15 °C Budapest

A jövő szellemvárosai: most még megnézheted őket, 2100-ban már nem!

2010. augusztus 6. 12:02

A Forbes magazin összeállított egy csokrot azokból a városokból, melyek az évszázad végére teljesen eltűnhetnek. Az okok között szerepel az elnéptelenedés, az elsivatagosodás, a talajerózió, a tengerszint emelkedése, vagy akár az ivóvíz hiánya. A mi generációnknak még lehetősége nyílik ellátogatni ezekre a településekre, de a dédunokáink ezt már valószínűleg nem tehetik meg.

Velence, Olaszország (ok: a tengerszint emelkedése miatt elsüllyed a város)

A csatornák városát az évszázad végére elnyelheti a tenger, mivel az épületek süllyedése és a tengerszint emelkedése felgyorsult az elmúlt időszakban. Számítások szerint a süllyedés mértéke 24 centiméter volt az elmúlt száz évben. Az olasz kormány a város megmentésére irányuló megoldásokat szorgalmaz, de a süllyedés mellett a tengerszint emelkedése is ellenük dolgozik.

Nápoly, Olaszország (ok: vulkánkitürés)

A város felett magasodó aktív vulkán, a Vezúv időszámításunk szerint 79-ben már megmutatta, hogy mire képes, amikor teljesen elpusztította Pompej városát. Azóta százévente legalább egyszer voltak kisebb-nagyobb kitörések, utoljára 1944-ben. A hegy lábánál található Nápolyi-öbölben körülbelül négymillió ember él, akik közül félmillió ember otthona a kifejezetten veszélyesnek nyilvánított övezetben található.

Timbuktu, Mali (ok: elsivatagosodás)

Nem csak Mali, hanem a Szahara déli részén található országok általános problémája, hogy a zöld területeket lassan, de biztosan elnyelik a homokdűnék, sivataggá változtatva a korábban virágzó környezetet. Az egyik legveszélyeztetettebb város a maliban található, több mint ezer éves múltra visszatekintő Timbuktu. Vannak próbálkozások a területek visszahódítására, de a növényzet mesterséges telepítése nem mindig vezet eredményre.

Banjul, Gambia (ok: a tengerszint emelkedése, talajerózió)

A tengerszint emelkedése a kis nyugat-afrikai ország, Gambia fővárosát sem kíméli. Az ország végleg elveszítheti legjelentősebb városát, amely a talajerózió kedvezőtlen hatásaival is folyamatos harcot folytat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mexikóváros, Mexikó (ok: az ivóvíz hiánya, süllyedés)

Mexikóváros egy lápos, ingoványos területre épült, becslések szerint a város bizonyos pontjai 9 métert süllyedtek az elmúlt száz évben. A vízgyűjtő terület kiaknázása már súlyos méreteket öltött, szakértők szerint a város 20 millió lakosának bármelyike, amikor elfogyaszt egy pohár vizet, a város tovább süllyed egy picit. Nem csak ez probléma, ugyanis a szárazság miatt az ivóvízforrások az évszázad végére teljesen elapadhatnak.

Detroit, USA (ok: elnéptelenedés)

Az amerikai iparvárosban hat évtized alatt a felére csökkent a népesség, jelenleg már egymillió alatt van a lélekszám. A népességfogyás üteme lassul ugyan, de a folyamatot továbbra is fenntartja a magas munkanélküliség. Az évszázad végére ha nem is tűnik el teljesen a város, de hogy a mai lakói közül csak kevesen ismernének rá, az borítékolható.

Ivanovo, Oroszország (ok: elnéptelenedés)

A szovjet időszak textilipari központja a fővárostól északkeletre található. A lakók száma már félmillió alá csökkent, de tovább esik. A nők száma jóval meghaladja a férfiakét, a születések száma visszaesett, a halálozási ráta már húsz éve folyamatosan emelkedik, a képzett fiatalság a fővárosba költözik.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?