19 °C Budapest

Nem talál állást a magyar expornós! Segítünk!

Pénzcentrum
2010. május 26. 16:58

Vad Kati éppen kivár. Az elmúlt időszakban sorra szűntek meg a munkái: véget ért szereplése a Jóban Rosszban-ban, majd megszűnt a magazin is, ahol szextippekkel látta el az olvasókat.

A celeb a NapiászOnline-nak elmondta: most éppen a "kivárás" időszakát éli. "Nem mondhatom azt, hogy nincs munkám, mert a barátaim megfenyegettek, hogy elfenekelnek, ha még egyszer azt mondom, nincs munkám. Inkább kivárásnak nevezném a mostani időszakot."

Az utóbbi időben megsokasodott szabad órákban a színésznőnek végre van bőven ideje kislányára is.

"Kiélvezek minden percet, amit a lányommal tölthetek. Most ez a fontos és ez az időszak Málnáról fog szólni. Természetesen örülök, ha olyan ajánlatot kapok, amit szívesen elfogadok és ami közel álla a szívemhez, de a legfontosabb, hogy családbarát időbeosztásom legyen és természetesen gazdaságilag is megérje." -nyilatkozta.

Álláskeresési tanácsok, nem csak Vad Katinak

Ha most vesztettük el állásunkat, első utunk a helyi munkanélküli központba vezessen. Előtte azonban tanácsos "felkészülni": sok időt és energiát spórolhatunk meg azzal, ha tudjuk, milyen dokumentumokat vigyünk magunkkal. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján minden szükséges információt megtalálhatunk.

Mielőtt elmennénk az illetékes munkaügyi központba, írjuk össze kérdéseinket, és tegyük fel azokat az ottani ügyintézőnek.

Figyeljük a központok faliújságjait, honlapjait: itt több, környékbeli vállalkozás helyezi el hirdetéseit, pont a helybeli álláskeresőkre gondolva.
Használjuk a kapcsolatokat!

Az álláskeresésben sokkal fontosabbak a kapcsolatok, mint hinnénk. Már munkahelyünkön töltött utolsó napunkat is ki kell használnunk, nem ülhetünk tétlenül, magunkba roskadva: minden ismerősünknek -még a főnökünknek is- adjuk meg önéletrajzunkat, elérhetőségeinket.

Keressük meg dolgozó ismerőseinket, barátainkat, adjuk oda nekik önéletrajzunkat. Manapság a különböző közösségi oldalakon mindenkit megtalálhatunk: vegyük fel a kapcsolatot volt osztálytársainkkal, évfolyamtársainkkal, és kérjük a segítségüket.

Lépjünk kapcsolatba egy (vagy több) fejvadász, állásközvetítő céggel, és adja be hozzájuk jelentkezésünket.

Álláskeresés

Először is csináljunk egy jól hangzó e-mail címet. Lehetőleg szereplejen benne vezeték- és keresztnevünk egyaránt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szánjunk időt önéletrajzunk megírására, hiszen a naprakész CV alapkövetelmény: az önéletrajz formája kövesse az aktuális elvárásokat: legyen nyomtatott és a számítógépen elmentett, tartalmazza a felsorolást az elvégzett iskolákról, szakmai ismeretekről, legyen benne az idegennyelv-tudás -az orosz is jól jöhet ( viszont ha nem beszélsz idegen nyelvet, ne írj be semmit). Ha úgy látod, hogy túl régen diplomáztál, hagyja ki az évszámot! Az önéletrajzból nem maradhat ki az előző munkahelyek felsorolása, egyéb kompetenciák (jó szervezőkészség, szervezett munkavégzés, jó kommunikációs képességek stb.) említése, valamint a referenciák, ajánlások. Az önéletrajz végén szereplő dátumot sose felejtsd el aktualizálni!

Manapság a legegyszerűbb módja az álláskeresésnek az internet: felejtsd el a különböző hirdetési újságokat! Nyugodtan kérjünk segítséget ebben is: gyerekein, rokonaink, vagy a munkaügyi kirendeltség munkatársai is megmutathatják, hogyan küldjünk el egy pályázatot.

Ne üljünk tétlenül

Mindenki el tudja magát foglalni otthon, mindig akad tennivaló, házimunka. Azonban az álláskeresés nem csak abból áll, hogy várunk, amíg válaszolnak pályázatainkra. Tanulj, bővítsd ismereteid!

Az alapvető számítógépes kompetenciákat a legtöbb helyen megkövetelik. A legfontosabb alkalmazásokat (Microsoft Word, Excel, internet- böngészők) felhasználói szinten, magabiztosan kell kezelnünk. Elvárás még a céges levelezési rendszer ismerete és használata, a beérkező e-mailek fogadása, válasz ezekre.

Ugyanígy érdemes nyelvtanulási lehetőségeket is keresni: a nyelvtudás fejlesztésére, idegen nyelvek elsajátítására érdemes időt szakítani. Ne a nyelvvizsga legyen az elsődleges cél, hanem az, hogy a gyakorlatban is tudd használni a tanultakat. A legjobb, ha angolnyelv-órákat veszel, hidd el, ezt sohasem késő elkezdeni!

Ha úgy érzed, szakmai kompetenciáid is fejlesztésre szorulnak, ne habozz: keress tanfolyamokat, olvass szakkönyveket, látogasd naponta a témával foglalkozó honlapokat! Szinte nincs olyan szakma, amiben ne lehetne mindig valami újat tanulni. Ugyanakkor az átképzés is megoldás lehet: ha úgy látod, hogy az te szakterületeden nincs lehetőséged elhelyezkedni, tanulj valami ahhoz közelállót, mégis újat!

Mindezek mellett az is fontos, hogy minden nap foglalkozz az álláskereséssel: nézd át a közvetítők honlapjait, olvass munkapiaci híreket, legyél naprakész. Gyakorolj otthon az állásinterjúra, készüljön fel a várható kérdésekre és buktatókra.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?