33 °C Budapest

Milliós támogatások lakásfelújításra: így pályázhatsz

2010. január 29. 05:32

Folytatódik a Klímabarát Otthon Program 948 db pályázat támogatásáról döntött eddig a Klímabarát Otthon panel alprogramjában a zöldtárca, összesen 15,2 milliárd forint értékben. A lakóközösségek által elnyert támogatás több tízezer ember életminőségét javítja és számláit csökkenti, valamint évi 34 ezer tonnával mérsékli a szén-dioxid kibocsátást.

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter egy XV. kerületi, frissen felújított panelháznál tartott sajtótájékoztatón csütörtökön elmondta: a Klímabarát Otthon Program folytatásaként most a hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújítására, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására is lehet pályázni, az elnyerhető támogatás akár 60 százalékos is lehet.

Szabó Imre(Fotó: KVVM)

 

A miniszter szerint soha még ennyi pénz nem állt rendelkezésre klímavédelmi célokra hazánkban, mint amit most zöldítésre költhetünk a szén-dioxid-kvóta eladásokból származó bevételből. Magyarország első lakossági klímavédelmi programja pillanatnyilag az egyik leghatékonyabbnak tartott éghajlatvédelmi eszköz: az épületekhez kapcsolódó üvegházhatású gázok adják ugyanis a teljes hazai kibocsátások 30 százalékát.

A komplex felújításokkal egy-egy panelház energia költségeinek akár 40-50 százalékát is megtakaríthatja, lakásonként - a felújítások fajtájától függően - akár havi 10-15 ezerrel csökkenhetnek a közüzemi számlák. A támogatási szerződéskötések megkötése és a további pályázatok elbírálása folyamatos.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A klímabarát panelpályázaton támogatható a nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítása vagy cseréje; homlokzatok és födémek hőszigetelése; épületgépészeti rendszerek korszerűsítése és felújítása; a megújuló energiafelhasználás növelése, a hagyományos energiahordozók megújulókkal való helyettesítése, az épületek nyári hővédelmének javítása, valamint a lodzsák beüvegezése.

Mire kaphatsz támogatást?

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?