Eljött a filléres lakások ideje? Mikor vegyünk ingatlant Magyarországon?

2011. április 11. 15:02

A hazai ingatlanpiac elmúlt hónapjait és a 2011-es évet is elsősorban a kilakoltatási moratórium körüli várakozás szövi át. A zömében készpénzes vásárlók jelentős része kivárt, abban bízva, hogy a moratórium feloldása, vagy még előtte az egyre nehezebben fizetők "kényszerértékesítése" majd tömegesen fog alacsony árú ingatlant a piacra bocsátani.

Az elmúlt hónapokra jellemző volt, hogy a többségében készpénzes, nem befektetői vevőréteg kivárt az ingatlanpiacon, a kilakoltatási moratórium feloldásának esetleges árcsökkentő hatását remélve. Könnyen bekövetkezhet azonban, hogy csupán a lomha adminisztrációs eljárás miatt is az ügymenetek nagy része belecsúszik a következő téli időszakba, vagyis a következő kilakoltatási moratórium periódusába. A most érintett ingatlanok egy része tehát legkorábban 2012 tavaszán jelenhet meg a piacon - áll a Duna House ingatlanközvetítő franchise-hálózat friss elemzésében.

2011 első két hónapjában is tehát a kivárás volt a jellemző. Csak az igazán olcsó, esetleg "kényszerértékesített" lakások fogytak. A kormányzati bejelentések, miszerint meghosszabbítják a moratóriumot, illetve próbálják megmenteni a hiteleseket, részben feloldotta a kivárást, így március hónapban nagy tranzakciószám növekedést tapasztaltunk, ami vélhetően áprilisban is tartja magát. Ez azonban átmeneti, a piac további sorsát a moratórium feloldását követő, felélénkült tranzakciószám növekedés jellemzi majd, melyet két lényeges szempont befolyásol:

1. A kormányzat milyen segítséget nyújt a vásárlóknak és az adósoknak. Jelenleg szó van arról, hogy befagyasztják a CHF árfolyamot, megkönnyítve a nehezen fizetők dolgát. Ezen felül államilag támogatott hitel is szóba került, abban az esetben, ha a vásárló piaci áron veszi meg az adós lakását. Utóbbi időben pedig az EUR alapú hitelek visszavezetéséről is hallani. A legnehezebb sorban lévő adósok megmentésére pedig (talán egy állami eszközkezelővel) többször felmerült a visszabérlés lehetősége is. Egyelőre még nem tudni a pontos intézkedésekről, de ha az irány valós, akkor ezek hatására élénkülhet az ingatlanpiac, az árak kimozdulhatnak nyugvópontjukról és emelkedésnek indulhatnak a vásárlásösztönzés hatására.

2. Másik oldalról ennek ellenkezőjére, vagyis árcsökkenésre is sor kerülhet. A bankok fedezetérvényesítése, vagyis az ingatlanárverések következménye a kínálati piac növekedése, amelynek közvetlenül árcsökkentő hatása lehet. Ez azonban a bankok érdekeivel is ellentétes, tehát várhatóan nem tömegével, hanem a piaci árakat figyelemmel kísérve, lassan engedik piacra az értékesítendő lakásokat.

A második félév eseményeit tehát a kilakoltatási moratórium esetleges feloldása és a várható kormányzati intézkedések fogják meghatározni. Azt hogy a növekedő tranzakciók száma felfelé vagy lefelé módosítja az árakat, az attól függ, hogy a kormányzat élénkítő intézkedései érvényesülnek majd jobban, vagy a részleges kilakoltatási folyamat árcsökkentő hatása.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az sem kizárt persze, hogy az elhúzódó egyeztetések miatt a moratórium újbóli meghosszabbítása mellett dönt a kormány, amely a problémákat már a 2012-es évre tolhatja át, tovább duzzasztva a nem fizetők körét.

Pénzcentrum vélemény

Minden jel szerint a lakásárak csökkenésének trendje a végéhez közeledik. Valóban csak akkor számíthatunk még további csökkenésre, ha hirtelen kerül nagyon sok ingatlan a piacra. Az árak növekedésének viszont gátat szab a viszonylagosan drága hitelhez jutás. A válság előtti ingatlanárakat elsősorban a támogatott lakás- és az olcsó devizahitelek hajtották fel. Ezek nélkül, akár a hiteleseknek kedvező kormánydöntés mellett is nehéz elképzelni gyorsan növekvő lakásárakat.  

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?