12 °C Budapest

Így is spórolhatsz a rezsin: ha rendesen fizetsz, jár a kupon

Pénzcentrum
2012. augusztus 4. 17:01

A lakossági fogyasztókért szinte alig mutatkozik verseny az energiaszolgáltatók körében, ami részben a szabályozói, részben pedig a piaci körülményekre vezethető vissza. Ennek következtében, ha a háztartások egy kicsit is "jobban akarnak járni", nem tehetnek mást, minthogy igyekeznek időben befizetni a számláikat, és kihasználni az ennek fejében kapott kuponokat és kedvezménykártyákat.

A hazai lakossági energiapiacon lényegében alig mutatkozik verseny a fogyasztókért, ami elsősorban az egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó igen kemény árkontrollnak tudható be. A piaci szegmensbe való belépést tovább nehezíti a különböző fogyasztóvédelmi megfontolásokból származó előírások, amelyek betartása igen komoly költséget jelenten(é)nek egy új piaci szereplő számára, értve ez alatt például a ügyfélszolgálatok kiépítésére és nyitva tartására vonatkozó előírásokat.

A lakossági szegmensben, az egyetemes szolgáltatáson kívül mindössze két-három versenypiaci kezdeményezés tartható számon. Elsőként a földgázellátás terén jelent versenypiaci szereplő, az Emfesz az energiadíjból 8 százalékos kedvezményt ígért szerződő fogyasztóinak. A társaság üzleti modellje alapvetően olcsóbb gázbeszerzésre alapult, azonban e forrás elapadásával a társaság, és az általa kiépített hálózat is darabjai hullott.

Hosszabb távon tarthatónak tűnő modellel lépett a piacra nemrég a főként a távközlési piacon aktív Magyar Telekom. A német hátterű vállalat hagyományos (telekommunikációs) szolgáltatásai mellé kínálja kedvezményes árú energiaszolgáltatását. Az MTelekom célja az energiaszolgáltatás megindításával elsősorban meglévő ügyfélkörének többletszolgáltatáson keresztüli megtartása volt.

Az imént említett diszkontszemléletű szolgáltatásokkal szembe menve, az egyik egyetemes szolgáltató, az ELMÛ-ÉMÁSZ csoport "prémiumtermékkel" jelent meg versenypiac lakossági szegmensében. Az Elmű 10%-os energiadíj-felár mellett tiszta, megújuló forráson megtermelt villamos energiát kínál lakossági (és üzleti fogyasztói) számára.

A fent említett példákból kiolvasható, hogy azonos fogyasztási szint mellett igen korlátozottak a hazai lakossági fogyasztók lehetőségei a "spórolásra", így a "fogyasztói többlet"növelésére többynyire nem marad más megoldás, mint a különböző akciókban való részvétel. A szolgáltatók a legtöbb esetben egyetlen dologhoz kötik, az egyszeri kedvezmények, kuponok, stb. való jogosultságot, ez pedig nem más, mint az "időben fizetés".

Az egyetemes szolgáltatók részére egyrészt PR-tevékenységként is értékelhetők ezek a programok, másrészt pedig a fizetési fegyelem erősítését célzó "pozitív" eszközként. Ez utóbbival kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy hatalmas fogyasztói tartozások halmozódtak fel az egyetemes szolgáltatók mérlegében. A Magyar Energia Hivatal május végi adatai szerint az energiaszolgáltatókkal (áram, földgáz, távhő) szembeni (teljes) számlatartozás 143 milliárd forintot tett ki. A 90 napot meghaladó elmaradások ebből közel 65 milliárd forintot tesznek ki.


A négy nagy egyetemes gázszolgáltató közül a Főgáz és a Tigáz kínál kedvezményeket időben fizető fogyasztói részére. Előbbi társaság a Budapest Bankkal együtt dolgozott ki közös, hitelkártyával kombinált terméket, amelynek igénybevételével kedvezményt kap a gázfogyasztó a számlájából. A kártya egyébként a Főgáz honlapjának tájékoztatása alapján jelenleg épp nem elérhető, mert változnak a konstrukciós feltételek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az olasz Eni csoporthoz tartozó Tigáz kedvezményre jogosító klubkártyával honorálja időben fizető fogyasztóit. A kártya egyrészt kedvezményre jogosít több tucat szolgáltatóegységben (pl. éttermek, szállodák, állatkert, épületgépészeti termékek, stb.), másrészt pedig pontgyűjtő kártyaként is alkalmazható, amelyben részt vesz az olasy anyacéghez tartozó benzinkútlánc, az Agip is.

Az áramszolgáltatók közül a német hátterű ELMÛ-ÉMÁSZ csoport indított nemrég programot időben fizető fogyasztóik honorálására. A csoport negyedévente kuponfüzetet küld fizetési kötelezettségeit folyamatosan teljesítő ügyfelei részére, amelyek aztán a szerződő partnereknél (étterem, ruházat, könyv) történő vásárlás során felhasználhatók.

Az E.ON szintén kuponokkal, illetve kedvezményre jogosító kártyával törekszik javítani fogyasztói fizetési morálján. A társaság "Jutalomkártya" programjában több különböző szintet is meghatározott, amelyektől függően fogyasztói eltérő mértékű "jutalomban" részesülhetnek.

Összességben elmondható, hogy az adott piaci és szabályozói feltételek mellett korlátozott lehetőségek mutatkoznak a lakossági szegmensben történő valós piaci verseny kialakulására. A szolgáltatóváltásra az esetek meghatározó részében szinte alig mutatkozik érdemi lehetőség, a szolgáltatók által nyújtott "hűségprogramok" inkább PR-tevékenységként értékelhetők, amelyekkel fogyasztóik elégedettségének javulását igyekeznek elérni, illetve ösztönözni kívánják a számlák időben történő befizetését.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem