Most mozizz IMAX-ben, olcsóbb!

2010. május 20. 16:58

Egyfajta mérföldkőhöz érkezett ma a magyar mozikultúra: első alkalommal vetítenek teljes egészében 2D-s filmet az ország egyetlen IMAX-termében. Míg külföldön gyakran van erre példa, nálunk eddig hiába vágyakoztak a rajongók arra, hogy kedvenc filmjük a legnagyobb magyar vászonra kerüljön.

Mától vetítik a magyar mozikban az idei nyár egyik -várható- kasszasikerét, a Disney produkciójában készült Perzsia Hercege - Az idő homokja című filmet. A produkciót az Arena Plázában található (egyetlen magyar) IMAX- teremben is műsorra tűzték.

Az Avatar felpörgette az üzletet
A Cinema City International a legynagyobb moziüzemeltető cég a KKE régióban és Izraelben. A vállalat 69 multiplex mozit üzemeltet, mintegy 668 vászonnal, hat országban, Lengyelországban, Csehországban, Romániában, Bulgáriában, Izrealben és Magyarországon.

A cég forgalma az év első két hónapjában 15 százalékkal növekedett Magyarországon. De a Közép-Európában legnagyobbnak számító lánc a teljes piacon is 15 százalékos jegyeladás-növekedést ért el január-februárban, de a március is erős volt, így -a menedzsment várakoásai szerint- az év további részében is hasonló mértékű növekedést könyvelhetnek el.

A magyar mozilátogatók több mint 10 százaléka az ország egyetlen IMAX- termében nézte meg az Avatart, s az Arena Plaza további négy 3D-s vetítőtermébe 20 százalékkal kevesebben vettek jegyet az Avatarra, mint a magasabb díjszabású IMAX- terembe.


Buda Andrea, a Cinema City mozihálózatot működtető IT Magyar Cinema Kft. pr- és marketingigazgatója a Pénzcentrumnak elmondta: az ország egyetlen IMAX- termének programjának kialakításában eddig a 3D-s filmekre fókuszáltak, de a ma bemutatásra kerülő 2D-s szupermozi IMAX-sikere sem kétséges. A Perzsia Hercege - Az idő homokja című alkotásra egyébként olcsóbbak a jegyek, mint a 3D-s IMAX- produkciókra: a normál jegyár 1590 forint, szemben az 1800-as 3D-jegyárral.

A 150 millió dollárból készített Disney-produkció várhatóan hetekig marad az IMAX műsorán, várhatóan a június közepén érkező Toy Story 3, illetve a szűk hónappal később bemutatásra kerülő (szintén 3D-s) Shrek a vége, fuss el véle váltja majd a programban. 

Buda Andrea szerint szeretnék továbbra is megtartani az egyetlen magyar IMAX- termet a 3D-s filmek számára, de elképzelhető, hogy a jövőben egy-egy "klasszikus formátumú" mozisiker is helyet kap a programban. Habár a hivatalos moziműsorban nincs feltüntetve, a hónapok óta műsoron levő természet-és dokumentumfilmek (Ûrállomás 3D, A dinoszauruszok nyomában 3D) iskolás csoportok számára, egyéni egyeztetés alapján továbbra is elérhető.



LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Eddig nem volt

A mozirajongók korábban is szerették volna, ha egy-egy látványos 2D-s filmet bemutatnak az egyetlen magyar IMAX- teremben is, erre azonban eddig nem került sor. A legnagyobb zúgolódás (elsősorban online fórumokon) a Sötét Lovag 2008-as bemutatása (illetve be nem mutatása váltotta ki), amit világszerte vetítettek a hatalmas vásznakon. Régiónkban például Lengyelországban is vetítették IMAX- termekben (igaz, ott több ilyen mozi is várja a nézőket, míg Magyarországon egyelőre csak egy ilyen terem van).

Az idei nyár is sikeres lehet

2009-ben megállt a magyarországi mozik látogatottságának előző években tapasztalt folyamatos csökkenése, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmirodájának összesítése szerint 2008-hoz képest 173 ezerrel, 10 millió 525 ezerre nőtt a nézőszám. A forgalmazók 2009-ben 196 új filmet mutattak be, ezek mintegy 9,2 millió nézőt vonzottak, jegyárbevételük pedig megközelítette a 9,9 milliárd forintot.

Idén is elsősorban a nyári és a decemberi/karácsonyi szezon lehet kiemelten sikeres a mozik számára. A nagy Hollywoodi stúdiók a leginkább sikervárományos filmjeiket (Vasember 2, Szex és New York 2, Robin Hood) is a májustól augusztus végig terjedő időszakra tartogatják.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm