22 °C Budapest

A Korda-villa titka: csak a vízért fizet a sztárpár

2011. július 2. 12:32

Megújuló energiaforrások felhasználásával igyekszik leszorítani rezsiköltségeit a Korda házaspár. A Blikk írása szerint a Velencei tó partján található, 400 m2-es házuk teljesen energiatakarékos, a gáz nincs is bevezetve, egyedül vízdíjra költ az énekes pár. Az állandó 22 Celsius fokos hőmérsékletet a földenergia és a tetőn elhelyezett hatalmas napelemek biztosítják padló- és plafonhűtés-fűtéssel.

Érthető, hogy a népszerű énekes házaspár igyekszik mindent megtenni a rezsiköltségek csökkentése érdekében, hiszen Korda György korábbi nyilatkozatából kiderült: a nyugdíja mindössze 28 ezer forint havonta. Ebből a pénzből még a fellépésekért kapott gázsival együtt is nehéz kigazdálkodni az évről-évre az inflációt meghaladva emelkedő rezsiköltségeket.

Friss: Nyugdíjreform: lőttek a 16 százalékos személyi jövedelemadónak

Az áremelés ütemét mutatja, hogy minden rezsielemből kevesebbet tudtak vásárolni a magyar családok 2011 januárjában, mint 2003 januárjában. Nettó átlagkeresetünkből elektromos áramból közel 10 százalékkal, földgázból körülbelül 50százalékkal, szilárd tüzelőanyagokból (fa, szén) 20 százalékkal kevesebbet tudunk megvásárolni, mint egy évtizeddel ezelőtt. A vízszolgáltatás esetében - hasonlóan az áramhoz - körülbelül 10 százalékkal csökkent a nettó átlagkeresetből beszerezhető mennyiség, a szennyvízelvezetés esetében pedig 32 százalékos visszaesést mutatnak a számok.

Ezt a tendenciát megerősítik a KSH háztartási kiadások szerkezetéről készített kimutatásai is. A magyar háztartások költésén belül 2000 óta egyre nagyobb súllyal jelennek meg a rezsikiadások. Míg 2000 és 2003 között a magyar háztartások kiadásainak 13-14 százaléka fordítódott az energia- és vízszükségletek fedezésére, addig a legutolsó ismert, 2008-as adat alapján ez az arány már 17 százalék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormány rezsibefagyasztással kapcsolatos intézkedései átmenetileg stabilizálhatják a háztartási költségeinket, de a magas importkitettség miatt az árak megállítása a magyar határon már középtávon is nehezen lesz biztosítható. Korda György és Balázs Klári tehát jól gondolja: ilyen helyzetben nem marad más érdemi megoldás a kiadások féken tartására, mint a takarékoskodás.

 

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?