-1 °C Budapest

Gyászba torkollott a felhőtlen ünnepnap

Pénzcentrum
2009. november 24. 14:02

A Forbes magazin összeállította az autósok számára legveszélyesebb amerikai ünnepnapok listáját. A statisztikák szerint a tavalyi hálaadás napján ötször annyian veszítették életüket az utakon, mint egy átlagos napon, tízből négy halálos baleset pedig egyértelműen az ittas vezetés miatt következett be.

A lista készítői az Amerikai Közlekedési Minisztérium alá tartozó közlekedésbiztonsági intézet adatait használták fel. Az átlagokat az 1982-ig visszamenőleg rendelkezésre álló statisztikák alapján számították ki. A táblázatban szerepel, hogy a halálos balesetek hány %-a vezethető vissza az ittas vezetésre, bár ez nem befolyásolta a végső sorrendet.

Amerikában átlagosan 102 ember veszíti életét az utakon közlekedési balesetben, ezek majdnem fele az alkoholfogyasztás miatt következik be. Az ünnepnapokon megsokszorozódik a halálos balesetek száma, mert az emberek a hangulat miatt könnyelművé válnak és akár ittas állapotban is beülnek a volán mögé.

Az elmúlt majd három évtized adatai szerint a legveszélyesebb a Hálaadás ünnepe, amikor átlagosan 567-en (2008-ban alig több mint ötszázan) halnak meg közúti balesetben. A második legveszélyesebb a munka ünnepe, ekkor átlagosan 544-en (tavaly 487-en) lelték halálukat, a harmadik helyen a Függetlenség napja található 542 esettel.

Az Újév csak a hatodik helyen található, bár az ittas vezetés miatt bekövetkezett halálos balesetek aránya vélhetően a még tartó szilveszteri mámor miatt ekkor a legmagasabb. Az első négy helyet található ünnep esetében azt tapasztalni, hogy a tavalyi adat elmarad a sokéves átlagtól, ám a szakértők szerint ez nem az óvatosságra, hanem a drágább üzemanyagokra vezethető vissza. Idén átlagosan újra csak 125 forint egy liter benzin a tengerentúlon, ami újra a forgalom fokozódását és ezzel együtt a halálos balesetek számának emelkedését hozhatja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ittas vezetés lejárt lemez: új, végzetes módi hódít az utakon

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm