21 °C Budapest

Szellemvárosokat szül a válság?

Pénzcentrum
2008. november 14. 14:00

Hívhatnánk a sors fintorának is a válságot, amely az ingatlanpiac szárnyalásával, majd a lufi kipukkadásával kezdődött, bedöntötte szinte az egész pénzpiacot, és most ismét a reálgazdaságot mardossa, ahol milliók veszítik el állásukat, hiteleiket, és így végül lakásukat is. Európán belül talán Nagy-Britanniára igaz leginkább a jelenség, ahol egyes városrészek már ürességtől tátongnak...

Befejezetlen társasházak, bevásárlóközpontok, irodák éktelenkednek a szigetországban városszerte, amit a beruházóknak eszük ágában sincs befejezni, hiszen értékesíteni vajmi kevés esélyük lenne.

Iparági szakértők szerint több mint egymillió ingatlan vár vevőre, de csak minden tizenötödiket lehet eladni reálisan. Ehhez jönnek még a félig elkészült lakások.

Nagy-Britannia egyik legbeépítettebb városa, Birmingham is szint üres, a napi autóforgalom töredéke a korábban megszokottnak, rengetegen eladni kényszerülnek lakásaikat. Egy átlagos lakásért 134 ezer fontot kérnek itt, ami az országos 190 ezer fontos átlagnál jóval alacsonyabb.

Az új építésű társasházi lakásokban szomszédok nélkül élnek a családok, akiket megkímélt a hitelválság, és még az állásuk sem került veszélybe.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az építőiparban dolgozók azonban nem sok jóra számíthatnak, hiszen a jelzáloghitelek elapadása miatt nem sok új épületre lesz szükség, jövőre akár 100 ezer alá is csökkenhet az új építések száma. Ilyen alacsony adatot a második világháború óta nem mértek.

EZT OLVASTAD MÁR?