E85: Spórolj literenként egy százast! Mi kell hozzá?

2010. április 15. 05:20

Az utóbbi időben az elszabadult üzemanyag-árak sok mindenkiben felvethették a kérdést: miként lehetne valahogy spórolni a benzinnel? Az áremelkedésnek a legtöbb esetben természetes velejárója a kereslet-visszaesés, avagy az autózgatás mérséklése, de vannak olyanok is, akik számára nincs más alternatíva, minden reggel autóba kell ülni. Ha sokat fogyasztó benzines autót hajt, akkor érdemes fontolóra venni a bioetanolra, E85-re történő átállást.

Számos megoldás létezhet a költségek csökkentésére, például szervezhetünk közös "ingázó járatot" a szomszédokkal, munkatársakkal, vehetünk egy alacsony fogyasztású kis dízelt vagy átalakíthatjuk az autónkat gázüzemű hajtásra is. Vagy kényelmetlen, vagy sokba kerül, miközben a benzines autók esetében van egy további spórolási lehetőség is, az etanol. Mi több, hogy a mostanság divatos környezetbarát-imidzsünket is karban tudjuk tartani, a bioetanol.

A legtöbb autós E85-ös néven találkozhat a bioetanollal az ország kútjain, amelynél a 85-ös szám nem az üzemanyag kompressziótűrésére vonatkozik, hanem az etanol-benzin keverék átlagos százalékos arányára. Vagyis 15% benzin és 85% etanol (V%), amelyet természetesen árnyalnak még az üzemanyaghoz hozzáadott adalékanyagok is.

Télen egyébként - optimális esetben - kicsit több benzint kevernek az E85-be, ezáltal javítva az időjárási körülményeknek való megfelelést. Az etanol ilyen célú felhasználása egyébként korántsem új keletű dolog, hazánkban a 30-as 40-es években elérhető volt a mostanihoz hasonló kevert üzemanyagtípus, míg Brazília jelentős része etanolon motorizálódott.

Sokat nem tudják, de már manapság is a legtöbb autós tankol etanolt, ugyanis az uniós előírásoknak megfelelően a hazai töltőállomásokon vásárolható benzin komponensei között már 5% feletti aránnyal megtalálható a bioetanol is.


A ma futó benzines autók többsége viszonylag kismértékű beruházással már könnyedén átalakítható bioetanolos hajtásra, a modernebb gépjárművek jelentős részénél csupán elektronikai beavatkozásról van szó, ami minden kellékkel együtt kijöhet 40-50 ezer forintból. Az etanol legnagyobb árelőnye többek között a jövedékiadó-különbözetből adódik, így a töltőállomásokon akár 100 Ft-os különbség is kijöhet literenként.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Itt persze meg kell jegyezni, hogy az bioetanol (alkohol) energiasűrűsége nem olyan kedvező, mint a benziné, ami a fogyasztási adatokban is megmutatkozik. Egyébként például emiatt szükséges az elektronikus vezérlés megváltoztatása is. Általánosan 20-25%-kal többet fogyasztanak a gépkocsik E85-ből, mint normál benzinből, de a jelentős árkülönbözet miatt még így is igen versenyképes lehet a növénytermesztésen alapuló üzemanyag.

Fontos megemlíteni azt is, hogy átalakítás, illetve pusztán az etanollal történő üzemeltetés automatikusan maga után vonja a garancia elvesztését, hiszen a gépjármű nem a gyár által korábban meghatározott üzemanyaggal fut. Ez alól természetesen kivételt jelentenek az ún. FFV (Flexi Fuel Vehicle) gépjárművek, amelyeket már gyárilag "rugalmas" üzemanyag-felhasználásra terveztek, például a Saab és Ford is értékesíti ilyen gépjárműveket hazánkban, igaz, felárral.

E járműveknél a tankolás sem okozhat gondot, hiszen az autó bármilyen tetszőleges E85-benzin keverékkel üzemelhet, bár amennyiben benzint tankolunk, akkor természetesen elveszítjük az E85 használatból eredő árelőnyt. Bár hozzá kell tenni, hogy az utóbbi négy évben, nagyszámban terjedtek el E85-ös feliratú kútfejek az ország töltőállomásain.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?