20 °C Budapest

Harmadával csökkenthető a gázszámlád: beszédes számok

MTI
2010. január 26. 10:02

Az országban a múlt század hatvanas éveitől sorra épített sátortetős házak hőszigetelése mintegy 900 ezer forintba kerülne, és a harmadával csökkenő gázszámlából elért megtakarítás a mai gázárak mellett 10-12 év alatti megtérülést hozna - közölte a Masterplast csoport az MTI-vel.

A Csokló Gábor műszaki igazgató által elvégzett számítás szerint a falakat és a födémet együtt 900 ezer forintból lehetne hőszigetelni. A régi B 30-as téglából épített falakra 12 centiméter vastag expandált polisztirolhab hőszigetelést javasol a Masterplast, míg a korabeli beton gerendás födémekre 20 centiméter vastag üveg- vagy salakgyapot a megfelelő hőszigetelő anyag. Ez együtt már mintegy harmadával csökkentené a fűtési költséget.

A jelenlegi köbméterenkénti 130 forintos gázárnál az éves fűtési díj 200 ezer forintra tehető, ebből kell számítani a megtakarítást, amelyből 10-12 éves megtérülés jön ki. Ha az ablakot is kicserélnek a házon - ez újabb 900 ezer forintos tétel - akkor a fűtési megtakarítás már 50 százalékos.

A műszaki igazgató azonban a fűtési rendszer cseréjét is javasolja, a szintén energiatakarékos kondenzációs gázkazánra váltva a meglévőt, és jónak látja egy vákuumcsöves napkollektor feltételét a tetőre. Így viszont a teljes felújítás már eléri a 3,2 millió forintot, amelyhez az állami támogatás - a jelenlegi szabályok szerint - 540 ezer forint.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?