Kamera a lépcsőházban: könnyítés jöhet

Pénzcentrum
2011. január 6. 08:32

Hazánkban a hatályos szabályozás szerint minden tulajdonos hozzájárulására szükség van a társasházak közös használatú területein történő kamerarendszer kiépítéséhez. Az adatvédelmi biztoshoz ugyanakkor számos panasz érkezik, amelyek arra mutatnak, hogy jelenleg e téren jellemző a tömeges jogsértés - írja a Népszabadság.

A társasházak többsége ugyanis akkor is kiépíti a kamerarendszert, ha csupán a többség támogatja a döntést. A kamerás védelem iránti igény viszont a lakók nagy többségének támogatása mellett méltányolható - jelentette ki Jóri András adatvédelmi biztos.

Az ombudsman jónak tartaná, ha a jogszabályok módosításával - megfelelő garanciarendszer mellett - legalizálnák a lakók többségi véleménye alapján kiépített kamerarendszereket. A kamerák felszereléséhez a tulajdonostársak - az összes tulajdoni hányad szerinti -legalább háromnegyedének hozzá kell járulnia.

A kiépítés feltétele lenne, hogy a kamerarendszer csak a közös tulajdonú helyiségekben, kizárólag emberi élet és vagyonvédelem érdekében lenne alkalmazható, a felvételeket pedig maximum 15 napig tárolhatnák.

A lap rendőrségi forrásból úgy tudja, a rendőrség mindenképpen üdvözölné a társasházak kamerákkal történő felszerelésének megkönnyítését.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?