28-30 fok van a becsomagolt panelekben: méltatlankodnak a lakók

2010. február 3. 16:58

A kinti súlyos mínuszok ellenére már szenvednek a melegtől a szegedi Retek utcai panellakók. Mióta hőszigetelték a 10 emeletes házat, kicserélték a nyílászárókat, éjszakánként körülbelül 28-30 fok van a lakásokban. A legkeményebb hidegekben is kénytelenek ablakot nyitni, a fűtésszámla viszont magas - írja a szegedma.hu.

Ezek a panelek még az elsők között épültek meglehetősen korszerűtlen fűtési rendszerrel. Egy szál fűtőcsövön megy be az épületbe a meleg víz, feljut a 10. emeletre, majd úgy jön le, hogy sehol sincs a radiátorokon elzárószelep (vagyis egyetlen lakásban sem lehet szabályozni a hőfokot).

A melegvíz hőfoka a külső hőmérséklet függvénye: ha kint például mínusz 20 fok van, akkor egy régi rendelet értelmében 90 fokos vizet kell biztosítani - mondta a Szetáv illetékese, Ficzere László műszaki vezető. Ahol nem csomagolták be a házakat, ott nincs ilyen jellegű probléma.

A Szetáv már 10 éve beindította az úgynevezett keretprogramot, melynek keretében radiátoronként (szereléssel, áfával együtt) 1100-1200 forintért az átfolyós egycsövesből átalakították a fűtési rendszert kétcsöves szabályozhatóvá.

Az alacsony ár ellenére sokan nem éltek a kínálkozó lehetőséget. Hiába járt lakógyűlésekre, és próbálta meggyőzni az embereket, nem kértek belőle - mondta a műszaki vezető. Ha akkor megcsináltatták volna, akkor ma nem kellene az utcát fűteniük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megkezdődött a panelházak visszabontása - kép a volt szovjet fővárosból

Megoldás lehetne, ha mind a 7 érintett épületet szigetelnék, mert akkor a szolgáltató csökkenteni tudná a csőben áramló meleg víz hőfokát. A másik megoldás egy helyi átalakító beszerelése lenne a házakhoz. Ez a kazánból érkező, magas hőfokú vizet keveri az alacsonyabb hőfokú visszatérő vízzel, így mondjuk a 90 fokos helyett 70 fokossal fűtenek majd. Ez utóbbi megoldás mintegy 1,5 millió forintba kerülne.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?