0 °C Budapest

Trükköznek a vezetékes gázzal? Videón a válasz

Pénzcentrum
2013. február 23. 08:02

Különös videófelvétel érkezett a Pénzcentrum.hu szerkesztőségébe. A megszokott kék színű láng helyett sárgás-vörösben pompázott olvasónk konyhai gázkészülékének tűzrózsája. Vajon a szolgáltató trükközött a keverékkel? A Pénzcentrum.hu utánajárt a jelenségnek.

Újabb különös felvétel érkezett szerkesztőségünkbe. Ezúttal videón örökítette meg egy olvasónk, amint a megszokott kék színű láng helyett (bunzen kék - a szerk.) sárgás-vörös lánggal égett konyhai gáztűzhelye. Olvasónk beszámolója szerint a jelenség nem először fordult elő. "Pár hónapja felhívtam telefonon a szolgáltatómat, ahol egy hölgy munkatársuktól azt a választ kaptam, azért piros színű a gázláng, mert bizonyára koszos a készülék, ki kellene tisztíttatni. Ismerős gázszerelő szakembernek is elmeséltem, aki csak mosolygott ezen..." - fűzte hozzá olvasónk.

A Pénzcentrum.hu értesülései szerint a földgázzal üzemelő gázkészülékeknél a "sárgás-vörös" színű gázláng arra utalhat, hogy nem tökéletes az égés. A tökéletes égéshez, illetve az ahhoz legközelebbi kémiai állapothoz az égéshez szükséges alapfeltételek közül az égési anyag és az oxigén megfelelő minőségének és arányának keveredése szükséges. A megfelelő minőséget és arányt, mind az oxigén, mind az éghető anyag (földgáz) vonatkozásában több tényező befolyásolhatja (például a földgáz vagy levegő összetétele, s az azokban lévő nem éghető részek, a megfelelő arányt (keveredést) biztosító műszaki berendezés).

Szolgáltatók körében végzett felmérésünk szerint a sárgás elszíneződést vélhetően a gáz-levegő keverékben lévő szilárd szemcsék izzása - por, esetleg egyéb nem, vagy rosszul égő anyag - okozza. (Rövid időre szándékosan is kiváltható ez a jelenség egy jól működő, kék lánggal égő tűzhelyen is, ha például hintőport szórunk az égő gáz fölé.) Az idős gázelosztó vezetékekben lehet leülepedett por, amely a téli, azaz nagyobb gázfogyasztáskor fellépő gázáramlási sebesség-növekedés következtében felkavarodik és bekerülhet a lakáson belüli gázcsövekbe illetve gázégőkbe is. Tehát az elszíneződés semmiképpen sem a túlzott inert tartalomnak a következménye. Ha a földgáz túl sok inertet (azaz nem éghető összetevőt) tartalmazna, akkor a szükségesnél több levegő (oxigén) lenne a gáz-levegő keverékben, így a láng színe a kék illetve a színtelen felé tolódna el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Trükköznek a vezetékes gázzal? Itt a válasz

Természetesen a legtöbb fogyasztóban felmerül a kérdés, hogy egy szolgáltató mennyire tud a keverék összetételével trükközni? Mivel a földgáz egy túlnyomásos, zárt rendszerben áramlik, a szolgáltató nem tud változtatni a csőben áramló gázkeverék összetételén. Ehhez speciális kompresszorok és egyéb berendezések lennének szükségesek, amelyekkel sem a gázelosztó sem a gázszolgáltató nem rendelkezik. Arról már nem is beszélve, hogy az FGSZ Zrt. a szállítórendszerbe átadott földgáz minőségét folyamatosan (7 percenként) méri - napi és havi átlagot számol, s bizonylatol. Sőt, az FGSZ Zrt. által működtetett gázösszetétel-elemző és fűtőérték számító berendezések mérésügyileg hitelesítettek.

A trükközésre mindazonáltal a szolgáltatás biztonságának fenntartása miatt sincs lehetőség. A gázkészülékek gyártója a készüléken, illetve a hozzá tartozó gépkönyvben, műszaki leírásban, tanúsítványban meghatározza, hogy az melyik szabvány vagy előírás szerinti minőségű, paraméterű ( például a készülék csatlakozási pontjában előírt nyomás) gáz elégetésére alkalmas. A minőséget, illetve a paramétereket jellemzően a szabványok vagy előírások bizonyos határok ( -tól - ig értékek ) között adják meg. A gyárilag beállított készülékeket az üzembehelyezés alkalmával a szakember ellenőrzi, illetve a helyi viszonyoknak megfelelően beszabályozza. Ha a gáz összetétele megváltozik, akkor az égési folyamat nem a tökéletes vagy ahhoz közeli állapot szerint megy végbe, így a készülék működésére káros hatással lehet és akár balesetveszélyt is jelenthet. A balesetveszély elsősorban az egészségre káros anyagok keletkezésében ( például szénmonoxid) jelentkezhet. Éppen ezért tanácsos készülékeinket minimum évi egy alkalommal szakember bevonásával leellenőriztetni.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm