Minden áron: a magyarok kétharmada egyetért a rezsicsökkentéssel

MTI
2013. május 14. 16:04

A fogyasztók 53 százaléka támogatja az állami szerepvállalás erősödését az energiaszolgáltatásban, a rezsicsökkentéssel pedig akkor is egyetért 59 százalék, ha az a szolgáltatóknak hosszabb távon veszteséget okoz - derül ki az energiainfo.hu energiaipari szakportál kedden ismertetett reprezentatív kutatásából.

A válaszadók 49 százaléka támogatja a rezsicsökkentést akkor is, ha emiatt a szolgáltatók beruházásokat kénytelenek elhalasztani, 40 százalék viszont ebben az esetben egyértelműen ellene van. A befektetők jelenlétét az energiaiparban a fogyasztók 21 százaléka támogatja egyértelműen, 38 százalék viszont egyértelműen ellenzi. A versenyt egyébként 46 százalék kifejezetten hasznosnak tartja és csak 20 százalék ítéli károsnak - emelte ki Drucker György, a szakportál vezető elemzője Budapesten sajtóbeszélgetésen.

A kutatás során adott válaszok a pártpreferenciáktól függően is eltértek. A Fidesz támogatóinak például 74 százaléka ért egyet az állami szerepvállalás erősödésével, a baloldali válaszadóknak viszont csak 40 százaléka. A Fidesz szavazóinak 70 százaléka akkor is támogatja a rezsicsökkentést, ha az a szolgáltatóknak hosszabb távon veszteséget okoz, míg a baloldal támogatóinak 55 százaléka válaszolt így. A Fidesz támogatóinak 67 százaléka akkor is helyesli a kormányzati intézkedést, ha emiatt beruházásokat kell elhalasztani, a baloldali válaszadók 54 százaléka viszont így már ellenzi a rezsicsökkentést.

A felmérés szerint a fogyasztók alapvetően elégedettek a szolgáltatásokkal. Az áramszolgáltatást a megkérdezettek 71 százaléka teljesen megbízhatónak tartja. A gázszolgáltatás esetében 58 százalék a maradéktalanul elégedettek aránya. A válaszadók 23 százaléka kifejezetten aggódik Magyarország energiafüggősége miatt, amit főként a fiatalok tartanak gondnak. A megoldás 59 százalék szerint a paksi atomerőmű bővítése, 36 százalék pedig a megújuló energiaforrásokat fejlesztené.

A felmérés másik részét ágazati szakértők körében végezték, eszerint 43 százalék elégedetlen az ágazat privatizációjával, 25 százalék pedig elégedett. A rezsicsökkentés a válaszadók 10 százaléka szerint semmilyen negatív hatást nem fog eredményezni. Ezzel szemben az árampiac esetében a válaszadók 67, a gázpiac esetében 63 százalék állította azt, hogy megállnak az infrastrukturális beruházások. Az áramszolgáltatásnál 61, a gázszolgáltatásnál 55 százalék prognosztizálja a hálózatok színvonalának folyamatos romlását. Elbocsátásokat az árampiac esetében 57, a gázpiac esetében 52 százalék valószínűsít. Egyes egyetemes szolgáltatók kivonulását az energetika mindkét részpiacán 39 százalék tartja valószínűnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem