11 °C Budapest

Hibás az OECD tanulmány - mégis kell a bioetanol

Pénzcentrum
2007. szeptember 25. 15:14

A Magyar Bioetanol Szövetség a nemrégiben napvilágot látott, a bioetanol jövőjével kapcsolatos OECD tanulmány megállapításaiban számos hiányosságot fedezett föl. A dokumentum az OECD főtitkára által tett nyilatkozat alapján nem minősül az OECD álláspontjának, sőt a készítőknek ennek, ilyen módon történő publikálására nem is volt joga. A szerzők által közzétett tanulmány nem komplexen elemzi azokat a valós piaci viszonyokat, amely az üzemanyag-mixben részt vevő valamennyi energiaféle árainak együttes befolyásoló hatását méri. A gabonafélék áremelkedése messze elmarad a fosszilis eredetű üzemanyagok árának emelkedésétől. Továbbá a rendkívüli éghajlati viszonyok miatt megjelenő "pánikforgatókönyv" nem veszi figyelembe sem a fajlagos hozamok várható növekedését, sem a bioüzemanyag gyártásához használt gabonák tényleges részarányát teljes termelésben (1,5%). A Magyar Bioetanol Szövetség nem tartja helyesnek, hogy akár kormányzati szinten, akár a civil szervezeteknél ezeket a megállapításokat tekintsék irányadónak.

Az Európai Unió energetikai biztosa, Mr. Andris Piebalgs 2007. szeptember 13-i nyilatkozata is megerősíti, hogy ez Európai Unió továbbra is tartja magát a márciusban meghirdetetett energetikai politikához és meggyőződéssel vallja, hogy a bioüzemanyagok pozitív hatással vannak a környezetre.
A bioüzemanyaggal foglalkozó három legnagyobb világszövetség elnöke levélben fogalmazta meg aggodalmait az OECD főtitkárához címezve és részletesen felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatkozott "tanulmány" az OECD álláspontjával ellentétes, továbbá részleteiben is felsorolja a hibás számításokat, következtetéseket, amelyekből a készítők javaslatai származnak.

Az OECD főtitkára által tett nyilatkozat alapján a dokumentum nem minősül az OECD álláspontjának, sőt a készítőknek ennek, ilyen módon történő publikálására nem is volt joga.


Az alábbiakban részleteiben bemutatjuk a Magyar Bioetanol Szövetség kifogásait, amelyek megfelelő alapul szolgálnak arra, hogy határozottan tiltakozzunk az ellen, hogy ezt a hivatalosnak egyáltalán nem tekinthető dokumentumot Magyarországon a bioüzemanyagokkal kapcsolatos további teendők meghatározásával összefüggésben használják fel.

A dokumentummal kapcsolatos fő hiányosságok

· Miközben a dokumentum átveszi a lehetséges "élelmiszerhiánnyal" kapcsolatos "pánik-forgatókönyvet", elmulasztja elismerni a jelentős, holdankénti termelékenységnövekedést. Az Egyesült Államokban például a holdankénti kukorica hozam az elmúlt 30 évben megduplázódott. Ami ennél még fontosabb, mindez csökkentett holdankénti ráfordítással történt. Ezentúl a dokumentumban történt területszámítások is rosszak, és semelyik kontinensen nem veszik figyelembe az amerikai tapasztalatok alapján lehetséges hozamnövelési technológia bevezetésének lehetőségét és ezzel az előállított gabonamennyiségének lényeges növelhetőségét.

· A dokumentum nélkülöz bármiféle valós elemzést az élelmiszer árakat befolyásoló tényezőkre - legfőképpen az energiára vonatkozóan. Az USA-ban a magas energiaáraknak sokkal nagyobb befolyásoló hatásuk van, mint a magasabb kukorica áraknak - kettő az egyhez arányban.

· A dokumentum nem tükröz reális felmérést arra vonatkozóan, hogy mi is történik a gabona árakkal és az egyéb bio-üzemanyag nyersanyagokkal. Európában például a bio-üzemanyag gyártáshoz csupán a gabonák 1.5%-át használják fel. Az ár emelkedik, azonban nyilvánvalóan számos egyéb, világpiaci tényezőn is alapul, beleértve: erős kínai kereslet, szárazság Ausztráliában (a sokak által vitatott globális felmelegedés eredményeképpen), valamint a befektetők spekulációi.

· Az USA-ban, miközben a kukorica ára jelentősen emelkedett és januárban tetőzött, azóta 40%-al csökkent. Miért? Mert a piacot befolyásoló erők reagáltak, a termelők több kukoricát ültettek, így rekord terméshozam betakarítása várható.

· A dokumentum teljesen tévesen számítja az egyes üzemanyagfajták CO2 kibocsátását, különös tekintettel arra, hogy nem veszi figyelembe a bioüzemanyagok előállításánál felhasználható és előírható megújuló energiák lehetőségit. Ennek következtében a dokumentumban említett CO2 megtakarítás nagyságrenddel alá van becsülve.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

· A dokumentum a fosszilis üzemanyagok kibocsátása esetében nem veszi figyelembe a külön előállítandó takarmány adalékok energiaigényét, amelyek a bioüzemanyagok előállítása során automatikusan keletkeznek, tehát azok energiamérlege azt tartalmazza.

· A dokumentum az ún. UBP - környezetvédelmi hatás indikátor - számítása során indokolatlanul és minden alátámasztás nélkül sújtja a bioüzemanyagokat a fosszilis üzemanyagokkal szemben, ezzel olyan következtetést sugall, mintha a bioüzemanyagok hatása a környezetre károsabb lenne, mint amit a fosszilis üzemanyagok okoznak.

· A dokumentum úgy tűnik, figyelmen kívül hagyja, hogy az OECD és más nemzetek miért döntöttek úgy, hogy a bio-üzemanyagokat helyezik előtérbe - nevezetesen hogy csökkentik az olaj fogyasztást mely nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez, és amelynek legnagyobb lelőhelyei a változékony és sérülékeny Közép-Keleten találhatóak, valamint amelynek árait egy nemzetközi kartel szabályozza.

· Ki nem mondottan, ez a dokumentum hisz abban, hogy a világ továbbra is folytathatja az olajfüggőségét, folyékony üzemanyag igényének kielégítésére. Pedig jelenleg az olaj világpiaci ára 80 $ hordónként, és valószínűleg még magasabb lesz, a piaci adottságoknál fogva. Az OECD és más országok által nyújtott támogatások segítenek kiegyenlíteni a 'játékteret' és bátorítani a befektetőket, hogy egy új és fejlődő iparágat finanszírozzanak.

· A dokumentum ezen kívül figyelmen kívül hagy valamennyi, az olajtermelést támogató, már adott és folyamatosan is adandó támogatást. Az olajtermelőktől származó előnyök beszámítása nélkül aligha nevezhető tárgyilagos összehasonlításnak, ha megnézzük a bioüzemanyagokra, egy energiapolitikai vákumban adott támogatásokat.

· Az a 'panasz', miszerint technológiai és gazdasági problémák vannak a cellulóz alapú vagy második generációs bioüzemanyagokkal, különösen zavaró. A szerzők nem támasztják alá ezeket a panaszokat. Nem ismerik el, hogy már létezik az Európai Unión belül két vállalat, Kanadában egy, melyek már gyártanak cellulóz alapú etanolt, és nem tesznek említést az USA-ban építés alatt álló gyárakról sem.

· Végezetül, a dokumentum figyelmen kívül hagyja azt az erőfeszítést, mely jelenleg arra irányul, hogy létrejöjjenek a bioüzemanyagok fenntarthatóságára vonatkozó hatékony és nemzetközi szabványok. Mind egyoldalú (különböző EU tagállamok), mind többoldalú (Kerekasztalok a Fenntartható Bioüzemanyagokról) kezdeményezések foglalják magukban e fenntartható bioüzemanyagokra vonatkozó nemzetközi szabvány létrejöttének ígéretét a közeljövőben.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?