14 °C Budapest

Családi ház 5 millió alatt? Nem lehetetlen - itt a lista!

2010. december 20. 05:20

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki családi ház vásárlásra adja a fejét. A Pénzcentrum.hu azonban most az öt millió forint alatt kínált házakat vette górcső alá és megvizsgálta, hogy ezért az összegért milyen ingatlant lehet ma vásárolni hazánkban.

A körkép elkészítéséhez az ingatlan.com adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "ház" kategóriába sorolt fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek.

Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes hazai kínálatnak csak a töredéke jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet következtetéseket levonni. A statisztikák szerint az 5 millió forint alatti ingatlanok döntő többsége a kisebb falvakban található, a szakértők szerint ezek az ingatlanok leginkább a közvetlen ismeretségi körön belül cserélnek gazdát.

 

Családi házak 5 millió forint alatt


A legtöbb találatot - szám szerint 172-őt - Bács-Kiskun megye jegyzi, itt a legolcsóbb házért 850 ezer forintot kérnek az eladók. A legolcsóbb házárral azonban Győr-Moson-Sopron megyében találkoztunk. Az észak-nyugati határszélen húzódó megyében található Sopronnémetiben 650 ezer forintot kérnek egy közel száz éve épült 60 négyzetméteres házért.

Egymillió alatt kínált ingatlanokkal azonban számos megyében találkoztunk még. Az ebbe az árkategóriába tartozó ingatlanok többsége azonban komfort nélküli, elhanyagolt, felújításra szoruló, sok esetben lebontásra ítélt épület. A találati listában azonban találtunk igényesen felújított parasztházakat és takaros portával rendelkező családi házakat is.

Az ilyen ingatlanok hitelezése nem minden banknál megoldható, mivel a pénzintézetek többsége forgalomképtelennek minősíti a kis falvakban található alacsony piaci és hitelbiztosítéki értékkel rendelkező ingatlanokat, így a kategóriában többnyire készpénzes vásárlás jellemző.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiderült! Erre mennek el Fábry Sándor milliói

A falvak elnéptelenedésével úgy tűnik, hogy egyre több ilyen ingatlan kerülhet eladó sorba. Ugyanakkor az apró méret jelenti e települések megújulásának lehetőségét is, hiszen e leggyakrabban természet-közeli, nyugalmat sugárzó aprófalvak az urbanizálódó világban egyre fontosabb szerepet kaphatnak a turizmusban, a tartós üdülésben, a rekreációban. Ám például a könnyen elérhető nagyobb városok közelében minőségi lakófunkciót is betölthetnek.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06