8 °C Budapest

Drágább lehet a fűtés: gazdagéknál elkaszálnák az egyetemes tarifát

2012. augusztus 9. 09:15

Már a mostani fűtési szezonban kikerülhet az egyetemes tarifa alól az átlagosnál nagyobb lakossági energiafogyasztás, indokolt ugyanis, hogy egy otthoni medence fűtéséhez piaci áron vásárolják az energiát - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Horváth Péter, a Magyar Energiahivatal (MEH) elnöke.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az egyetemes szolgáltatást arra találták ki, hogy egy átlagos igényű háztartás tarifái esetében az állam legyen az árhatóság. De az olyan luxuscélú energiafelhasználás, mint amilyen például egy otthoni medence fűtése, nem kell, hogy az egyetemes szolgáltatásban maradjon - mondta Horváth Péter.

Az elnök úgy véli, a hatósági árak mellett vételezett mennyiségből csak azt kell figyelembe venni, ami nem extrafelhasználás. Ez utóbbi fölött az államnak nem kell őrködnie, tehát itt a piaci árak lennének indokoltak. A lakossági fogyasztók leggazdagabb 3-4 százaléka az összes elhasznált földgáz mennyiségéből 13-14 százaléknyit él fel, tehát érzékelhető, hogy ez jóval az átlagos fogyasztás felett van. "Az ezzel kapcsolatos javaslatunkat már elküldtük megfontolásra a fejlesztési miniszternek, reményeink szerint még a fűtési szezonban elfogadja a tárcavezető" - fűzte hozzá a MEH elnöke.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?