem mérsékli, és a lakosság terhei is csak látszólag csökkennek. Az elfogyasztott energiáért előbb-utóbb ugyanis mindenképp fizetni kell. Arról nem is beszélve, hogy a kiesett bevétel miatt elmaradt beruházások hosszútávon még pótlólagos tőkeinjekciót is igényelhetnek - ez pedig végső soron nem oldható meg majd más forrásból, csakis brutális méretű áremelésből.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 8. 11:03