18 °C Budapest

Ütött az óránk? Így pusztul a földi Paradicsom! Gyomorforgató képek!

2010. április 26. 11:02

Mint arról korábban a Pénzcentrum.hu is beszámolt, a Csendes Óceánon már akkora hömpölygő szemétkontinensek úsznak, hogy a felszámolásuk csak komoly nemzetközi összefogással lenne megvalósítható. A napokban olyan a Midway-szigeteken elpusztult albatroszokról készült képek jelentek meg, melyekhez gyomor kell. Az állatok maradványai között a műanyagból készült öngyújtótól a flakonok kupakjain át mindenféle nehezen lebomló hulladékokat találtak.

A 6,2 négyzetkilométeres Midway-atoll élővilágának sorsa könnyen megpecsételődhet, évente ezerszámra pusztulnak el a madárfiókát, mert a szüleik a vízben úszó szemétszigetekből táplálják őket.

Úszó szemétkontinensek a Csendes Óceánon

Az óceán szennyezettsége ebben a térségben kritikussá vált, a jellemzően műanyag darabokból álló szeméthalmokat az áramlatok ugyan a japán és az amerikai partoktól is jelentős távolságra forgatják, de az atoll éppen ezek útjában helyezkedik el.


Öngyújtó az albatrosz begyében

A szemétréteg vastagsága a felmérések szerint egyes területeken eléri a 10 métert, a két szemétkontinens kiterjedése többszöröse a legnagyobb amerikai államoknak.

Biológusok szerint a szeméthegyek a jéghegyekhez hasonlóan viselkednek, vagyis csak egy kis részük látszik ki a vízből, ami a műholdfelvételeken szinte nem is látszik.


Hasonló sorsú albatroszfióka


A szennyezést vizsgáló kutatók elmondták, hogy a víz felszínén szinte minden megtalálható, amit egy szeméttelepen el tudunk képzelni.

Reklámszatyrok, flakonok, sporteszközök, műanyag játékok, egyszer használatos evőeszközök úszkálnak mindenfelé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szennyezés mértéke már most elképesztő, de ellenlépések nélkül a szemétfolyam mérete egy évtized alatt akár meg is duplázódhat.


A partokon is halmozódik a szemét

Az amerikaiak úgy vélik, hogy a katasztrófa következményei kiszámíthatatlanok lennének, amennyiben a szeméthalom nekiütközne a Hawaii-szigeteknek.

A Midway-szigeteknél az óceán már csak távolról tűnik égszín kéknek, közelről vizsgálva megdöbbentő a szennyezés mértéke.

A víz napról-napra egyre több szemetet sodor ki a korábban érintetlen partokra. Az egyik elpusztult albatrosz begyében egy olyan öngyújtót találtak, mely a rajta lévő felirat tanúsága szerint egy több ezer kilométerre található szállodát reklámoz. Az óceán fertőzötté vált, nagy kérdés, hogy mikor kezd ez ellen bármit is tenni az emberiség.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem