24 °C Budapest

Nem kukoricáznak: felgyorsítják a bioetanolgyár építését

Pénzcentrum
2010. február 8. 08:47

A kormány február 5-ei rendeletében kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a Pannonia Ethanol (PE) Zrt. Dunaföldváron felépíteni tervezett bioetanol-előállító üzem projektjével összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket - írja a Napi. A beruházással kapcsolatos hatósági ügyek soron kívül intézhetőek, ezáltal hónapokkal gyorsulhatnak az engedélyezési eljárások.

Az ilyen minősítésű ügyek esetben az ügyintézési határidő legfeljebb 60 nap lehet. Az elsőfokú határozatok elleni fellebbezéseket szintén soron kívül - de legfeljebb 30 napon belül - bírálják el, a közigazgatási eljárások hónapokkal, az esetleges bírósági eljárások akár fél évvel is rövidülhetnek.

A tervek szerint 97,2 millió euróból (26,71 milliárd forintból) megvalósuló beruházás 77 új munkahelyet teremtene, ez alapján is megfelel a kiemelt üggyé nyilvánítás feltételeinek. Az ír tulajdonú Ethanol Europe Ltd kizárólagos tulajdonában lévő PE tervei szerint 2011 végére épülne meg az üzem, a kivitelező az amerikai Fagan lesz.

A gyárban kukoricaalapon állítanak elő bioetanolt. A kormánydöntést előkészítő tervezet kalkulációi szerint évi 500 ezer tonna kukoricából 200 millió liter etanol készülhet, emellett 170 ezer tonna állati takarmányozási célra alkalmas fehérje keletkezik. Közvetett módon 600 fős munkahelyteremtő hatása lehet a beruházásnak, a kivitelezési munkálatok pedig időszakosan 300 főnek biztosíthatnak munkalehetőséget.

A beruházás három ingatlant érint a városban, amelyek az önkormányzat, valamint a Cargill Magyarország Kereskedelmi Zrt. tulajdonában vannak, az utóbbival a PE hosszú távú megállapodást tervez kötni a szükséges nyersanyag beszerzésére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A projekt célja, hogy a végterméket exportálják, de a keletkező melléktermék is értékesíthető az európai piacokon, kiváltva az importszóját.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) korábban közölte: környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági szempontok miatt ellenzi a Dunaföldvárra tervezett bioetanol-üzem kiemelt beruházássá minősítését.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?