13 °C Budapest

Szegénység az EU-ban: több tíz millió embert érint!

Pénzcentrum
2010. január 19. 05:21

2008-ban az EU 27 tagállamát tekintve a lakosság 17 százalékát fenyegette szegénység, ami azt jelenti, hogy a különféle szociális támogatásokkal együtt sem érte el jövedelmük a szegénységi küszöbnek megfelelő értéket - derül ki a EU statisztikai hivatalának legfrissebb adataiból.

2005 óta a szegénységgel fenyegetett lakosság aránya állandónak, 16-17% körülinek mondható. Definíció szerint azok sorolhatók szegény kategóriába, akiknek a rendelkezésre álló jövedelme nem éri el az egy főre jutó rendelkezésre álló jövedelem nemzeti medián értékének 60 százalékát.

A legmagasabb szegénységi aránnyal 2008-ban Lettország rendelkezett, ahol a lakosság 26 százaléka él küszöb alatti jövedelemből. Őket köveri Románia (23%), Bulgária (21%), Görögország (20%), Spanyolország (20%), és Litvánia (20%). A legalacsonyabb a szegények aránya Csehországban, ahol mindössze a lakosság 9 százaléka tartozik ebbe a körbe, őket követik a hollandok és a szlovákok 11 százalékkal.

Hazánk a maga 12 százalékos arányával egy csoportba sorolható Ausztriával, Dániával, Szlovéniával és Svédországgal.

Meg kell persze jegyezni, hogy ez az érték minden egyes országban különböző, vagyis ez a szegénységnek egy relatív mérőszáma, az egyes országokra vontakozó szegénységi adatok csak korlátozottan összehasonlíthatók.

A gyerekek a legszegényebbek!

Külön a gyerekek körében vizsgálva a relatív szegénységet azt látni, hogy 2008-ban minden ötödik gyermeket fenyegetett szegénység. A 17 év alattiak körében, a 27 tagállamot tekintve 20 százalékos volt ugyanis küszöbb alatt élők aránya. A legrosszabb adatokat Románia (33%), Bulgária (26%), Olaszország (25%) és Lettország (25%) szolgáltatta, míg Dániában, Szlovéniában és Finnországban kevesebb mint minden nyolcadik gyereket érint a szegénység.

Az idősek szintén a veszélyezetett kategóriába tartoznak, jellemzően ők is relatíve alapcsony jövedelemből élnek. 2008-ban a 65 év felettiek 19 százaléka számított szegénynek az EU 27 tagállamában. Ezen belül Lettországban votl a legmagasabb az arányuk (51% !), de Cipruson (49%), és Bulgáriában (34%) is rendkívül magas az arányuk. Meglepő módon hazánkban élnek relatíve legkevesebben szegénységben az idősek közül: mindössze 4 százalékuk (ami definíció szerint ugye azt jelenti, hogy a 65 év felettiek rendelkezésre álló jövedelmének medián értékének 60 százalékánál 4 százalékuk keres csak kevesebbet.)

Ez azt jelenti, hogy a foglalkoztatottság jelentősen csökkenti a szegénység kockázatát, hiszen a 18-65 év közöttiek körében, akik jellemzően dolgoznak, jóval alacsonyabb a szegénység előfordulása, mint a fiatalabbak, illetve idősebbek esetében. Külön a foglalkoztatottak körében mért szegénységi arány átlagosan 8 százalékos volt az EU-ban: a csehországi 4% és a Román 17 százalék között szóródva.

A románokkal együtt, mi is nélkülözünk!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szegénység előbb bemutatott relatív mércéje nem mutatja feltétlenül a tényleges életszínvonalat. Ennek mérésére jobb módszernek számít az anyagi nélkülözés (material deprivation) vizsgálata.

Az anyagi nélkülözés mérésekor a népesség azon arányáról beszélhetünk, amely nélkülöz számos olyan javat és szolgáltatást, amelyek alapvetőnek tekinthetők ahhoz, hogy az érintettek tisztességes, rendes életet folytathassanak abban az országban, ahol élnek.

Az EU statisztikai hivalatának értelmezése szerint nélkülözőnek tekinthető az, aki az alább felsorolt kilenc jószág, vagy szolgáltatás közül legalább hármat nélkülözni kénytelen, vagy nem engedheti meg magának: váratlan kiadások; évi egy hét szabadság (nem az otthonában); hátralékok fizetése (jelzálog vagy lakbér, közmű számlák vagy magasabb vásárlási részletfizetés); húsos étel, minden másnap, csirkével vagy hallal; a lakás megfelelően melegen tartása; mosógép; színes tv; telefon; saját autó.

Az említett definíció szerint a 27 tagállam összlakosságának 17 százaléka számított anyagilag depriváltnak. A legtöbben Bulgáriában (51%), Romániában (50%), Magyarországon (37%), és Lettországban (35%) nélkülöztek.

Az adatok alapján az Unió lakosságának 37 százaléka egyáltalán nem engedhetett meg magának nyaralást 2008-ban, 10 százalékuknak még arra sem futotta, hogy a téli hónapokban megfelelő hőmérsékletet biztosítson lakásában, 9 százalékuknak nem jutott minden második nap húsos ételre, és ugyanennyien vannak azok is, akiknek nincsen autójuk.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem