12 °C Budapest

Kötik a bedőlt hiteleseket a karóhoz a bankok

Pénzcentrum
2012. november 16. 15:35

Közzétette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a bankok és a kormány tavalyi megállapodása alapján működő kényszerértékesítési kvóta legfrissebb kihasználtsági adatait. A statisztika szerint a negyedik negyedévre 2712 ingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre a bankok, ami azt jelenti, hogy a rendelkezésükre álló 3 százalékos negyedéves kvótát 68 százalékban használnák ki. Összesen 112 286 ingatlant fenyeget a kényszerértékesítés a hitel törlesztésének jelentős késedelme miatt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A válság kitörését követően, a késedelmes jelzáloghitelek számának növekedésével felerősödött az a kockázat, hogy a hitelnyújtó intézmények a fedezeti ingatlanokat egy időben, nagy mennyiségben kísérlik meg értékesíteni, jelentős túlkínálatot és ezzel áresést - az áresés gyorsulását - előidézve a lakóingatlan piacon. A kormány ezért 2011 júliusától kvótarendszert vezetett be, behatárolva ezzel az egyes intézmények által értékesítésre kínált ingatlanok számát. A kvóta jelenleg a mindenkori fedezeti ingatlan állomány 3 százaléka, ami 2014ig fokozatosan 5 százalékra nő - emlékeztetett korábbi gyorselemzésében a PSZÁF.


Az érintett pénzügyi intézmények az eddigiekben jellemzően kihasználták a kvótarendszer adta lehetőségeket, a mostani, negyedik negyedéves számok azonban a kihasználtsági arány további csökkenésére utalnak: míg például a második negyedévben (a csúcson) az érintett ingatlanok 84 százalékát, ezúttal, a negyedik negyedévben csak 68 százalékát jelölték ki kényszerértékesítésre a bankok. A kényszerértékesítések eddigi tapasztalatai szerint az elérhető értékesítési ár rendkívül alacsony, így az ügyletek csak jelentős veszteséggel zárhatók, esetleg eredménytelen is a folyamat Emellett hosszú és költséges, pozitív eredmény esetén sem jelent érdemi előnyt egyéb behajtási stratégiákkal szemben.


Ilyen egyéb stratégia például az ügyféllel történő megállapodás, amelyre az intézmények továbbra is elsődleges megoldásként tekintenek. Az ügyféllel közös értékesítés - bár szintén hosszú folyamat - mindkét fél számára kedvezőbb kimenetet ígér, és ezt a törekvést erősítheti a lakóingatlanok piacának lassuló megélénkülése. Ugyanebbe az irányba hathat a Nemzeti Eszközkezelő általi ingatlan vásárlások megindulása, amelytől az intézmények (és az ügyfelek is) a kényszerértékesítésnél kedvezőbb megtérülést várnak. Az intézmény október végi közlése szerint a bajba jutott jelzáloghitelesek által a magyar állam számára felajánlott ingatlanok száma októberben meghaladta az 1100-at. Ez ugyan még messze van az intézmény számára az idei évre előirányzott 8000-től, a kényszerértékesítési kvóta kihasználtságára mindenképpen lefelé mutató tényezőként hat az intézmény (mint a kényszerértékesítéssel szemben alternatív megoldás) tevékenysége.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20