Ütött az óránk? Így pusztul a földi Paradicsom! Gyomorforgató képek!

2010. április 26. 11:02

Mint arról korábban a Pénzcentrum.hu is beszámolt, a Csendes Óceánon már akkora hömpölygő szemétkontinensek úsznak, hogy a felszámolásuk csak komoly nemzetközi összefogással lenne megvalósítható. A napokban olyan a Midway-szigeteken elpusztult albatroszokról készült képek jelentek meg, melyekhez gyomor kell. Az állatok maradványai között a műanyagból készült öngyújtótól a flakonok kupakjain át mindenféle nehezen lebomló hulladékokat találtak.

A 6,2 négyzetkilométeres Midway-atoll élővilágának sorsa könnyen megpecsételődhet, évente ezerszámra pusztulnak el a madárfiókát, mert a szüleik a vízben úszó szemétszigetekből táplálják őket.

Úszó szemétkontinensek a Csendes Óceánon

Az óceán szennyezettsége ebben a térségben kritikussá vált, a jellemzően műanyag darabokból álló szeméthalmokat az áramlatok ugyan a japán és az amerikai partoktól is jelentős távolságra forgatják, de az atoll éppen ezek útjában helyezkedik el.


Öngyújtó az albatrosz begyében

A szemétréteg vastagsága a felmérések szerint egyes területeken eléri a 10 métert, a két szemétkontinens kiterjedése többszöröse a legnagyobb amerikai államoknak.

Biológusok szerint a szeméthegyek a jéghegyekhez hasonlóan viselkednek, vagyis csak egy kis részük látszik ki a vízből, ami a műholdfelvételeken szinte nem is látszik.


Hasonló sorsú albatroszfióka


A szennyezést vizsgáló kutatók elmondták, hogy a víz felszínén szinte minden megtalálható, amit egy szeméttelepen el tudunk képzelni.

Reklámszatyrok, flakonok, sporteszközök, műanyag játékok, egyszer használatos evőeszközök úszkálnak mindenfelé.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szennyezés mértéke már most elképesztő, de ellenlépések nélkül a szemétfolyam mérete egy évtized alatt akár meg is duplázódhat.


A partokon is halmozódik a szemét

Az amerikaiak úgy vélik, hogy a katasztrófa következményei kiszámíthatatlanok lennének, amennyiben a szeméthalom nekiütközne a Hawaii-szigeteknek.

A Midway-szigeteknél az óceán már csak távolról tűnik égszín kéknek, közelről vizsgálva megdöbbentő a szennyezés mértéke.

A víz napról-napra egyre több szemetet sodor ki a korábban érintetlen partokra. Az egyik elpusztult albatrosz begyében egy olyan öngyújtót találtak, mely a rajta lévő felirat tanúsága szerint egy több ezer kilométerre található szállodát reklámoz. Az óceán fertőzötté vált, nagy kérdés, hogy mikor kezd ez ellen bármit is tenni az emberiség.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?