13 °C Budapest

Ők tervezhetik meg a kormány "nagy" álmát

Pénzcentrum
2011. december 7. 08:35

Az év végéig kiírják az ócsai szociális lakópark házainak építészeti kialakítását célzó tervpályázatot. Méghozzá az eredeti elképzelésektől eltérően nem a majdani kivitelező kiválasztásával egyidejűleg, egy közbeszerzési tender keretében, hanem attól függetlenül, meghívásos formában - írja a Népszabadság.

Az első ütem nyolcvan épületének megvalósítását célzó közbeszerzési pályázatot a költségvetési források megnyílása után, a jövő év elején hirdetik meg. A korábbi tervek szerint a kivitelező mellett ezen a tenderen választották volna ki a technológiát és az építészeket is, mivel a három dolog erősen függ egymástól.

Az új verzió szerint külön pályázatot hirdetnek. Az építészcsapat kiválasztását célzót zárt, meghívásos formában még az idén kiírnák, míg a kivitelezőket nyílt közbeszerzési eljárás keretében keresnék meg a jövő év elején. A kiválasztott építészirodáktól a lakóparkban építendő valamennyi házméretre ( 40, 50, 60, 70 és 80 négyzetméter) javaslatot várnak.

Bár arról még mindig nem született döntés, hogy miből és hogyan épüljenek fel a házak, a kormány tervei szerint energiatakarékos házakat építenének. Ugyanakkor a legutóbbi hírek mégis arról szóltak, hogy nem a legmagasabb energetikai besorolással épülnek majd fel a házak.

Kezdetben a lehető legtakarékosabban működtethető, "A+" energetikai besorolású házakat terveztünk a telepre, de később módosult a koncepció - nyilatkozta korábban Szaló Péter. Mint azt a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára kifejtette; a passzív házhoz közelítő energiahatékonyságú épületek építése aránytalanul sokba kerül, így végül a "B" energetikai besorolású épületek mellett döntöttek. Az Ócsa határában épülő bérlakásokra 5-6 milliárd forintot szán a kormány.

Korábban: "Rózsadombi lakásokat is vehetnénk az ócsai telep árain"

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A program kidolgozása ugyan a Belügyminisztérium feladata (a tárca írta ki az építészeti ötletpályázatot is), ám a leendő bérlők kiválasztásának menetét a Nemzeti Erőforrás Minisztérium dolgozza ki az év végéig. Az épületek átadása után a Nemzeti Eszközkezelő is bekapcsolódik a programba.

Mint ahogy arról korábban a Pénzcentrum.hu beszámolt a korábbi ötletpályázat továbbtervezésre vonatkozó ajánlása három életmód-modellt határoz meg: A külső (budapesti) munkahellyel rendelkező bérlők, akik saját telkükön csak kiegészítő jövedelemforrásként konyhakertet művelnek és gyümölcsöt termelnek, esetleges kisállat-tartással kiegészülve. A részben piacra termelő bérlők, akik saját telkükön kívül közösen, vagy egyénileg bérelve további kertterületet művelnek meg. Végül pedig a piacra termelő bérlők, akik további szántók, legelők bérlésével állítanak elő terményt vagy takarmányt, illetve nagyállat-tartást is megvalósító kisgazdaságot-kisszövetkezetet működtetnek. A zárójelentés kitér az önkéntes jelentkezők (bérlők) kiválasztási kritériumára is, mely szerint együttműködésre hajlandó és alkalmas családokat várnak.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm