21 °C Budapest

Fojtogató sárga csekkek! Rezsi katasztrófa-gócpontok

Pénzcentrum
2010. november 11. 09:47

Folyamatosan romlik a lakosság fizetőképessége, mondta Kovács Zoltán, a Díjbeszedő Holding Zrt. vezérigazgatója. 2010-ben az első három hónapban érte el a legmagasabb szintet a nem törlesztők aránya. Ezután stagnálás következett, majd októberben tovább romlott a helyzet, és a kint lévő adósságok összege soha nem látott mértékre nőtt - írja a Napi Gazdaság. 

A fűtési szezon beindulásával a problémás ügyfelek száma tovább emelkedhet. Évente átlagosan 8 százalékkal gyarapszik az idejében fizetni nem tudó lakosok száma. 2010-ben 20-25 ezer háztartás került bele ebbe az "ördögi körbe". Kovács Zoltán szerint, aki lába alatt egyszer meginog a talaj, az jellemzően hónapokig, vagy sok esetben örökké görgetni fogja maga előtt tartozásait. 

Az energiaszolgáltatók lejárt esedékességű kintlévőségei több tízmilliárd forintra tehetőek. Boross Norbert, az Elmű-Émász-csoport kommunikációs igazgatója szerint a moratórium által védett fogyasztókkal szemben sokszor tehetetlen a vállalat. Októbertől áprilisig gyakorlatilag nem tudnak mit tenni.

Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a gázszolgáltatóknak tartozó ügyfelek 23 milliárd forint be nem fizetett számlát halmoztak fel szeptember végéig.

A Tigáz Zrt. fogyasztóinak 10 milliárd forintos a hátraléka, az E.Onnak pedig már több tízmilliárdos a kintlévősége.

Az áramszolgáltatóknál valamivel jobb a helyzet. A kintlévőségek mintegy fele a lejárt esedékességű követelés. Az EdF Démász Zrt. 7,5 milliárd forintot tartott nyilván ilyen címen. A társaság szerint csökkent a nemfizetők aránya, viszont az egy éven túli tartozások növekednek és már a negyedét teszik ki a problémás ügyleteknek. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Fővárosi Vízművek Zrt.-nél is többen vannak idén az adóslistán, viszont a harminc napnál rövidebb ideig fizetni nem tudók száma változatlan maradt. A 700 ezer ügyféllel rendelkező DRV Zrt. a lejárt követelések mértékét a 16 milliárd forintos árbevételének 5-6 százalékát teszi ki. 

A távközlési cégek igyekeznek mindenféle előintézkedést megtenni azért, hogy ügyfeleik fizetni tudják telefon, internet és televízió számláikat. Egyik cégnek sem érdeke a szerződések megszűntetése, és az ezzel járó folyamat elindítása. 

Általános eljárás, hogy a többszöri fizetési felszólítás ellenére sem fizetőknél szolgáltatás korlátozást vezetnek be, és egyidejűleg késedelmi kamatot számolnak fel. Amennyiben ezután sem történik meg a tartozás kiegyenlítése, behajtó cégeken és jogi úton keresztül próbálnak érvényesíteni.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem