Kukoricabenzin-gyár alapkőletétel

Pénzcentrum
2010. augusztus 23. 08:31

Egy 25 milliárd forintos beruházás keretében 2011 végére készülhet el az ország legnagyobb bioetanol gyára, amely évente félmillió tonna kukoricát dolgoz fel üzemanyaggá - írja a Napi Gazdaság.

A Pannonia Ethanol Zrt. nyolc lehetséges helyszín közül választotta Dunaföldvárt egy bioetanol-előállító gyár helyszínéül. A hivatalosan ma induló beruházás megközelítőleg 100 millió euróba kerül, a termelés másfél év múlva indulhat el. Az anyacég, az Ethanol Europe Ltd. - az amerikai Fagen Inc.-nel együtt indítja a beruházást - 100 %-ban ír tulajdonban lévő vállalat. A cégnek Európa-szerte mind kivitelezésében, mind üzemeltetésében komoly bioetanolüzem-referenciái vannak.

A dunaföldvári gyárban évente félmillió tonna kukoricát dolgoznak majd fel, amelynek eredményeképpen évente több mint 200 millió liter etanol üzemanyagot és 170 ezer tonna állati takarmányozási célra szánt fehérjét állítanak elő. A dunaföldvári beruházás 77 főnek ad majd munkát, ám közvetett módon ennek tízszeresére nőhet az újonnan létesített munkahelyek száma.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?