28-30 fok van a becsomagolt panelekben: méltatlankodnak a lakók

2010. február 3. 16:58

A kinti súlyos mínuszok ellenére már szenvednek a melegtől a szegedi Retek utcai panellakók. Mióta hőszigetelték a 10 emeletes házat, kicserélték a nyílászárókat, éjszakánként körülbelül 28-30 fok van a lakásokban. A legkeményebb hidegekben is kénytelenek ablakot nyitni, a fűtésszámla viszont magas - írja a szegedma.hu.

Ezek a panelek még az elsők között épültek meglehetősen korszerűtlen fűtési rendszerrel. Egy szál fűtőcsövön megy be az épületbe a meleg víz, feljut a 10. emeletre, majd úgy jön le, hogy sehol sincs a radiátorokon elzárószelep (vagyis egyetlen lakásban sem lehet szabályozni a hőfokot).

A melegvíz hőfoka a külső hőmérséklet függvénye: ha kint például mínusz 20 fok van, akkor egy régi rendelet értelmében 90 fokos vizet kell biztosítani - mondta a Szetáv illetékese, Ficzere László műszaki vezető. Ahol nem csomagolták be a házakat, ott nincs ilyen jellegű probléma.

A Szetáv már 10 éve beindította az úgynevezett keretprogramot, melynek keretében radiátoronként (szereléssel, áfával együtt) 1100-1200 forintért az átfolyós egycsövesből átalakították a fűtési rendszert kétcsöves szabályozhatóvá.

Az alacsony ár ellenére sokan nem éltek a kínálkozó lehetőséget. Hiába járt lakógyűlésekre, és próbálta meggyőzni az embereket, nem kértek belőle - mondta a műszaki vezető. Ha akkor megcsináltatták volna, akkor ma nem kellene az utcát fűteniük.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megkezdődött a panelházak visszabontása - kép a volt szovjet fővárosból

Megoldás lehetne, ha mind a 7 érintett épületet szigetelnék, mert akkor a szolgáltató csökkenteni tudná a csőben áramló meleg víz hőfokát. A másik megoldás egy helyi átalakító beszerelése lenne a házakhoz. Ez a kazánból érkező, magas hőfokú vizet keveri az alacsonyabb hőfokú visszatérő vízzel, így mondjuk a 90 fokos helyett 70 fokossal fűtenek majd. Ez utóbbi megoldás mintegy 1,5 millió forintba kerülne.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?