4,2 milliárdos önkormányzati telek eladó! Lakást nem lehet rá építeni

Pénzcentrum
2010. június 1. 09:02

Arató György kerületi főépítész tájékoztatása szerint még az idei évben több mint hatmilliárd forint értékű ingatlanvagyon értékesítését tervezi a XIII. kerületi önkormányzat - adta hírül a Napi Gazdaság.

Két - korábban eredménytelenül zárult - forduló után újra meghirdették a Népfürdő utca, a Duna, a Viza utca, és a Dráva utca által határolt, körülbelül egyhektáros, összesen 30 ezer négyzetméter szintterület beépítésére alkalmas ingatlant, a korábbi kerületi szabályozási terv változatlanul hagyásával. Ennek megfelelően csak szállodát, irodaházat és szolgáltató létesítmények megvalósítását engedélyezik a közvetlen Duna-parti ingatlanra, a lakásépítést nem támogatják.

A vevőt terheli az infrastruktúra-kiépítési kötelezettség, vagyis ki kell alakítaniuk a Népfürdő utca adott szakaszát és a rakparti utat, valamint parkosítaniuk kell az épületek között. A három ingatlan együttes induló ára 4,2 milliárd forint, a beépítés határideje 2015.

A Duna-parti telekcsoporton kívül további 1,5-2 milliárd forint értékű területet - zömmel angyalföldi foghíjtelkeket - értékesítését tervezi a képviselő-testület.

A főépítész hozzátette, hogy az irodafejlesztők újra érdeklődnek a kerületben a Dózsa György út, a Váci út és a Róbert Károly körút környékén, de a terveket nem mindenki viszi el az engedélyezési szakaszig. Akadnak ugyan kivételek, a Váci út, Föveny utca sarkán az idén kapott engedélyt három nagy épületre egy belga irodaház-fejlesztő, már le is bontotta a telken álló régi épületet, az Elzett korábbi irodaházát. Kereskedelmi, szállodai és irodai funkcióra készítettek terveket a Róbert Károly körút, Lehet út, Mohács utca sarkán fekvő területre is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tervezési fázisban van a Fáy utcai egykori kínai piac ingatlana, amelyet egy magyarországi bejegyzésű irodafejlesztő vásárolt meg és akár már 2011-ben elindulhatnak egy többszintes üzletház kivitelezési munkálatai. Zajlik a kerületi közösségi ház kivitelezése, a 3,5 milliárdos projekt már "kinőtt" a földből, a megnyitót 2010 végére tervezik.

Végleg elszállni látszanak ugyanakkor a Duna Plaza mögötti, Budapest 360 fok lakópark nagyszabású tervei. A finanszírozás befagyása és a piac leállása hazautazásra kényszerítette a fejlesztőt. Az Árpád híd lábához megálmodott városközpont-beruházással sem történik már semmi érdemleges ebben az évben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?