109 éve világít a világ legtartósabb villanykörtéje - képek

Pénzcentrum
2010. január 25. 16:02

Amikor manapság a villanykörtékről esik szó, leginkább a hatékonyságról és az energiatakarékosságról szólnak a beszámolók. Az új fejlesztések közepette üde színfoltot jelenthet az alábbi történet, melyben egy tűzoltóparancsnok az állomáson 1901-től világító villanykörtéről számolt be, melynek csodájára járnak az emberek.

A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült izzó 109 éve világít, mindössze egy alkalommal 1937-ben kapcsolták le egy hétre, amíg a tűzoltóállomást felújították.

A parancsnok szerint a mai égők nem vehetik fel a versenyt a múlt század elejéről való darabbal, mely Edison legnagyobb kihívója, a különleges feltaláló, Adolphe Chaillet tervei alapján készült a Shelby elektronikai gyárban.

Az 1890-es években a kibontakozó elektronikai piacon Chaillet találmánya annak ellenére alulmaradt Edison villanykörtéjével szemben, hogy jobban bírta a magasabb feszültséget is.

A kíváncsiskodó érdeklődők akár több száz kilométert is hajlandóak utazni, hogy egy pillantást vethessenek a különleges villanykörtére.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tűzoltóparancsnok szerint volt, aki 5 ezer dollárt ajánlott az egyébként felbecsülhetetlen értékű ipari relikviáért, de a livemori állomás plafonján található izzó nem eladó.

A rekordok könyve szerint a legrégebben világító izzók közül a második egy texasi operaházban 1908 óta, a harmadik helyezett New Yorkban egy műszaki üzletben 1912-től világít (Forrás: AllGov.com).

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 25. vasárnap
Kristóf, Jakab
29. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35