20 °C Budapest

Nagyon rákészült az OTP: több fronton is nyomulnak

Pénzcentrum
2009. szeptember 25. 05:40

A lakáslízing új lakóingatlan vásárlása esetén annak ellenére tovább őrzi majd egyedülálló előnyeit, hogy október elsejétől újra elérhetőek lesznek (a korábbiaknál szigorúbb feltételek mellett nyújtott) államilag támogatott lakáshitelek - mondta Dr. Dunavölgyi Mária, az OTP Lakáslízing vezérigazgatója.

Akciókkal kívánják élénkíteni az újépítésű lakások piacát

A lízing konstrukció az első hat hónapra vonatkozó akciós törlesztőrészletnek köszönhetően még olcsóbb lesz a lakáshitelekhez képest, kevesebb önerő bevonása szükséges, valamint az október 31-ig benyújtott kérelmek esetén elengedik az értékbecslői- és a közjegyzői díjat.

A jelenleg körülbelül 60 %-os piaci részesedéssel rendelkező OTP Lakáslízing vezérigazgatója elmondta, hogy a termék olcsósága nagyban annak köszönhető, hogy újépítésű lakásoknál a lízingelt összeg áfa-tartalmát kamatmentesen, a futamidő során kis részletekben fizeti ki az ügyfél.

Eddig körülbelül 2400 szerződést kötött az OTP Lakáslízing, a kezelt állomány 30 milliárd forintra tehető, a hátralékosok aránya nem kiugró a lakáshitelesekhez képest.

Sok az eladatlan lakás, kevesebben mernek belevágni a vásárlásba

A lakáslízing a lakossági ügyfelek mellett az ingatlanfejlesztők körében is felértékelődött, a finanszírozó felmérése szerint hazánkban közel 14 ezer eladatlan új lakás várja, hogy gazdára találjon. Az ingatlanpiac lassulását az OTP Lakáslízing egy a korábbiaknál is kedvezőbb konstrukció bevezetésével kívánja ellensúlyozni.

A lízingcég felmérése, a Statisztikai Hivatal gyorsjelentése és az Ecostat tájékoztatói alapján megállapítható, hogy a válság rendkívül hátrányosan érintetteaz egyébként is lassan reagáló építőipart és lakáspiacot. A beruházók hosszabb átfutási és értékesítési időre számíthatnak, a munkavállalók egy részére elbocsátás vár, melyek közvetlenül és közvetve az ingatlanpiaci kereslet csökkenéséhez vezetnek.

Kétharmadára (6 %-ra) csökkent azok száma, akik egy éven belül új lakás vásárlását tervezik, így az év első felében hiába adtak ki több használatbavételi engedélyt, mint egy évvel korábban, ezek az ingatlanok csak az eladatlan lakások táborát gazdagították. Az ország középső részén található az üresen álló új lakások háromnegyede (közel 10 ezer darab), míg például a Dél-Alföldön alig 430 ilyen ingatlan van készleten.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakóingatlant vásárlók jelentős többsége csak külső finanszírozás igénybevételével képes házat vagy lakást vásárolni. A piac bizonyos mértékig telítődött, miközben az alacsonyabb megtakarítással rendelkező csoportok lakásigénye - a magasabb kockázatok miatt - nincs kielégítve, ők ingatlan vásárlásakor jelentős összegű külső forrás bevonására kényszerülnek, vagy el kell halasztaniuk a vásárlást.

Ösztönzik a lakosságot és a beruházókat is

A lízingcég az ügyfelek és a beruházók felé új értékesítés-támogató eszközöket alkalmaz. Az újépítésű lakások értékesítésének előremozdítása érdekében az igénylőknek - amennyiben október végéig benyújtják a kérelmüket - nem kell értékbecslési és közjegyzői díjat fizeti. A finanszírozó az első hat hónapra alacsonyabb törlesztőrészleteket állapít meg annak érdekében, hogy segítse a költözéskori költségek könnyebb elviselését. A beruházóknak újraindították a szakaszos finanszírozást, ami projektfinanszírozási szerződéssel rendelkező ingatlanok esetén vehető igénybe.

Nemfizetés esetén az ügyletek kezelése ugyanúgy történik, mint a lakáshitelnél. Amennyiben nincs mód átütemezésre, a lakás lízingdíj átvállalással vagy anélkül értékesíthető, utóbbi esetben a lízingcég a befolyt összegből a tőketartozásra tart igényt, az efölötti rész az ügyfelet illeti. Az ügyfél által addig befizetett pénz tehát nem vész el, ugyanúgy, mint a lakáshitelnél a befizetett lízingdíjak tőkerésze az ügyfél tőketartozását a futamidő alatt folyamatosan csökkenti.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?