3 °C Budapest

Újabb 10 százalékkal csökkenhet a rezsi szeptemberben

Pénzcentrum
2013. június 18. 16:31

A Fidesz tervei szerint még a fűtési szezon kezdete előtt, szeptemberben elrendelhetik az újabb 10 százalékos rezsiköltség-csökkentést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Fidesz arra kéri a kormányt, hogy ne 2014. január 1-jétől, hanem már a következő fűtési szezontól, vagyis ősztől ismét legalább tíz százalékkal csökkenjen a gáz és a villany ára - közölte Rogán Antal keddi sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta: azt is kérik a kabinettől, hogy a szeptember elején esedékes kihelyezett Fidesz-KDNP-frakcióülésre készítse el a további rezsicsökkentéssel kapcsolatos terveit.

Rogán olyat kér a kormánytól, amit már két hónapja bejelentett

A Portfolio.hu hívta fel a figyelmet, hogy Rogán Antal egyébként még április közepén tájékoztatott arról, hogy a Fidesz-frakció szeptember eleji kihelyezett frakcióülésén fogja meghallgatni a kormány tájékoztatóját arról, hogy a fűtési szezon beállta előtt tudják-e még tovább mérsékelni a villamos energia árát, illetve a fűtési költségeket, így kérdéses, hogy a frakcióvezető most pontosan miért szólalt fel ismét ebben a témában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pénzcentrum vélemény
Az alacsony - a piaci mechanizmusok által indokoltnál alacsonyabb - ár pazarló fogyasztásra és a takarékosságot szolgáló beruházások elhalasztására ösztönöz. Kivéve, ha a kormányzat minden eddiginél átfogóbb épületenergetikai stratégiát, s hozzá tartozó pályázati rendszert hirdet - bár erre eddig sem láttunk példát. Alapvető közgazdaságtani fogalom ugyanis, hogy az alacsonyabb ár az adott jószág nagyobb mennyiségű fogyasztására ösztönöz. A már érvényben lévő, illetve a további csökkentések tehát nem nyújtanak hatékony választ az egyre égetőbb problémákra, vagyis nem csökkentik a felhasználást és nem javítanak az energiahatékonyságon sem. Az intézkedés így végeredményben sem az ország energiaszámláját, sem energiafüggőségét nem mérsékli, és a lakosság terhei is csak látszólag csökkennek. Az elfogyasztott energiáért előbb-utóbb ugyanis mindenképp fizetni kell. Arról nem is beszélve, hogy a kiesett bevétel miatt elmaradt beruházások hosszútávon még pótlólagos tőkeinjekciót is igényelhetnek - ez pedig végső soron nem oldható meg majd más forrásból, csakis brutális méretű áremelésből.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?