17 °C Budapest

Hitelből is megéri az energetikai korszerűsítés: itt vannak a számok

MTI
2013. január 24. 18:00

A mai feltételekkel felvett, államilag támogatott hitelből hőszigetelt lakások havi törlesztő részlete megegyezik a gázszámlán mutatkozó megtakarítással a hőszigetelő anyagokat gyártó Knauf Insulation számításai szerint.

A társaság azokat a sátortetős, kilencven négyzetméter körüli családi házakat vette alapul számításánál, amelyekből több százezer található az országban. Ezek komplett hőszigetelése 1,2 millió forintba kerül.

Kattints! "A közműszámla lehet a jövő ingyenhitelének fedezete"

A cég közleménye szerint ha egy ilyen házat 10 éves futamidejű, támogatott hitelből kíván a tulajdonosa leszigetelni, a kölcsönt 15 ezer forintos havi törlesztő részlettel veheti fel, és a futamidő végéig mintegy 1,8 millió forintot kell visszafizetnie. A munkák elvégzése nyomán a ház 42 ezer forintos, átlagos havi fűtésszámlája 15 ezer forinttal csökken, ami 10 év alatt 1,8 millió forint megtakarítást eredményez.

A közlemény két országot hoz példának. A Németországban és Írországban futó energiahatékonysági programok azt mutatják, hogy a kormányok által energiahatékonysági programokba - épületek homlokzati és tetőszigetelése, nyílászárócsere, kazáncsere - fektetett minden 1 euró rövid időn - akár 1 éven - belül már 5 euró megtérülést hoz. A megtérülés nem más, mint a forgalmi adóból, valamint a létrejött új munkahelyekből származó többlet jövedelemadóból származó többlet költségvetési bevétel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?