18 °C Budapest

Gyomorgörcs a közös költség miatt? Megvan a gyógyszer

2010. december 12. 16:02

Már három hónapnyi közös költség nem fizetése esetén jelzálogot lehet majd bejegyeztetni a társasházi lakásra - mondta Cséfalvay Zoltán államtitkára társasházakról szóló törvény módosításával kapcsolatban. A még el nem fogadott elképzelések szerint erre közgyűlési határozattal lesz lehetőségük a lakóknak.

A törvényjavaslat első része a társasházak pénzügyi irányítását, működtetését segíti, a második rész a társasházak és az ott működő vállalkozások közti együttműködést teszi gördülékenyebbé, míg a harmadik a lakóközösség közös tulajdonosi jogainak érvényesítését támogatja.

Az előterjesztés második része arra tesz javaslatot, hogy a nem lakás céljára szolgáló helyiség használatához ne legyen szükséges a társasház hozzájáruló nyilatkozata. A jelenlegi szabályozás értelmében a lakóközösség a lakhatás nyugalmára hivatkozva bármikor megtilthatja bármilyen új tevékenység megkezdését. A közgyűlés természetesen az indítvány elfogadásával a jövőben is hozhat majd tiltó nyilatkozatot, ha a lakhatás nyugalmát zavaró tevékenység az előre meghatározott körbe esik. 

Hha zöld utat kap a törvényjavaslat úgy a banki jelzáloggal terhelt lakások tulajdonosainak még jobban oda kell majd figyelniük a közös költség rendszeres fizetésére. Ha valaki három hónapig nem fizet, végrehajtási jogot jegyeznek be az ingatlanára, akkor pedig a bank felmondja a szerződést, ami az adott lakás azonnali elvesztésével járhat.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?