20 °C Budapest

Hol vegyél lakást: Budán vagy Pesten? Melyik az olcsóbb?

Pénzcentrum
2011. április 9. 12:02

Budapest teljes egészét vizsgálva továbbra is csökkenő lakásárakat tapasztalhatunk, néhány kerület azonban kitörni látszik a kollektív süllyedésből és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a 2009-es árcsökkenést követően 2010 közepére már néhány helyen csekély emelkedés volt tapasztalható. A lakáspiaci statisztikák további frissülésével pedig fény derülhet majd a tavalyi év egészére vonatkozó eredményekre.

A jelenlegi és leendő lakástulajdonosok csak úgy kapkodják manapság a fejüket, ha a lakások éppen aktuális négyzetméterárával kapcsolatban szeretnének informálódni. A szakmailag hiteles források ugyan még mindig jellemzően árcsökkenésekről számolnak be, miközben a közvetítő cégek minden erejükkel próbálják elhitetni a tőkével rendelkező potenciális vásárlókkal, hogy most van itt a vissza nem térő alkalom a lakásvásárlásra. Persze ezen nincs is mit csodálkoznunk, hiszen az ingatlanközvetítő cégek jól felfogott üzleti érdeke is azt diktálja, hogy folyamatos legyen a mozgás a piacon, hiszen a jutalékot az adásvételek után kapják, a hálózatokat pedig az ügynökök és a franchise partnerek által megtermelt jövedelemből és befizetésekből tartják fenn.

A marketing szövegeket, és az utolsó lehetőségre buzdító lózungokat félretéve érdemes a konkrét számok mögé is nézni, és a lényeget a tényleges folyamatokból leszűrni. Bár a KSH adatai jelenleg még csak 2010 közepéig kerültek feldolgozásra, az már látszik, hogy a főváros egészét tekintve még 2009-hez képest is alacsonyabb szinten zárnak a használt lakások négyzetméterárai, valamint az átlagos lakásár mutató is. Erről a továbbra is kitartó csökkenésről már többször is lehetett hallani, kijött többek között az FHB Lakásárindexe is, amely szintén ezt a folyamatot igazolta. Mélyebben, kerületi szinten vizsgálva a folyamatokat azonban érdekes eltéréseket tapasztalhatunk.

 


Budapestet sokféleképpen lehetne felosztani lakáspiaci szempontból. Lehetne egyszerűen csak Budát és Pestet nézni, vizsgálódhatnánk vásárlóerő paritás, esetleg egy főre jutó személyi jövedelemadó alapot képező jövedelem alapján, vagy feloszthatnánk különböző területekre a várost a kerületek földrajzi elhelyezkedése alapján, és még számtalan egyéb módszerrel. A mi esetünkben a felosztás alapja azonban nem más, mint hogy 2009-hez képest mely kerületekben nőtt, és melyekben csökkent a használt lakások átlagos négyzetméterára 2010 közepéig a KSH adatai szerint.

Bár az árnövekedéssel büszkélkedő kerületek között különösebb összefüggést nem sikerült felfedezni, hacsak azt nem vesszük annak, hogy jellemzően nem belvárosi sűrűn lakott területekről van szó, annyit azonban leszűrhetünk, hogy a hat budai kerületből négyben, míg a tizenhét pesti kerület közül csupán két peremkerületben lendült át a lakások négyzetméterára a holtponton. Budán az I., a II., a XI., és a XXII. kerületekben is magasabb árakat regisztrált a statisztikai hivatal, míg Pesten a jellemzően családi házas övezetnek számító XVI., és XVIII. kerületekben nőttek minimális mértékben a négyzetméterárak.

A konkrét számokat tekintve egyértelműen a 7%-os növekedést elért I. kerület emelhető ki a kerületek mezőnyéből, míg a XVIII. kerületben 2%-os a többi pozitívban zárt kerületben pedig 1% körüli volt az emelkedés. Dehogy ne csak a pozitívumokról szóljunk, érdemes megemlíteni, hogy a magasan a legnagyobb árcsökkenést produkáló XXIII. kerület mellett szintén erős áresést kellett elkönyvelnie a VII., a IX., az V., és a VI. kerületeknek is. Mindkét esetben a használt lakások tekintetében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


A rendelkezésünkre bocsátott adatokból továbbá kiderül, hogy az új lakások tekintetében eltérő a kép a kerületek között. Kezdve azzal, hogy néhány helyen, a minta hiánya miatt, vagyis hogy 10 darabnál kevesebb lakás került értékesítésre, nincsenek is felhasználható adatok. Az új lakások átlag négyzetméterára a XIX., XXII., és a VII. kerületekben emelkedett számottevően, míg a használt lakások esetében növekedést produkáló XVIII. kerületben jelentős csökkenést mértek. Ezek az eredmények azonban a regisztrált adásvételek alacsony száma miatt, és az egyes területeken eltérő fejlesztések okán kevésbé tekinthetők trendszerűnek.

Az eredményekből levonható, hogy a lakáspiaci árváltozások bár mérhetőek az egész város szintjén is, érdemesebb szegmentáltan tanulmányozni az adatokat, melyek például kerületi bontásban, képesek relevánsabb információval szolgálni a lakáspiacon tapasztalható árváltozásokkal kapcsolatban. Továbbá egyértelműen levonható, hogy Budán érezhetőbben hamarabb tért magához a lakáspiac, mint a pesti oldalon, így aki a lefelé tartó lakásárak utolsó pillanatában kíván beszállni a piacra leginkább az elit budai kerületekben nézelődjön.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18