15 °C Budapest

A Korda-villa titka: csak a vízért fizet a sztárpár

2011. július 2. 12:32

Megújuló energiaforrások felhasználásával igyekszik leszorítani rezsiköltségeit a Korda házaspár. A Blikk írása szerint a Velencei tó partján található, 400 m2-es házuk teljesen energiatakarékos, a gáz nincs is bevezetve, egyedül vízdíjra költ az énekes pár. Az állandó 22 Celsius fokos hőmérsékletet a földenergia és a tetőn elhelyezett hatalmas napelemek biztosítják padló- és plafonhűtés-fűtéssel.

Érthető, hogy a népszerű énekes házaspár igyekszik mindent megtenni a rezsiköltségek csökkentése érdekében, hiszen Korda György korábbi nyilatkozatából kiderült: a nyugdíja mindössze 28 ezer forint havonta. Ebből a pénzből még a fellépésekért kapott gázsival együtt is nehéz kigazdálkodni az évről-évre az inflációt meghaladva emelkedő rezsiköltségeket.

Friss: Nyugdíjreform: lőttek a 16 százalékos személyi jövedelemadónak

Az áremelés ütemét mutatja, hogy minden rezsielemből kevesebbet tudtak vásárolni a magyar családok 2011 januárjában, mint 2003 januárjában. Nettó átlagkeresetünkből elektromos áramból közel 10 százalékkal, földgázból körülbelül 50százalékkal, szilárd tüzelőanyagokból (fa, szén) 20 százalékkal kevesebbet tudunk megvásárolni, mint egy évtizeddel ezelőtt. A vízszolgáltatás esetében - hasonlóan az áramhoz - körülbelül 10 százalékkal csökkent a nettó átlagkeresetből beszerezhető mennyiség, a szennyvízelvezetés esetében pedig 32 százalékos visszaesést mutatnak a számok.

Ezt a tendenciát megerősítik a KSH háztartási kiadások szerkezetéről készített kimutatásai is. A magyar háztartások költésén belül 2000 óta egyre nagyobb súllyal jelennek meg a rezsikiadások. Míg 2000 és 2003 között a magyar háztartások kiadásainak 13-14 százaléka fordítódott az energia- és vízszükségletek fedezésére, addig a legutolsó ismert, 2008-as adat alapján ez az arány már 17 százalék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormány rezsibefagyasztással kapcsolatos intézkedései átmenetileg stabilizálhatják a háztartási költségeinket, de a magas importkitettség miatt az árak megállítása a magyar határon már középtávon is nehezen lesz biztosítható. Korda György és Balázs Klári tehát jól gondolja: ilyen helyzetben nem marad más érdemi megoldás a kiadások féken tartására, mint a takarékoskodás.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?