21 °C Budapest

Jelzálogkötél az adósok nyakán! Sokkoló számok a tengerentúlról

Pénzcentrum
2010. február 24. 14:02

Egy frissen közzétett amerikai tanulmány szerint a IV. negyedév végére elérte a 11,3 milliót azon jelzáloghitelesek száma, akiknek magasabb a fennálló hiteltartozása, mint a fedezetként felajánlott ingatlan értéke. Ez a lakásárak csökkenése miatt országos szinten azt jelenti, hogy átlagosan már minden negyedik hiteladós ebbe a kategóriába tartozik.

Az ingatlan értékénél magasabb hiteltartozással rendelkező ügyfelek száma 620 ezerrel emelkedett az utolsó negyedévben. Tízből egy ügyfélnek legalább 25%-kal magasabb az aktuális tartozása, mint amennyit a lakása ér.

2,3 millió ügyfél még legalább a lakás értékének 95%-ával tartozik, ők a lakásárak további csökkenése esetén könnyen átcsúszhatnak a másik kategóriába. A negyedik negyedévben átlagosan 1,1%-kal csökkentek a lakásárak az előző negyedévhez képest, ami nem igazán bíztató az adósokra nézve.

Az amerikai bankok hitelezési tevékenysége még mindig nem állt teljesen helyre, többen új módszereket dolgoznak ki a hitelállomány kezelésére és a kockázatok csökkentésére. A hitelezési rendszer megreformálása tágabb értelemben hatással lehet a nemzetgazdaság egészére.

A lakóingatlan értékétől magasabb hiteltartozással rendelkező ügyfelek aránya Nevada államban eléri a 70%-ot, Kaliforniában minden harmadik adót érint, de az országos átlag felett van Floridában, Arizonában és Michigan államban is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az adósságcsapdába került ügyfeleknek szinte semmi esélyük nincs a hitelkiváltásra (ehhez pótfedezet bevonása, vagy előtörlesztés lenne szükséges), de az ingatlan eladása sem megoldás, mivel a befolyó vételár nem fedezi a tartozást. Az ügyfelek közül sokan felhagynak a törlesztéssel, így sajnos nem marad más hátra, mint a végrehajtás.

EZT OLVASTAD MÁR?