4 °C Budapest

OTP előfinanszírozás panelpályázatokhoz

2009. október 1. 17:32

Az OTP Bank elkötelezett a környezetvédelem, a Föld erőforrásainak ésszerű felhasználása és a környezettudatos vállalati magatartás mellett, amit üzletpolitikájában is érvényesít. A banknál több éve elérhetőek azok a kedvező kamatozású, államilag támogatott hitelkonstrukciók, amelyek finanszírozási forrást nyújtanak lakóépületek energiatakarékossági, környezetvédelmi célú felújításához társasházi, lakásszövetkezeti lakóközösségeknek.

A kölcsönök egyebek mellett a tavalyi és az idei panelpályázatokhoz, valamint a hagyományos lakóházak korszerűsítését célzó Nemzeti Energiatakarékossági Programhoz kapcsolódnak.

A 2008-as panelpályázat esetében a központi költségvetés a 2010-2012. évek forrásai terhére tudja az állami támogatást a nyertes pályázóknak kifizetni. Az eddigi hitelkonstrukciók mellett az OTP Bank a pozitívan elbírált 2008-as panelpályázatokhoz előfinanszírozást nyújt az állami vissza nem térítendő támogatás összegére, annak érdekében, hogy a lakóközösségek mielőbb el tudják kezdeni a beruházásokat.

Így a fejlesztések hamarabb megvalósulhatnak, az energia-megtakarítás korábban jelentkezik, és a kivitelező cégeknek is előnyt jelent az előrehozott beruházás. Az előfinanszírozás az OTP Bank legfeljebb 10 éves futamidejű Thermo hiteléből valósítható meg, közös tulajdonrészek esetében kamattámogatással. Előfinanszírozáskor a futamidő alatt csak kamat fizetendő, tőketörlesztés nincs.

A támogatás előfinanszírozására külön kölcsönszerződést kell kötni és annak lejárata a támogatás kiutalásának napja, amennyiben ez a szerződéskötéskor nem ismert, úgy 2013. február 15. A hitel forintban igényelhető. A támogatás kiutalásakor az előfinanszírozott összeget, azaz a hitel teljes tőkeösszegét a társasház egy összegben törleszti. Az előfinanszírozási hitel folyósítása a pályázó által vállalt saját forrás (és az önkormányzati támogatás) kifizetésének igazolásával, a Támogatási szerződésben meghatározott feladatok elvégzését követően, utólag, egy összegben, az utólagos ellenőrzést követően történik.

Az OTP Bank a környezetvédelmi tárca által a közelmúltban meghirdetett Zöld Beruházási Rendszer - Klímabarát Otthon Panel Alprogram keretében benyújtandó pályázatokhoz kapcsolódóan is a Thermo hitelt ajánlja a lakóközösségek részére, a hiányzó saját erő kiegészítésére. A panelházak energiatakarékossági felújítását támogató, a szén-dioxid kibocsátás csökkentését célzó pályázat keretében utólagos támogatás nyerhető, azaz a támogatás a kifizetett számlák ellenében hívható le, ezért az OTP Bank ebben az esetben is nyújt előfinanszírozási lehetőséget.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2009. augusztus 31-én lezárult a Nemzeti Energiatakarékossági Program, amely támogatás formájában nyújt fedezetet a hagyományos módon épült lakóingatlanok energetikai korszerűsítéséhez, vagy az energiaigény kiváltásához megújuló energiahordozó felhasználásával. A támogatáshoz kapcsolódóan, vagy a támogatás nélkül, többek között a "Sikeres Magyarországért" Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram keretében igényelhető hitel az OTP Banktól.

A kölcsön összege, hitelcéltól függően, támogatáshoz kapcsolódóan lakásonként 1.295.000 Ft-tól 2.730.000 Ft-ig terjedhet, de nem haladhatja meg a beruházás teljes költségének az egyes pályázatokban megadott maximális százalékos mértékét. Állami támogatás igénybevétele nélkül a hitelösszeg lakásonként 1.850.000 Ft-tól 4.200.000 Ft-ig terjedhet. A hitelhez nem szükséges saját erő. A futamidő szerződéskötéstől számítva legalább 4, legfeljebb 20 év lehet.

Forrás: OTP Bank Médiakommunikációs Osztály

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem