14 °C Budapest

Fészekrakó-mutyi: több hitelt kaptak a szocpol mellé, mint a tényleges vételár

2011. március 25. 14:02

A Miskolci Városi Ügyészség eddig 17 "fészekrakós" ügyben mintegy 150 személlyel szemben nyújtott be vádiratot - mondta dr. Martossy György, a megyei főügyészség szóvivője. Ezek egyikében szerepel egy ügyvéd is vádlottként, de hitelközvetítőt, eladók, vevők és az ügyintézésben közreműködő egyéb személyek vannak a vádlottak között. Az ügyészség legutóbb egy olyan ügyben nyújtott be vádat, amelyben 42 vádlott szerepel - írja a Borsod Online.

A trükk

A "Fészekrakó" program keretén belül használt ingatlanok vásárlásakor valótlan tartalmú munkáltatói igazolásokat nyújtottak be a hitelintézethez, ezek segítségével a vevők részben úgy jutottak lakáshoz, hogy az előírt hitelképességük - munkaviszonyból származó rendszeres jövedelem hiányában - nem állt fent, ezáltal a hitel törlesztésére reális lehetőségük nem volt. Az ingatlanvásárlók önerővel nem rendelkeztek, azt a gyermekek után járó szociálpolitikai támogatás jelentette. A banki hitelek futamideje 20-25 év volt, azonban a vevők ehhez képest rövid ideig fizettek.

Kirepültek a fészekrakók a miskolci panelből: ez maradt utánuk - képek

A vásárlók a közüzemi számlákat és a lakáshoz jutással kapcsolatos illetéket sem fizették ki, többnyire szociális segélyből, családi pótlékból éltek, ami a létfenntartásához is kevés volt. A hitelfelvételben nyújtottak segítséget azok a közreműködők, akik tevékenységükért az ingatlan vételárának részét képező szociálpolitikai támogatás teljes összegére, vagy egy bizonyos részére tartottak igényt.

A "séma"

A közvetítők szemmel tartották a lakótelepi lakáshirdetéseket, majd kiválasztották a lakásokat. Ezután felkeresték a későbbi vevőket, akikkel közölték, hogy segítséget tudnak nyújtani nekik ahhoz, hogy összkomfortos lakótelepi lakáshoz jussanak.

Bár a vevők maguk is tudták és közölték is, hogy nem tudják teljesíteni a jogszabályi feltételeket, a közreműködők rábeszélték őket az ügylet megkötésére, aztán elkísérték őket a hitelügyintézőhöz. Amikor megtekintették az adott lakást, jelen voltak a vevők, a közvetítő, az eladó, a hitelügyintéző és az ingatlanközvetítő is. A közvetítő ekkor a jelenlévőkkel közölte, hogy a lakás vételárát a szerződésben magasabb összegben fogják meghatározni, mint amennyit ténylegesen az eladó kézhez kap majd. Erre azért volt szükség, hogy a különbözetből az ügyletben segédkezők is részesüljenek.

Például egy 6,6 millió forintért kínált lakásnál 7,9 millió forintot írtak a szerződésbe, így a vevők igénybe vettek 6,7 millió forint kedvezményes hitelt és önerőként feltüntettek 1,2 millió forint szociálpolitikai támogatást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Belevizelnek a postaládába" - áldatlan állapotok az Avason

A szerződést készítő ügyvéd is tudott arról, hogy a vásárlók nem tudják teljesíteni a fészekrakó hitel feltételeit, és hogy a csatolt okiratok hamisak, ennek ellenére megfogalmazta a szerződést, illetve kitöltötte a hiteligénylő lapot is. A hamis munkáltatói igazolásokat és az APEH igazolásokat a közvetítők szerezték be, ők finanszírozták a vevőknek a hiteligénylés során jelentkező kiadásait is. Az ügyvéd az adásvételi szerződés megkötésekor a magasabb vételárból származó többlet adófizetési kötelezettséget is kiszámolta az eladó részére. A bank az ügyvéd által ellenjegyzett adásvételi szerződés és a csatolt hamis okiratok alapján folyósította a teljes összeget, majd az ügyletben segédkezők osztoztak a banktól felvett összeg és a vevőnek kifizetett vételár különbözetén.

A vád

A vádirat szerint az eladók és a vevők a lakás vételárától függően jelentős kárt okozó csalás bűntettét és magánokirat hamisítás vétségét, a közvetítők és az ügyvéd jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettét és sok rendbeli magánokirat hamisítás vétségét követték el. A bűncselekmények büntetési tétele a halmazat miatt 1-től 7,5 évig terjedő szabadságvesztés. A vádlottak közül az eladók és a vevők beismerő - mind magukra, mind a közvetítésben segédkezőkre és az ügyvédre is terhelő - vallomást tettek. A közvetítők egy része szintén beismerte a bűncselekmények elkövetését, ám az ügyvéd tagad. A bűncselekmények elkövetését a vallomásokon kívül bizonyítják az okiratok és a nyomozás során megkeresett szakhatóságok iratai is.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem