Mindenki másképp csinálja: jókora eltérések a rezsiszámításban

Pénzcentrum
2013. június 18. 09:32

Az eltérő módszertan miatt más eredményeket mutatott ki a magyar és az uniós statisztikai hivatal az itthoni lakossági áram- és gázárak változásáról - írja a Napi Gazdaság.

Jelentősen eltérő képet mutat a magyarországi energiaárak alakulásáról a KSH és az Eurostat adatközlése, az uniós statisztikai hivatal szerint 2011 és 2012 második féléve között év/év alapon 1,9 százalékkal csökkent az áram, illetve 8,6 százalékkal nőtt a gáz ára a lakossági szegmensben, a KSH fogyasztóiár-indexe szerint azonban 2011 és 2012 decembere között az áram 3,1, a gáz pedig 4,2 százalékkal lett drágább. A 2012. második félévi adatokat a magyar energiahivatal biztosította, egy rögzített módszertan alapján − közölte az Eurostat. Az uniós szervezet szerint vélhetően módszertani eltérések állnak a merőben más eredmények mögött, az Eurostat azonban minden tagállam adatait ugyanazon eljárás szerint gyűjti be és dolgozza fel. A Magyar Energia Hivatal jogutódjaként a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint ugyanakkor az Eurostat által közölt végfelhasználói árakat nem a hatósági díjak, hanem az egyetemes szolgáltatók és a kereskedők adatszolgáltatása alapján határozták meg.

Az Eurostat módszertana szerint az adatok nem a teljes lakossági szegmensre vonatkoznak, illetve versenypiaci árakat is tartalmaznak. A MEKH szerint az adatszolgáltatás nem folyamatos, illetve az adatok sem elég részletesek, nem tartalmazzák külön a díjelemeket és azok változását, például a rendszerhasználati díjakat − a hatósági árak változását ezért az Eurostat által közölt adatok nem követik teljes mértékben (a lakossági áram árában például a rendszerhasználati díj 1,9 százalékos részaránnyal szerepel). A hivatal szerint ezt az anomáliát már korábban érzékelte, ezért is szerződött idén a finn VaasaETT céggel, amely − az osztrák E-Control felkérésére − 15 éve végez havonta ár-összehasonlító vizsgálatokat Európában, mind az áram, mind a gáz területén. A májusban kötött szerződés értelmében nyolc országgal, köztük Magyarországgal bővül a vizsgált országok köre, így novemberre már megfelelő módszertannal készült adatok állnak rendelkezésre.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?