31 °C Budapest

Sok cég az utolsó napokra hagyja adóbevallását

Pénzcentrum
2010. május 28. 09:32

Május 31-ig, azaz jövő hét hétfőig kell a társaságoknak benyújtaniuk a 2009. évi társasági adóbevallásukat. A cégeknek az idén több mindenre is figyelemmel kell lenniük a bevallás során.

Mintegy 340 ezer kettős könyvvitelt folytató vállalkozást érint a mostani társasági bevallási határidő, melyek közül csupán 87,7 ezer cég nyújtotta be bevallását tegnapelőttig. A többség, nagyjából negyedmillió társaság tehát az utolsó napokra hagyta bevallását - írja a Napi Gazdaság.

A cégeknek idén az egyszerűsített vállalkozói adóról, az egyéni vállalkozó járulékairól, valamint az általános forgalmi adóról, a szakképzési hozzájárulásról, valamint a társasági adókötelezettségről szóló bevallással együtt a nagy értékű vagyontárgyakról szóló bevallást is be kell nyújtaniuk, amennyiben rendelkeznek adóköteles vagyontárggyal (170LE vagy nagyobb teljesítményű személygépjármű, vízi illetve légi jármű). A hitelintézeteknek a hitelintézeti járadékról, az energiaellátóknak pedig a fizetendő Robin-Hood adóról is számot kell adniuk.

Adószámával játszik, aki elmulasztja a közelgő APEH-határidőt

A társaságoknak az adóbevallással együtt több mindenről is határozniuk kell, így például a kutatás-fejlesztési adókedvezmények vagy a terven felüli értékcsökkenés elszámolásának módjáról.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Két jelentős könnyítést is kaptak idén a magyar vállalatok a válságra való tekintettel. A fejlesztési tartalékaikat a korábbi szabályok szerinti négy év helyett hat év alatt kell felhasználniuk. A veszteségelhatárolás pedig idén már nem APEH-engedélyhez kötött.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 22. 14:06