1 °C Budapest

Ezek a legjobb lakások a kánikulában: sötét lyukak

Pénzcentrum
2012. augusztus 5. 12:05

Bár az idei nyár legmelegebb hetei talán már a hátunk mögött vannak, kánikulára azért még számíthatunk. Fel is merült bennünk a kérdés, hogy ez az izzasztó hőség hogyan hat, ha hat egyáltalán, a lakáspiac vásárlóira? A legnagyobb hálózatok képviselőitől azt próbáltuk megtudni, hogy változik-e nyáron a lakást vásárolni szándékozók preferenciája a nagy meleg miatt? Jobban számítanak-e, esetleg feltétel-e az értékesíthetőségnél a beépített légkondicionáló, vagy a szigetelés? Láthatóak-e trendek az elmúlt évek tapasztalataiban, hogy a meleg nyári hónapokban jellemzően milyen típusú lakásokat keresnek az érdeklődők? Ezúttal ezt az egy kérdéskört tettük fel mindhárom interjúalanyunknak.

Kosztolánczy György, az OTP ingatlanpont ügyvezető igazgatója

Könnyebb eladni a "sötét lyukakat" a kánikulábanAzt tapasztaljuk, hogy akik a nyári hónapokban, a kánikulában keresnek lakást, a nagy melegben jobban odafigyelnek az ingatlan "klíma jellegű adottságaira" - azaz a tájolására, a szigetelés minőségére, a nyílászárók állapotára, hogy rendelkezik-e árnyékoló és/vagy légkondicionáló berendezéssel a lakás, illetve ha nem, milyen lehetőségek vannak a kiépítésére. A hidegebb hónapokban ezek a szempontok esetenként háttérbe szorulhatnak, vagy egyszerűen csak kevésbé jut eszükbe a vásárlóknak.

Bizonyos típusú - például északi fekvésű, napfénytől védett, hűvös - lakásokat pont emiatt akár könnyebben is lehet értékesíteni nyáron, mint más időszakban, hiszen jobban kidomborodnak a hőségben az előnyeik, fogékonyabbak ilyenkor rájuk az emberek. Elmondható, hogy a nyáron élénkül az érdeklődés a Balaton, a Tisza-tó, és az egyéb közkedvelt üdülőhelyek környékén található lakások iránt. Ennek az az oka, hogy ilyentájt sokan pihennek errefelé, így többekben fordul meg a gondolat, hogy szeretnének hasonló környezetben élni, vagy rendszeresen itt üdülni. Lehet, hogy a nyaralás alatt csak az ötlet születik meg, és maga a vásárlás akár évekkel később realizálódik, amikor összegyűlik a vételár vagy önerő.

A válság előtti években igencsak erős volt az ingatlanpiaci kereslet szezonalitása, ami abban is megmutatkozott, hogy a szabadságolásokkal teletűzdelt nyári hónapokban érezhetően visszaesett az érdeklődők száma. Az elmúlt években azonban ez az ingadozás ellaposodott, széthúzódott, így kisebb az eltérés a nyári időszak, illetve a többi hónapok kereslete között.

Rutai Gábor, a Duna House PR és elemzési vezetője

Könnyebb eladni a "sötét lyukakat" a kánikulábanA lakást vásárlók körében az éppen aktuális nyári hőség egyáltalán nem játszik szerepet, legfeljebb annyiban, hogy akinek nem sürgős inkább nyaralással tölti az idejét és nem lakásnézegetéssel. A klímaberendezés megléte náluk nem szempont, hiszen ha számukra fontos, akkor a leendő átalakítási, felújítási kalkulációba beépítik a beszerelését. Sokkal fontosabb azonban a bérlakást keresők körében, hiszen ők nem terveznek tartós beruházást, igaz ott is lehetőség van "lelakni" egy ilyen fejlesztést, ha a főbérlő nyitott rá.

Az ingatlan rezsiköltségére (főleg fűtési szezonban) hatással lévő egyéb műszaki állag, így a szigetelés, nyílászárók, kazán, stb. már fontosabb szempont, hiszen ezek vaskosabb kiadások, tehát ezek megléte már inkább ez irányba képes billenteni a vásárlókat, bérlőket. Az elmúlt években egyébként - az energiaárak növekedésével - egyre fontosabb szempont a fenntartás költsége, amely nem csak a műszaki állapot, vagy felszereltség alaposabb szemrevételezésében merül ki, de láthatóan a kisebb alapterületű lakások felé terelte a vásárlókat. Nagy könnyebbség lesz így az egyre szigorodó és hamarosan a hirdetésekben is kötelezően feltüntetendő energetikai besorolás rendszere, amellyel feltehetően látványosan az egyik legfontosabb döntési szempontok közé kerül majd ez is. Jelenleg, az esetek döntő százalékában a tanúsítványt már csak akkor készítik el, ha már az adásvételi szerződés előtt állnak a felek és mivel kötelező elindítják a minősítést.

A nyár e szakaszában egyébként a nyaralóingatlanok mellett a diáklakások szezonja robban be. Egyedül, vagy többen összeállva keresik a lehetőleg mindenki számára saját (fél)szobával rendelkező lakásokat, amelyeket bérbe vehetnek, vagy nem ritka esetben megvásárolhatnak. Gyakori ugyanis, hogy jobb módú szülő, vagy szülők összeállva az egyetemi évekre inkább megveszik a (főleg kisméretű) lakást, akár azzal a gondolattal is, hogy már a későbbi munkába állásnak is háttere lehessen. Ezek legtöbbször 6-8 milliós lakások, de bőven e fölött is költöttek már, ahogy a lehetőségek engedik.

Érdekes idei sajátosság, hogy mind a fentiek, mind az elmúlt évek trendjével, nyári szezonalitásával szemben az idei nyáron megnőtt a nagyobb méretű és/vagy összegű lakások iránti kereslet. Ez egy egyre erősödni látszó idei folyamat, ami arra enged következtetni, hogy az elmúlt években várakozók, akik az ingatlanárak mélypontjára vártak csak, most jelentek meg a piacon. A sejtésükben lehet is igazság, hiszen a saját ingatlanár indexünk is az elmúlt két negyedévben 1-1 százalékpontos emelkedést mutatott.

Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője

Könnyebb eladni a "sötét lyukakat" a kánikulábanA meleg hatására nem az igények változnak meg, hanem az élet áll meg. Legalábbis ami a lakás megtekintéseket, bemutatásokat jelenti. Azt tapasztaljuk, hogy ilyen rekkenő, kánikulai melegben, mint amilyen az elmúlt időszakban volt, az ügyfeleink a telefonos vagy e-mailes kapcsolattartásra szorítkoznak, nagyon kevés ingatlan megtekintést tudunk szervezni. Klimatizált irodából, hűvös helyekről továbbra is folytatják az ingatlan keresést, de ingatlanokat kisebb számban néznek meg. Az sem példa nélküli, hogy valaki a már korábban megbeszélt bemutatót a melegre való hivatkozással mondta le. Illetve találkoztunk olyan eladóval is, aki a vízpartra menekült a nagy meleg elől, és ezért elhalasztottunk néhány bemutatót.

A lakáskeresési igényeken nem változtat jelentősen a meleg. A vevők tisztában vannak vele, hogy a döntésük hosszú távra szól, és új ingatlanuknak nem csak az aktuális kánikulától kell megvédeni őket, hiszen a lakást nem csak a nyár végéig veszik. Az ingatlannak egy jóval szélesebb, már korábban kialakított - vagy éppen kialakuló - szempontrendszernek kell megfelelni, ami gazdaságossági, fenntarthatósági megfontolásokat éppúgy tartalmaz, mint életminőségbeli elvárásokat, aminek akár része lehet a klimatizáltság is, de nem feltétlenül. Amíg egy ilyen rekkenő hőség elegendő, hogy valaki impulzív módon klímát szereltessen lakásába, amit esetleg évente csak pár hétig használ, a lakásvásárlás jóval nagyobb horderejű dolog, mind időtávját, mind költségeit tekintve, ezért ez a fajta impulzív igényváltozás nem jellemző a lakáspiacon. A klíma megléte természetesen értéknövelő lehet egy lakásban, de nem ritka az olyan vásárló sem, aki nem szeretne az otthonába klímát, így esetükben a klimatizáltság nem tesz hozzá a lakás értékéhez, még ilyen melegben sem. Természetesen fontos a lakás szigetelése, de ez nem csak a meleg, hanem a hideg ellen is véd, tehát ez már egy olyan szempont, ami a kánikulától függetlenül szerepelhet a fent említett szempontrendszerben.

Összefoglalóan a kánikulai meleg, illetve az ez elleni védelem csak egy kis része annak a szempontrendszernek, aminek a vevők által keresett lakásoknak meg kell felelni, így a meleg felerősödése nem befolyásolja a vevői igényeket, maximum kicsit késlelteti a tökéletes lakás megtalálását.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?