Retro honlapok a magyar közigazgatásban - Mit lép a kormány?

2010. június 1. 04:32

A napokban hivatalosan is megalakult új kormány egyik első - és mindeddig talán leglátványosabb - lépéseként figyelemfelhívó üzenetet tett közzé a kormányzati honlapok kezdőlapjain. A tervek szerint a minisztériumi oldalak egységes szerkezetet és arculatot kapnak, illetve egy informatikai ráncfelvarráson is átesnek majd. Szakértők szerint egyes honlapok a '90-es évek világát idézik, de a fejlesztés nem megy egyik napról a másikra.

A minisztériumi honlapok kezdőlapjain megjelenő figyelmeztető szöveg szerint a kormányzati kommunikációs csapat úgy ítéli meg, a jelenlegi helyzet méltatlan az országhoz: a minisztériumi oldalak nélkülöznek bármiféle egységes szerkezetet és arculatot, a honlapok közül jónéhány technikailag elavult, felépítésében és tartalmában pedig zavaros, átgondolatlan. Az átadás-átvétel pillanatában összesen 443 domain név volt a kormányzat birtokában, közülük 125-ön található valamilyen tartalom.

"Meg fogjuk vizsgálni valamennyit. Döntünk arról, van-e létjogosultságuk és ha igen, jelenlegi formájukban működhetnek-e tovább, vagy átalakításra szorulnak" - fogalmaznak, hozzátéve, mindez hatalmas munkát jelent. A szöveg elején az "OMG" felirat olvasható, amelyet - mint az oldalról elérhető magyarázat tájékoztat - az internetszlengben az angol "Oh, my God!" rövidítéseként például meglepettség, megrökönyödés, meghökkenés kifejezésére használnak.

Elavult honlapok


Weinwurm Bence

Weinwurm Bence online kommunikációs szakértő szerint az üzenet fő mondanivalójával alapvetően nincsen probléma, hiszen amennyiben léteznek tartalom nélküli kormányzati domainek, meg kell őket szüntetni, és az oldalak megjelenésének egységesítése sem árthat az információk hatékonyabb közzétételének. Valóban igaz, hogy sok közigazgatási portál mind megjelenésében, mind pedig a tartalom elrendezésében rég elavult struktúrát tükröz. Erre az egyik legjobb példa az APEH honlapja, mely leginkább a '90-es évek webes világát idézi. Azt azonban nem lehet állítani, hogy a kormányzati portálok kivétel nélkül alkalmatlanok lennének feladataik hatékony betöltésére. Utóbbira példaként a korábbi Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (jelenlegi Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium) honlapját, valamit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség oldalát említette a szakértő.

Korábban: Meghekkelték az ÖSSZES kormányzati honlapot!

Alternatív értelmezés
Ismeretlenek hétfőn délután átírták azt a Wikiszótár-beli internetes szócikket, amelyre a kormányzati honlapokról lehetett hétfő reggel óta eljutni, s amely az OMG betűkapcsolatot magyarázta meg: az internetes szlengben használatos OMG (angolul: Oh, my God!) rövidítésnek adva tréfás értelmezést. Az eredeti jelentés helyett az OMG rövidítésre a Wikipedia egyik magyar oldala az "Orbán Majrézik Gyurcsánytól!" magyarázatot adta.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Wikiszótár vasárnap este óta felváltva jelenítette meg hol a hivatalos, hol a másik "értelmezést", míg "gyakori vandalizmus miatt" hétfő délután meg nem változtatták az OMG lap védelmi szintjét július 1-jéig. (MTI)

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola oktatója a Pénzcentrumnak elmondta: az új kormányzat üzenetének közlési formája meglehetősen szokatlan, nyelvezete vitatható. Ha az volt a döntéshozók célja, hogy az üzenet a kormányzati munka iránt kevésbé érdeklődő, fiatalabb generációt is elérje, a projekt sikerrel járt. A Facebookon már tegnap is sokan kommentálták a kormány akcióját, a legtöbben azonban az OMG szinonimájaként használt WTF-fel adnak hangot meglepettségüknek. Éppen ezért lehet káros a kormányzati kommunikáció ilyen mértékű leegyszerűsítése.

Weinwurm szerint a nyelvezeten kívül a pár soros figyelemfelhívás időzítése is érthetetlen. A fejlesztés ugyanis korántsem olyan égetően sürgős, mint amilyen rövid időn belül az erről szóló közlemény a kormányalakítás után kikerült a minisztériumok nyitóoldalára. Ez a munka egyébként sem megy az egyik napról a másikra. Egy-egy minisztériumi honlap az alapoktól történő felépítése a hazai lassú bürokrácia mellett optimális esetben is legalább fél évig eltarthat, és ekkor még csak a tartalomról beszélünk. Ezek mellé egy egységes átfogó keret (arculat) kidolgozása további 3-4 hónapot vehet igénybe. Ha a tartalom és az arculat mögé egységes technológiát is szeretne szervezni az új kormányzat, akkor ezt az összeg nagysága miatt vélhetően közbeszerzési eljárás keretében kell megtennie, mely procedúra szintén nem a gyorsaságáról híresült el Magyarországon.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25