14 °C Budapest

Ennyiért vehetsz nyaralót a Balaton partján

Pénzcentrum
2012. május 29. 17:02

A nyaralóvásárlási szezon tradicionálisan márciusban indul a Balatonon, de idén az egész országra jellemző erős évkezdés a magyar tenger ingatlanpiacán is korábban éreztette a hatását. 2012 első negyedévében az eladások jócskán túllépték a tavalyi év első három hónapjában mért szintet, és csaknem a már szezonkezdetnek számító tavalyi második negyedéves szinten álltak. Az Otthon Centrum az év első öt hónapjában 20 százalékos forgalomnövekedést tapasztalt a balatoni ingatlanpiacon a tavalyi évhez képest. A déli parton a 12 milliós nyaralók voltak a legkeresettebbek ebben az időszakban, míg az északi parton a legtöbben 8 millió értékű nyaralóra vágynak. A vásárlók döntően Budapestiek, a korábbi évekre jellemző külföldi vevők eltűntek.

Erős évkezdés

A nyaralóvásárlási szezon rendszerint márciusban indul a Balaton partján, a vevők nagy része viszonylag hamar szeretne vásárolni, hogy még abban az évben élvezhesse szabadságát új nyaralójában. "A tavalyi évhez képest az idei év első öt hónapjában 20 százalékkal nagyobb forgalmat tapasztaltunk a balatoni ingatlanpiacon" osztotta meg tapasztalatait Déry Attila. Az Otthon Centrum vezető elemzője ugyanakkor hozzátette: "Főleg az egyébként máskor visszafogott első negyedév hozott a szokásosnál több tranzakciót, 2012 első három hónapjában csaknem annyi adásvételt regisztráltunk, mint tavaly, a már szezonnak számító második negyedévben."

5-és 15 millió forint között áldozunk egy balatoni nyaralóra

Nyaralók tekintetében viszonylag egységes a kép, ami a keresett árkategóriákat illeti. "Mind a déli, mind az északi parton a keresők 80 százaléka 5 és 15 millió forint közötti nyaralókat keres, az idei év első öt hónapjának tapasztalata alapján. A déli parton a 12 milliós nyaralókra érkezett a legtöbb érdeklődés, az északi parton pedig a 8 millió körüli nyaralók a legkeresettebbek, de a 10 és 12 milliós ingatlanokra is sok érdeklődő jelentkezett." - mondta el Kühne Kata az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. A családi házak esetében szélesebb sávban oszlik meg a kereslet, már ami az ingatlanárakat illeti. A déli parton a 10 és a 15 millió körüli családi házak, ikerházak, sorházak voltak a legkeresettebbek a használt ingatlanok piacán, de minden ötödik érdeklődő 25 millió forintnál többet is hajlandó áldozni egy déli parton fekvő családi házért.


Siófokon továbbra is van kereslet a drága vízparti telkek iránt is. Az északi parton szintén széles skálán oszlik meg a kereslet. Az idei év első öt hónapjában sok érdeklődő jelentkezett a 8, illetve 12 millió forintos használt téglaépítésű házakra, de a 22 milliós árcédulával rendelkező családi házak is sok keresőt vonzottak. Az északi parton a felsőbb árkategória keresettebb, mint a szemközti parton, hiszen a keresők ötöde 30 millió forintnál többet száncsaládi ház vásárlására az északi parton. A téglaépítésű lakások a déli parton, főleg Siófok környékén, a 14-15 milliós értékűek voltak a legkeresettebbek, de a vízhez közelebb fekvő ingatlanok esetében is mutatkozik kereslet, a 25 milliós használt téglalakások is sok érdeklődőt vonzottak.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy különbséget kell tenni nyaraló besorolású és lakóingatlan besorolású épület között. Természetesen lakóingatlanokat - családi házakat, és lakásokat - is lehet nyaralónak használni, de nyaraló besorolású ingatlanok csak bizonyos feltételek teljesülése esetén minősíthetők át lakóingatanná.

Az alapterületeket tekintve a nyaralók esetében a déli parton a 70 és 90 négyzetméter körüli ingatlanok vonzották a legtöbb érdeklődőt a január-május időszakban. Az északi parton a valamivel kisebb, 60 négyzetméteres nyaralók kapták a legtöbb érdeklődést, de hasonlóan keresettek a 80 négyzetméter körüli ingatlanok. Használt téglaépítésű családi házak esetén a 80-90 négyzetméteres, valamint a 120 négyzetméter körüli ingatlanok vonzották a legtöbb érdeklődőt a déli parton. Az északi oldalon a 90 és 100 négyzetméter körüli használt családi házak voltak a legkeresettebbek, valamint a 140 négyzetméter körüliek. A használt téglalakások esetében az északi parton a legkeresettebb kategóriát a 60 illetve 70 négyzetméter alapterületű lakások adják, míg a déli parton a 70 és 80 négyzetméteres lakások voltak keresettek, bár ezen a részen a 40 és 50 négyzetméteres lakásokra is sok érdeklődést érkezett.

Ugyanakkor a 80-as években, fizető vendéglátás céljából épült, nagy alapterületű, mára korszerűtlen ingatlanokat még mindig nehéz eladni. Az ilyen ingatlanokra kevés kereslet mutatkozik a tó mindkét partján.

Jellemzően a fővárosiak vásárolnak balatoni nyaralót - eltűntek a külföldiek

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Siófokon és környékén főleg Budapestről érkező vevőkkel találkozunk. Külföldi vevő csak elvétve van a piacon, az érdeklődők körében is kevés külföldi jelenlétet tapasztalunk." - tette hozzá Kühne Kata. "Balatonfüreden és környékén szintén nagyon kevés külföldi vevővel találkozunk, a vevők nagy része Budapestről érkezik, illetve Győr környékéről. Gyakran egy kisebb budapesti lakás vásárlását, befektetést cserélik balatoni nyaralóvételre." Keszthelyen és környékén szintén a fővárosból érkezik a vevők 55-60 százaléka. A nyugati részen az északi part inkább a győrieket vonzza, a déli partra pedig Pécs és környékéről érkeznek vevők. A korábbi holland, német vevők teljesen elmaradtak. Ennek oka részben az lehet, ami most az eladó oldalon is megjelenik motivációként: a jelenlegi tulajdonosok kiöregedtek, a következő generáció pedig nem lát annyi fantáziát a balatoni nyaralóban.

Nem mindig találkoznak az elképzelések

Siófokon és környékén az értékesítési tapasztalatok azt mutatják, hogy a vevői és az eladói árelképzelések nehezen találkoznak. Egy felújítandó 100 nm-es házat, 300-600 nm-es telekkel az eladó 25 millió forintra tart, míg a vevő 20 millió forintot fizetne érte, hogy legyen még pénze a felújításra. Ezt a két végletet kell egyeztetni, és találkoznia az eladói és vevői elvárásoknak, tehát viszonylag messziről indulnak. A vevői elvárásokat gyakran az alkalmi vételek reménye fűti, amire azonban ritkán van példa, azok az eladók, akiknek nem sürgős, inkább kitartják az árakat.


Keszthelyen és környékén bár a kereslet egyértelműen növekedett, a tavalyi évhez képest néhány millióval olcsóbb ingatlanokat keresnek a vevők. Az alkalmi vételek reménye itt is gyakran irreális elvárásokat generál, sokat akarnak alkudni, ez is állhat az alacsonyabb keresési szintek mögött. Lehet azonban pénzügyi megfontolás is, a vevők tartalékolnak a felújításra, fenntartásra is. Balatonfüreden és környékén hasonló a helyzet, az először a piacra lépő vevők gyakran nincsenek tisztában az árakkal, és irreális igényekkel jelennek meg. Ez jellemző azoknál a nyaralókeresőknél, akik most érkeznek a piacra, és gyakran a frekventált, esetleg víz közeli ingatlanok esetében a vízparttól távolabb fekvő területek áraiból indulnak ki.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem