E85: Spórolj literenként egy százast! Mi kell hozzá?

2010. április 15. 05:20

Az utóbbi időben az elszabadult üzemanyag-árak sok mindenkiben felvethették a kérdést: miként lehetne valahogy spórolni a benzinnel? Az áremelkedésnek a legtöbb esetben természetes velejárója a kereslet-visszaesés, avagy az autózgatás mérséklése, de vannak olyanok is, akik számára nincs más alternatíva, minden reggel autóba kell ülni. Ha sokat fogyasztó benzines autót hajt, akkor érdemes fontolóra venni a bioetanolra, E85-re történő átállást.

Számos megoldás létezhet a költségek csökkentésére, például szervezhetünk közös "ingázó járatot" a szomszédokkal, munkatársakkal, vehetünk egy alacsony fogyasztású kis dízelt vagy átalakíthatjuk az autónkat gázüzemű hajtásra is. Vagy kényelmetlen, vagy sokba kerül, miközben a benzines autók esetében van egy további spórolási lehetőség is, az etanol. Mi több, hogy a mostanság divatos környezetbarát-imidzsünket is karban tudjuk tartani, a bioetanol.

A legtöbb autós E85-ös néven találkozhat a bioetanollal az ország kútjain, amelynél a 85-ös szám nem az üzemanyag kompressziótűrésére vonatkozik, hanem az etanol-benzin keverék átlagos százalékos arányára. Vagyis 15% benzin és 85% etanol (V%), amelyet természetesen árnyalnak még az üzemanyaghoz hozzáadott adalékanyagok is.

Télen egyébként - optimális esetben - kicsit több benzint kevernek az E85-be, ezáltal javítva az időjárási körülményeknek való megfelelést. Az etanol ilyen célú felhasználása egyébként korántsem új keletű dolog, hazánkban a 30-as 40-es években elérhető volt a mostanihoz hasonló kevert üzemanyagtípus, míg Brazília jelentős része etanolon motorizálódott.

Sokat nem tudják, de már manapság is a legtöbb autós tankol etanolt, ugyanis az uniós előírásoknak megfelelően a hazai töltőállomásokon vásárolható benzin komponensei között már 5% feletti aránnyal megtalálható a bioetanol is.


A ma futó benzines autók többsége viszonylag kismértékű beruházással már könnyedén átalakítható bioetanolos hajtásra, a modernebb gépjárművek jelentős részénél csupán elektronikai beavatkozásról van szó, ami minden kellékkel együtt kijöhet 40-50 ezer forintból. Az etanol legnagyobb árelőnye többek között a jövedékiadó-különbözetből adódik, így a töltőállomásokon akár 100 Ft-os különbség is kijöhet literenként.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Itt persze meg kell jegyezni, hogy az bioetanol (alkohol) energiasűrűsége nem olyan kedvező, mint a benziné, ami a fogyasztási adatokban is megmutatkozik. Egyébként például emiatt szükséges az elektronikus vezérlés megváltoztatása is. Általánosan 20-25%-kal többet fogyasztanak a gépkocsik E85-ből, mint normál benzinből, de a jelentős árkülönbözet miatt még így is igen versenyképes lehet a növénytermesztésen alapuló üzemanyag.

Fontos megemlíteni azt is, hogy átalakítás, illetve pusztán az etanollal történő üzemeltetés automatikusan maga után vonja a garancia elvesztését, hiszen a gépjármű nem a gyár által korábban meghatározott üzemanyaggal fut. Ez alól természetesen kivételt jelentenek az ún. FFV (Flexi Fuel Vehicle) gépjárművek, amelyeket már gyárilag "rugalmas" üzemanyag-felhasználásra terveztek, például a Saab és Ford is értékesíti ilyen gépjárműveket hazánkban, igaz, felárral.

E járműveknél a tankolás sem okozhat gondot, hiszen az autó bármilyen tetszőleges E85-benzin keverékkel üzemelhet, bár amennyiben benzint tankolunk, akkor természetesen elveszítjük az E85 használatból eredő árelőnyt. Bár hozzá kell tenni, hogy az utóbbi négy évben, nagyszámban terjedtek el E85-ös feliratú kútfejek az ország töltőállomásain.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem