Minden áron: a magyarok kétharmada egyetért a rezsicsökkentéssel

MTI
2013. május 14. 16:04

A fogyasztók 53 százaléka támogatja az állami szerepvállalás erősödését az energiaszolgáltatásban, a rezsicsökkentéssel pedig akkor is egyetért 59 százalék, ha az a szolgáltatóknak hosszabb távon veszteséget okoz - derül ki az energiainfo.hu energiaipari szakportál kedden ismertetett reprezentatív kutatásából.

A válaszadók 49 százaléka támogatja a rezsicsökkentést akkor is, ha emiatt a szolgáltatók beruházásokat kénytelenek elhalasztani, 40 százalék viszont ebben az esetben egyértelműen ellene van. A befektetők jelenlétét az energiaiparban a fogyasztók 21 százaléka támogatja egyértelműen, 38 százalék viszont egyértelműen ellenzi. A versenyt egyébként 46 százalék kifejezetten hasznosnak tartja és csak 20 százalék ítéli károsnak - emelte ki Drucker György, a szakportál vezető elemzője Budapesten sajtóbeszélgetésen.

A kutatás során adott válaszok a pártpreferenciáktól függően is eltértek. A Fidesz támogatóinak például 74 százaléka ért egyet az állami szerepvállalás erősödésével, a baloldali válaszadóknak viszont csak 40 százaléka. A Fidesz szavazóinak 70 százaléka akkor is támogatja a rezsicsökkentést, ha az a szolgáltatóknak hosszabb távon veszteséget okoz, míg a baloldal támogatóinak 55 százaléka válaszolt így. A Fidesz támogatóinak 67 százaléka akkor is helyesli a kormányzati intézkedést, ha emiatt beruházásokat kell elhalasztani, a baloldali válaszadók 54 százaléka viszont így már ellenzi a rezsicsökkentést.

A felmérés szerint a fogyasztók alapvetően elégedettek a szolgáltatásokkal. Az áramszolgáltatást a megkérdezettek 71 százaléka teljesen megbízhatónak tartja. A gázszolgáltatás esetében 58 százalék a maradéktalanul elégedettek aránya. A válaszadók 23 százaléka kifejezetten aggódik Magyarország energiafüggősége miatt, amit főként a fiatalok tartanak gondnak. A megoldás 59 százalék szerint a paksi atomerőmű bővítése, 36 százalék pedig a megújuló energiaforrásokat fejlesztené.

A felmérés másik részét ágazati szakértők körében végezték, eszerint 43 százalék elégedetlen az ágazat privatizációjával, 25 százalék pedig elégedett. A rezsicsökkentés a válaszadók 10 százaléka szerint semmilyen negatív hatást nem fog eredményezni. Ezzel szemben az árampiac esetében a válaszadók 67, a gázpiac esetében 63 százalék állította azt, hogy megállnak az infrastrukturális beruházások. Az áramszolgáltatásnál 61, a gázszolgáltatásnál 55 százalék prognosztizálja a hálózatok színvonalának folyamatos romlását. Elbocsátásokat az árampiac esetében 57, a gázpiac esetében 52 százalék valószínűsít. Egyes egyetemes szolgáltatók kivonulását az energetika mindkét részpiacán 39 százalék tartja valószínűnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?