27 °C Budapest

A jövő szellemvárosai: most még megnézheted őket, 2100-ban már nem!

2010. augusztus 6. 12:02

A Forbes magazin összeállított egy csokrot azokból a városokból, melyek az évszázad végére teljesen eltűnhetnek. Az okok között szerepel az elnéptelenedés, az elsivatagosodás, a talajerózió, a tengerszint emelkedése, vagy akár az ivóvíz hiánya. A mi generációnknak még lehetősége nyílik ellátogatni ezekre a településekre, de a dédunokáink ezt már valószínűleg nem tehetik meg.

Velence, Olaszország (ok: a tengerszint emelkedése miatt elsüllyed a város)

A csatornák városát az évszázad végére elnyelheti a tenger, mivel az épületek süllyedése és a tengerszint emelkedése felgyorsult az elmúlt időszakban. Számítások szerint a süllyedés mértéke 24 centiméter volt az elmúlt száz évben. Az olasz kormány a város megmentésére irányuló megoldásokat szorgalmaz, de a süllyedés mellett a tengerszint emelkedése is ellenük dolgozik.

Nápoly, Olaszország (ok: vulkánkitürés)

A város felett magasodó aktív vulkán, a Vezúv időszámításunk szerint 79-ben már megmutatta, hogy mire képes, amikor teljesen elpusztította Pompej városát. Azóta százévente legalább egyszer voltak kisebb-nagyobb kitörések, utoljára 1944-ben. A hegy lábánál található Nápolyi-öbölben körülbelül négymillió ember él, akik közül félmillió ember otthona a kifejezetten veszélyesnek nyilvánított övezetben található.

Timbuktu, Mali (ok: elsivatagosodás)

Nem csak Mali, hanem a Szahara déli részén található országok általános problémája, hogy a zöld területeket lassan, de biztosan elnyelik a homokdűnék, sivataggá változtatva a korábban virágzó környezetet. Az egyik legveszélyeztetettebb város a maliban található, több mint ezer éves múltra visszatekintő Timbuktu. Vannak próbálkozások a területek visszahódítására, de a növényzet mesterséges telepítése nem mindig vezet eredményre.

Banjul, Gambia (ok: a tengerszint emelkedése, talajerózió)

A tengerszint emelkedése a kis nyugat-afrikai ország, Gambia fővárosát sem kíméli. Az ország végleg elveszítheti legjelentősebb városát, amely a talajerózió kedvezőtlen hatásaival is folyamatos harcot folytat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mexikóváros, Mexikó (ok: az ivóvíz hiánya, süllyedés)

Mexikóváros egy lápos, ingoványos területre épült, becslések szerint a város bizonyos pontjai 9 métert süllyedtek az elmúlt száz évben. A vízgyűjtő terület kiaknázása már súlyos méreteket öltött, szakértők szerint a város 20 millió lakosának bármelyike, amikor elfogyaszt egy pohár vizet, a város tovább süllyed egy picit. Nem csak ez probléma, ugyanis a szárazság miatt az ivóvízforrások az évszázad végére teljesen elapadhatnak.

Detroit, USA (ok: elnéptelenedés)

Az amerikai iparvárosban hat évtized alatt a felére csökkent a népesség, jelenleg már egymillió alatt van a lélekszám. A népességfogyás üteme lassul ugyan, de a folyamatot továbbra is fenntartja a magas munkanélküliség. Az évszázad végére ha nem is tűnik el teljesen a város, de hogy a mai lakói közül csak kevesen ismernének rá, az borítékolható.

Ivanovo, Oroszország (ok: elnéptelenedés)

A szovjet időszak textilipari központja a fővárostól északkeletre található. A lakók száma már félmillió alá csökkent, de tovább esik. A nők száma jóval meghaladja a férfiakét, a születések száma visszaesett, a halálozási ráta már húsz éve folyamatosan emelkedik, a képzett fiatalság a fővárosba költözik.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?