14 °C Budapest

Nagyon rákészült az OTP: több fronton is nyomulnak

Pénzcentrum
2009. szeptember 25. 05:40

A lakáslízing új lakóingatlan vásárlása esetén annak ellenére tovább őrzi majd egyedülálló előnyeit, hogy október elsejétől újra elérhetőek lesznek (a korábbiaknál szigorúbb feltételek mellett nyújtott) államilag támogatott lakáshitelek - mondta Dr. Dunavölgyi Mária, az OTP Lakáslízing vezérigazgatója.

Akciókkal kívánják élénkíteni az újépítésű lakások piacát

A lízing konstrukció az első hat hónapra vonatkozó akciós törlesztőrészletnek köszönhetően még olcsóbb lesz a lakáshitelekhez képest, kevesebb önerő bevonása szükséges, valamint az október 31-ig benyújtott kérelmek esetén elengedik az értékbecslői- és a közjegyzői díjat.

A jelenleg körülbelül 60 %-os piaci részesedéssel rendelkező OTP Lakáslízing vezérigazgatója elmondta, hogy a termék olcsósága nagyban annak köszönhető, hogy újépítésű lakásoknál a lízingelt összeg áfa-tartalmát kamatmentesen, a futamidő során kis részletekben fizeti ki az ügyfél.

Eddig körülbelül 2400 szerződést kötött az OTP Lakáslízing, a kezelt állomány 30 milliárd forintra tehető, a hátralékosok aránya nem kiugró a lakáshitelesekhez képest.

Sok az eladatlan lakás, kevesebben mernek belevágni a vásárlásba

A lakáslízing a lakossági ügyfelek mellett az ingatlanfejlesztők körében is felértékelődött, a finanszírozó felmérése szerint hazánkban közel 14 ezer eladatlan új lakás várja, hogy gazdára találjon. Az ingatlanpiac lassulását az OTP Lakáslízing egy a korábbiaknál is kedvezőbb konstrukció bevezetésével kívánja ellensúlyozni.

A lízingcég felmérése, a Statisztikai Hivatal gyorsjelentése és az Ecostat tájékoztatói alapján megállapítható, hogy a válság rendkívül hátrányosan érintetteaz egyébként is lassan reagáló építőipart és lakáspiacot. A beruházók hosszabb átfutási és értékesítési időre számíthatnak, a munkavállalók egy részére elbocsátás vár, melyek közvetlenül és közvetve az ingatlanpiaci kereslet csökkenéséhez vezetnek.

Kétharmadára (6 %-ra) csökkent azok száma, akik egy éven belül új lakás vásárlását tervezik, így az év első felében hiába adtak ki több használatbavételi engedélyt, mint egy évvel korábban, ezek az ingatlanok csak az eladatlan lakások táborát gazdagították. Az ország középső részén található az üresen álló új lakások háromnegyede (közel 10 ezer darab), míg például a Dél-Alföldön alig 430 ilyen ingatlan van készleten.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lakóingatlant vásárlók jelentős többsége csak külső finanszírozás igénybevételével képes házat vagy lakást vásárolni. A piac bizonyos mértékig telítődött, miközben az alacsonyabb megtakarítással rendelkező csoportok lakásigénye - a magasabb kockázatok miatt - nincs kielégítve, ők ingatlan vásárlásakor jelentős összegű külső forrás bevonására kényszerülnek, vagy el kell halasztaniuk a vásárlást.

Ösztönzik a lakosságot és a beruházókat is

A lízingcég az ügyfelek és a beruházók felé új értékesítés-támogató eszközöket alkalmaz. Az újépítésű lakások értékesítésének előremozdítása érdekében az igénylőknek - amennyiben október végéig benyújtják a kérelmüket - nem kell értékbecslési és közjegyzői díjat fizeti. A finanszírozó az első hat hónapra alacsonyabb törlesztőrészleteket állapít meg annak érdekében, hogy segítse a költözéskori költségek könnyebb elviselését. A beruházóknak újraindították a szakaszos finanszírozást, ami projektfinanszírozási szerződéssel rendelkező ingatlanok esetén vehető igénybe.

Nemfizetés esetén az ügyletek kezelése ugyanúgy történik, mint a lakáshitelnél. Amennyiben nincs mód átütemezésre, a lakás lízingdíj átvállalással vagy anélkül értékesíthető, utóbbi esetben a lízingcég a befolyt összegből a tőketartozásra tart igényt, az efölötti rész az ügyfelet illeti. Az ügyfél által addig befizetett pénz tehát nem vész el, ugyanúgy, mint a lakáshitelnél a befizetett lízingdíjak tőkerésze az ügyfél tőketartozását a futamidő alatt folyamatosan csökkenti.

PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17