13 °C Budapest

Nyugdíjreform: lőttek a 16 százalékos személyi jövedelemadónak

Pénzcentrum
2011. július 2. 07:22

Ámítás maradna a 16 százalékos szja-kulcs Magyarországon, ha megvalósulna a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által javasolt nyugdíjkoncepció. Valójában jövőre több mint 20 százalék lenne a személyi jövedelemadó mértéke, akárcsak az idén. Ráadásul emelkedne az egészségbiztosítási járulékteher.

A Pénzcentrum.hu által június 29-én ismertetett javaslat szerint az állami nyugdíjrendszerben bevezetnék az egyéni számlákat. A jövőben a munkavállaló fizetné az öregségi nyugdíjra, valamint az árvaellátásra, illetve az ideiglenes özvegyi ellátásra jogosító járulékrészt, amelyek elkülönülnének egymástól.

Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár április közepén az Európai Uniónak elküldött legfrissebb konvergencia program után az MR1-Kossuth Rádiónak a következőket nyilatkozta: a kormány a nyár folyamán döntést hoz az egyéni nyugdíjszámláról. 2012-től ráállunk az egyéni számlás rendszerre, amelyben az állami nyugdíjrendszerben részt vevők követni tudják befizetéseiket, és viszonylag biztosan ki is tudják számolni, hogy mennyi lesz a nyugdíjuk.


Miként nézne ez ki a gyakorlatban?

A Pénzcentrum.hu birtokába került előterjesztés szerint újraszámolnák az egyéni és a munkáltatói járulék nagyságát. Az öregségi nyugdíjra befizetett egyéni járulék körülbelül 20 százalék lenne, szemben a jelenlegi 10 százalékkal.

A fő csapásirány szerint ezt úgy valósítanák meg, hogy a munkáltató által ma lerótt járulék egy részét áttennék a munkavállaló bérébe, vagyis "felbruttósítanák" a járulékkal a jövedelmet. Az árvaellátásra, illetve az ideiglenes özvegyi ellátásra jogosító járulékrész nagysága egyelőre még nem ismert.

ITT A LÉNYEG! NÉZD MEG A KORÁBBI CIKKÜNKET! Állami nyugdíjpara: jön a szuperbruttó szuperbruttója


Hogyan jön ki a 20 százalék körüli egyéni nyugdíjjárulék?

A nyugdíjkoncepció fényében a szuperbruttósítás tervbe vett felezése úgy valósulna meg 2012-ben, hogy a 27 százalékos munkáltatói járulék felét beépítenék a dolgozók bruttó bérébe, miközben a munkáltató összköltsége nem változna - magyarázza kérdésünkre Angyal József okleveles adószakértő.

Vagyis aki most 100 000 forintot keres, annak a bruttó bére jövőre 113 500 forintra emelkedne. Ez valójában azt jelenti, hogy a munkáltató által fizetett nyugdíj-hozzájárulás felét, 13 500 forintot a munkavállalóhoz csoportosítanának át a 100 000 forintos bruttó bérből eddig levont 10 000 forint egyéni nyugdíjjárulék mellé.

Ez összességében azt jelenti, hogy a magánszemély 113 500 forintos bruttó jövedelméből 10 000+13 500=23 500 forint egyéni nyugdíjjárulékot vonnának le. Ez a 113 500 forintos bruttó jövedelemre vetítve 20,7 százalékot jelent, ami megfelel a szaktárca által említett körülbelül 20 százalékos egyéni nyugdíjjáruléknak.


További bérbruttósítás: 16 százalék helyett 20,6 százalékos szja-kulcs

Az Országgyűlés törvényben rögzítette, hogy jövőre - a jelenlegi 27 helyett - 13,5 százalékkal szuperbruttósítani kell a bruttó béreket. Tehát az említett példánál maradva a 113 500 forint egyéni nyugdíjjárulékkal felbruttósított bruttó bért még 13,5 százalékkal meg kell szorozni. Tehát a 100 000 forintos bruttó bér helyett a  "szuperbruttósított szuperbruttósítás" miatt 128 823 forint után kellene a személyi jövedelemadót megfizetni. Ez azt jelentené, hogy a bruttó jövedelemre vetített szja-kulcs valójában nem 16, hanem 20,6 százalékos lenne.

Így jövőre is az ez évi szinten maradna az adóterhelés. A szuperbruttósítás miatt ugyanis az idén sem igaz, hogy 16 százalékos az adókulcs. A bruttó jövedelemre vetített valódi adóterhelés 20,3 százalékos - fűzte hozzá az adószakértő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az egészségbiztosítási járulékteher is emelkedne

A bérek valódi bruttósítása a szja-teher növelésén túl a járulékok emelkedését is maga után vonná. Az összességében 7,5 százalékos egészségbiztosítási, illetve munkaerő-piaci járulékot ugyanis már nem 100 000 forint, hanem a 113 500 forintos bruttósított jövedelem után kellene megfizetni. Ez ekkora jövedelemnél több mint 1000 forintos pluszkiadást jelentene.


A kvázi béremelés elősegítené az adójóváírás kivezetését

Kis lépést tenne a kormány az adójóváírás kivezetése felé, ha "hivatalból" 13,5 százalékkal emelkednének a bérek. Ezáltal ugyanis sokan automatikusan átlépnék a jogosultsági határt. Ez azt jelentené, hogy aki idén kicsivel kevesebb, mint 160 000 forintot keres, az 2012-ben már nem lenne jogosult a maximális összegű adójóváírásra - tette hozzá Angyal József.Idén még bruttó 180 ezer forintos jövedelemig jár teljes egészében a jóváírás.

Milyen irányt vehet a nyugdíjrendszer átalakítása?

Már a mostani rendszer szerint megállapított, becsült nyugdíjak is elmaradnak jócskán attól az értéktől, amit az emberek elvárnak. Általában azt lehet mondani, hogy az utolsó jövedelmünk 75 százalékát szeretnénk a nyugdíjban viszontlátni, azonban ez az arány már a jelenleg hatályos szabályok mellett is rövid időn belül 55 százalékra csökkenne. Az új szisztéma szerint viszont előfordulhat az a helyzet is, hogy az utolsó bérünk 40-45 százalékát kapjuk csak kézhez, ha a "kötelező korhatár" környékén akarunk nyugdíjba menni - írja cikkében Szabics Zsolt, a Portfolio.hu elemzője (KATTINTS!).


Az előterjesztő hallgat

Egyelőre hiába várja a közvélemény, hogy a Pénzcentrum.hu által ismertetett koncepcióval kapcsolatban megszólalnak a kormányzat képviselői. Az előterjesztés ugyanis a kommunikációs stratégiát is vázolja. Eszerint nem volt cél, hogy előzetesen tájékoztassák a közvéleményt az elképzelésekről, ugyanis a dokumentum leszögezi: követő, és nem kezdeményező kommunikációt kell folytatni. A kormányülést követő sajtótájékoztatón kívánták a stratégiát ismertetni, az előterjesztés szerint a szaktárca előzetesen sem közlemény, sem sajtótájékoztató formájában nem szólalhat meg.

Jó hír lehet az érdekképviseleteknek, hogy a javaslat tartalmaz egy mondatot, mely szerint "az előterjesztést az Országos Érdekegyeztető Tanács, illetve annak szakbizottságai, és az Idősügyi Tanács tárgyalja meg".

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm