17 °C Budapest

Fojtogató sárga csekkek! Rezsi katasztrófa-gócpontok

Pénzcentrum
2010. november 11. 09:47

Folyamatosan romlik a lakosság fizetőképessége, mondta Kovács Zoltán, a Díjbeszedő Holding Zrt. vezérigazgatója. 2010-ben az első három hónapban érte el a legmagasabb szintet a nem törlesztők aránya. Ezután stagnálás következett, majd októberben tovább romlott a helyzet, és a kint lévő adósságok összege soha nem látott mértékre nőtt - írja a Napi Gazdaság. 

A fűtési szezon beindulásával a problémás ügyfelek száma tovább emelkedhet. Évente átlagosan 8 százalékkal gyarapszik az idejében fizetni nem tudó lakosok száma. 2010-ben 20-25 ezer háztartás került bele ebbe az "ördögi körbe". Kovács Zoltán szerint, aki lába alatt egyszer meginog a talaj, az jellemzően hónapokig, vagy sok esetben örökké görgetni fogja maga előtt tartozásait. 

Az energiaszolgáltatók lejárt esedékességű kintlévőségei több tízmilliárd forintra tehetőek. Boross Norbert, az Elmű-Émász-csoport kommunikációs igazgatója szerint a moratórium által védett fogyasztókkal szemben sokszor tehetetlen a vállalat. Októbertől áprilisig gyakorlatilag nem tudnak mit tenni.

Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a gázszolgáltatóknak tartozó ügyfelek 23 milliárd forint be nem fizetett számlát halmoztak fel szeptember végéig.

A Tigáz Zrt. fogyasztóinak 10 milliárd forintos a hátraléka, az E.Onnak pedig már több tízmilliárdos a kintlévősége.

Az áramszolgáltatóknál valamivel jobb a helyzet. A kintlévőségek mintegy fele a lejárt esedékességű követelés. Az EdF Démász Zrt. 7,5 milliárd forintot tartott nyilván ilyen címen. A társaság szerint csökkent a nemfizetők aránya, viszont az egy éven túli tartozások növekednek és már a negyedét teszik ki a problémás ügyleteknek. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Fővárosi Vízművek Zrt.-nél is többen vannak idén az adóslistán, viszont a harminc napnál rövidebb ideig fizetni nem tudók száma változatlan maradt. A 700 ezer ügyféllel rendelkező DRV Zrt. a lejárt követelések mértékét a 16 milliárd forintos árbevételének 5-6 százalékát teszi ki. 

A távközlési cégek igyekeznek mindenféle előintézkedést megtenni azért, hogy ügyfeleik fizetni tudják telefon, internet és televízió számláikat. Egyik cégnek sem érdeke a szerződések megszűntetése, és az ezzel járó folyamat elindítása. 

Általános eljárás, hogy a többszöri fizetési felszólítás ellenére sem fizetőknél szolgáltatás korlátozást vezetnek be, és egyidejűleg késedelmi kamatot számolnak fel. Amennyiben ezután sem történik meg a tartozás kiegyenlítése, behajtó cégeken és jogi úton keresztül próbálnak érvényesíteni.

 

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?