21 °C Budapest

Államosítás az ingatlanpiacon? Magyarok is bukhatják a lakásukat

2010. december 18. 14:02

Rengeteg külföldi, köztük magyarok is vásároltak, gyakran fillérekért Bulgáriában telket, házat, vagy éppen tengerparti apartmant a 2008-as nagy ingatlanpiaci árcsökkenés alatt. Azonban most sokan bajba kerülhetnek, ugyanis a bolgár törvények szerint külföldi magánszemély, csak az országban bejegyzett cégen keresztül teheti ezt meg és sokan nincsenek tisztában a vállalkozásokra vonatkozó helyi törvényekkel.

A legfelkapottabb kelet-európai ingatlanvásárlási célpont Bulgária volt az elmúlt években, ahol a legizgalmasabb ingatlanok az olcsó sí-apartmanok és a könnyen megfizethető tengerparti házak voltak. A bolgár ingatlanpiac fejlődése figyelemre méltóan ívelt felfelé. Sok európai országból érkeztek a balkáni országba vásárlási céllal befektetők vagy éppen magánszemélyek. Azonban most sokan szívhatják a fogukat, mert nem voltak tisztában teljes mértékben az ingatlan vásárlásra vonatkozó jogi környezettel.

Regisztráció nélkül az államra szállhat az ingatlanok tulajdonjoga (Forrás: Overseas Property Mall)


Az elmúlt években a legtöbb ingatlant vásárló személy bár bejegyeztetett vállalkozást, hogy meg tudja venni az áhított ingatlant, de nem voltak tisztában azzal, hogy Bulgáriában a vállalkozásokat kétévente újra fel kell vezetni a cégnyilvántartásba. Így azok, akik 2008-ban vásároltak és december 31-e előtt nem jegyzik be ismét a vállalkozásukat elveszíthetik a korábban jutányos áron megszerzett vagyont. Amennyiben nem tesznek eleget a törvényeknek - azon túl, hogy elvesztik az ingatlant - még az eljárás adminisztrációs költségét is meg kell majd téríteniük.

Lakásvásárlók figyelem! Kinek jár az illeték- és a részletfizetési kedvezmény?

Mindeközben 2010 elejére megtorpantak az ingatlanpiaci átlagárak az esést követően Bulgáriában és most stagnálás figyelhető meg a piacon. Továbbra is az a tendencia áll fenn, hogy főleg az újépítésű ingatlanok iránt van érdeklődés és ebből adódóan várhatóan az újépítésű ingatlan árak továbbra is stabilan maradnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem