Harmadával csökkenthető a gázszámlád: beszédes számok

MTI
2010. január 26. 10:02

Az országban a múlt század hatvanas éveitől sorra épített sátortetős házak hőszigetelése mintegy 900 ezer forintba kerülne, és a harmadával csökkenő gázszámlából elért megtakarítás a mai gázárak mellett 10-12 év alatti megtérülést hozna - közölte a Masterplast csoport az MTI-vel.

A Csokló Gábor műszaki igazgató által elvégzett számítás szerint a falakat és a födémet együtt 900 ezer forintból lehetne hőszigetelni. A régi B 30-as téglából épített falakra 12 centiméter vastag expandált polisztirolhab hőszigetelést javasol a Masterplast, míg a korabeli beton gerendás födémekre 20 centiméter vastag üveg- vagy salakgyapot a megfelelő hőszigetelő anyag. Ez együtt már mintegy harmadával csökkentené a fűtési költséget.

A jelenlegi köbméterenkénti 130 forintos gázárnál az éves fűtési díj 200 ezer forintra tehető, ebből kell számítani a megtakarítást, amelyből 10-12 éves megtérülés jön ki. Ha az ablakot is kicserélnek a házon - ez újabb 900 ezer forintos tétel - akkor a fűtési megtakarítás már 50 százalékos.

A műszaki igazgató azonban a fűtési rendszer cseréjét is javasolja, a szintén energiatakarékos kondenzációs gázkazánra váltva a meglévőt, és jónak látja egy vákuumcsöves napkollektor feltételét a tetőre. Így viszont a teljes felújítás már eléri a 3,2 millió forintot, amelyhez az állami támogatás - a jelenlegi szabályok szerint - 540 ezer forint.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem