Államosítás az ingatlanpiacon? Magyarok is bukhatják a lakásukat

2010. december 18. 14:02

Rengeteg külföldi, köztük magyarok is vásároltak, gyakran fillérekért Bulgáriában telket, házat, vagy éppen tengerparti apartmant a 2008-as nagy ingatlanpiaci árcsökkenés alatt. Azonban most sokan bajba kerülhetnek, ugyanis a bolgár törvények szerint külföldi magánszemély, csak az országban bejegyzett cégen keresztül teheti ezt meg és sokan nincsenek tisztában a vállalkozásokra vonatkozó helyi törvényekkel.

A legfelkapottabb kelet-európai ingatlanvásárlási célpont Bulgária volt az elmúlt években, ahol a legizgalmasabb ingatlanok az olcsó sí-apartmanok és a könnyen megfizethető tengerparti házak voltak. A bolgár ingatlanpiac fejlődése figyelemre méltóan ívelt felfelé. Sok európai országból érkeztek a balkáni országba vásárlási céllal befektetők vagy éppen magánszemélyek. Azonban most sokan szívhatják a fogukat, mert nem voltak tisztában teljes mértékben az ingatlan vásárlásra vonatkozó jogi környezettel.

Regisztráció nélkül az államra szállhat az ingatlanok tulajdonjoga (Forrás: Overseas Property Mall)


Az elmúlt években a legtöbb ingatlant vásárló személy bár bejegyeztetett vállalkozást, hogy meg tudja venni az áhított ingatlant, de nem voltak tisztában azzal, hogy Bulgáriában a vállalkozásokat kétévente újra fel kell vezetni a cégnyilvántartásba. Így azok, akik 2008-ban vásároltak és december 31-e előtt nem jegyzik be ismét a vállalkozásukat elveszíthetik a korábban jutányos áron megszerzett vagyont. Amennyiben nem tesznek eleget a törvényeknek - azon túl, hogy elvesztik az ingatlant - még az eljárás adminisztrációs költségét is meg kell majd téríteniük.

Lakásvásárlók figyelem! Kinek jár az illeték- és a részletfizetési kedvezmény?

Mindeközben 2010 elejére megtorpantak az ingatlanpiaci átlagárak az esést követően Bulgáriában és most stagnálás figyelhető meg a piacon. Továbbra is az a tendencia áll fenn, hogy főleg az újépítésű ingatlanok iránt van érdeklődés és ebből adódóan várhatóan az újépítésű ingatlan árak továbbra is stabilan maradnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?