Családi házad van? Nyíltan szennyezheti a szomszéd a kertedet

MTI
2013. január 16. 17:01

Amiatt, hogy magánterületen végzett permetezés előtt nem kell tájékoztatni az érintett lakókat, sérülhet az egészséges környezethez való joguk, ezért az ombudsman az uniós szabályozás átvételét javasolja - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

A közlemény szerint egy beadványban azt nehezményezték a panaszosok, hogy a szomszédos telken a gazda gyomirtó, gombaölő és rovarölő szerekkel kezeli a földjét, de a permetezés előtt kérésük ellenére nem értesíti őket. A lakók, mint írták, maguk is termesztenek növényeket, ám a permet nemcsak a termelő tevékenységüket veszélyezteti, hanem ingatlanuk használatában is akadályozza őket.

Szabó Máté ezzel kapcsolatban arra az ellentmondásra hívta fel a figyelmet, hogy míg közterületen végzett permetezés előtt egy miniszteri rendeletnek megfelelően tájékoztatni kell a lakosságot, magánterületre a kötelezettség nem vonatkozik. A közleményben kiemelték: így sérülhet a szomszédos ingatlanok tulajdonosainak és használóinak egészséges környezethez való joga.

Az alapvető jogok biztosa ezért az Európai Unió szabályozásának átvételét javasolja a vidékfejlesztési miniszternek, mert az a növényvédő szerek használatával kapcsolatos tájékoztatást a magyarországinál egyértelműbben, nagyobb körben írja elő.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?