18 °C Budapest

Szellemvárosokat szül a válság?

Pénzcentrum
2008. november 14. 14:00

Hívhatnánk a sors fintorának is a válságot, amely az ingatlanpiac szárnyalásával, majd a lufi kipukkadásával kezdődött, bedöntötte szinte az egész pénzpiacot, és most ismét a reálgazdaságot mardossa, ahol milliók veszítik el állásukat, hiteleiket, és így végül lakásukat is. Európán belül talán Nagy-Britanniára igaz leginkább a jelenség, ahol egyes városrészek már ürességtől tátongnak...

Befejezetlen társasházak, bevásárlóközpontok, irodák éktelenkednek a szigetországban városszerte, amit a beruházóknak eszük ágában sincs befejezni, hiszen értékesíteni vajmi kevés esélyük lenne.

Iparági szakértők szerint több mint egymillió ingatlan vár vevőre, de csak minden tizenötödiket lehet eladni reálisan. Ehhez jönnek még a félig elkészült lakások.

Nagy-Britannia egyik legbeépítettebb városa, Birmingham is szint üres, a napi autóforgalom töredéke a korábban megszokottnak, rengetegen eladni kényszerülnek lakásaikat. Egy átlagos lakásért 134 ezer fontot kérnek itt, ami az országos 190 ezer fontos átlagnál jóval alacsonyabb.

Az új építésű társasházi lakásokban szomszédok nélkül élnek a családok, akiket megkímélt a hitelválság, és még az állásuk sem került veszélybe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az építőiparban dolgozók azonban nem sok jóra számíthatnak, hiszen a jelzáloghitelek elapadása miatt nem sok új épületre lesz szükség, jövőre akár 100 ezer alá is csökkenhet az új építések száma. Ilyen alacsony adatot a második világháború óta nem mértek.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm