28 °C Budapest

109 éve világít a világ legtartósabb villanykörtéje - képek

Pénzcentrum
2010. január 25. 16:02

Amikor manapság a villanykörtékről esik szó, leginkább a hatékonyságról és az energiatakarékosságról szólnak a beszámolók. Az új fejlesztések közepette üde színfoltot jelenthet az alábbi történet, melyben egy tűzoltóparancsnok az állomáson 1901-től világító villanykörtéről számolt be, melynek csodájára járnak az emberek.

A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült izzó 109 éve világít, mindössze egy alkalommal 1937-ben kapcsolták le egy hétre, amíg a tűzoltóállomást felújították.

A parancsnok szerint a mai égők nem vehetik fel a versenyt a múlt század elejéről való darabbal, mely Edison legnagyobb kihívója, a különleges feltaláló, Adolphe Chaillet tervei alapján készült a Shelby elektronikai gyárban.

Az 1890-es években a kibontakozó elektronikai piacon Chaillet találmánya annak ellenére alulmaradt Edison villanykörtéjével szemben, hogy jobban bírta a magasabb feszültséget is.

A kíváncsiskodó érdeklődők akár több száz kilométert is hajlandóak utazni, hogy egy pillantást vethessenek a különleges villanykörtére.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tűzoltóparancsnok szerint volt, aki 5 ezer dollárt ajánlott az egyébként felbecsülhetetlen értékű ipari relikviáért, de a livemori állomás plafonján található izzó nem eladó.

A rekordok könyve szerint a legrégebben világító izzók közül a második egy texasi operaházban 1908 óta, a harmadik helyezett New Yorkban egy műszaki üzletben 1912-től világít (Forrás: AllGov.com).

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 11:21