10 °C Budapest

Nagyon rákészült az OTP: több fronton is nyomulnak

Pénzcentrum
2009. szeptember 25. 05:40

A lakáslízing új lakóingatlan vásárlása esetén annak ellenére tovább őrzi majd egyedülálló előnyeit, hogy október elsejétől újra elérhetőek lesznek (a korábbiaknál szigorúbb feltételek mellett nyújtott) államilag támogatott lakáshitelek - mondta Dr. Dunavölgyi Mária, az OTP Lakáslízing vezérigazgatója.

Akciókkal kívánják élénkíteni az újépítésű lakások piacát

A lízing konstrukció az első hat hónapra vonatkozó akciós törlesztőrészletnek köszönhetően még olcsóbb lesz a lakáshitelekhez képest, kevesebb önerő bevonása szükséges, valamint az október 31-ig benyújtott kérelmek esetén elengedik az értékbecslői- és a közjegyzői díjat.

A jelenleg körülbelül 60 %-os piaci részesedéssel rendelkező OTP Lakáslízing vezérigazgatója elmondta, hogy a termék olcsósága nagyban annak köszönhető, hogy újépítésű lakásoknál a lízingelt összeg áfa-tartalmát kamatmentesen, a futamidő során kis részletekben fizeti ki az ügyfél.

Eddig körülbelül 2400 szerződést kötött az OTP Lakáslízing, a kezelt állomány 30 milliárd forintra tehető, a hátralékosok aránya nem kiugró a lakáshitelesekhez képest.

Sok az eladatlan lakás, kevesebben mernek belevágni a vásárlásba

A lakáslízing a lakossági ügyfelek mellett az ingatlanfejlesztők körében is felértékelődött, a finanszírozó felmérése szerint hazánkban közel 14 ezer eladatlan új lakás várja, hogy gazdára találjon. Az ingatlanpiac lassulását az OTP Lakáslízing egy a korábbiaknál is kedvezőbb konstrukció bevezetésével kívánja ellensúlyozni.

A lízingcég felmérése, a Statisztikai Hivatal gyorsjelentése és az Ecostat tájékoztatói alapján megállapítható, hogy a válság rendkívül hátrányosan érintetteaz egyébként is lassan reagáló építőipart és lakáspiacot. A beruházók hosszabb átfutási és értékesítési időre számíthatnak, a munkavállalók egy részére elbocsátás vár, melyek közvetlenül és közvetve az ingatlanpiaci kereslet csökkenéséhez vezetnek.

Kétharmadára (6 %-ra) csökkent azok száma, akik egy éven belül új lakás vásárlását tervezik, így az év első felében hiába adtak ki több használatbavételi engedélyt, mint egy évvel korábban, ezek az ingatlanok csak az eladatlan lakások táborát gazdagították. Az ország középső részén található az üresen álló új lakások háromnegyede (közel 10 ezer darab), míg például a Dél-Alföldön alig 430 ilyen ingatlan van készleten.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakóingatlant vásárlók jelentős többsége csak külső finanszírozás igénybevételével képes házat vagy lakást vásárolni. A piac bizonyos mértékig telítődött, miközben az alacsonyabb megtakarítással rendelkező csoportok lakásigénye - a magasabb kockázatok miatt - nincs kielégítve, ők ingatlan vásárlásakor jelentős összegű külső forrás bevonására kényszerülnek, vagy el kell halasztaniuk a vásárlást.

Ösztönzik a lakosságot és a beruházókat is

A lízingcég az ügyfelek és a beruházók felé új értékesítés-támogató eszközöket alkalmaz. Az újépítésű lakások értékesítésének előremozdítása érdekében az igénylőknek - amennyiben október végéig benyújtják a kérelmüket - nem kell értékbecslési és közjegyzői díjat fizeti. A finanszírozó az első hat hónapra alacsonyabb törlesztőrészleteket állapít meg annak érdekében, hogy segítse a költözéskori költségek könnyebb elviselését. A beruházóknak újraindították a szakaszos finanszírozást, ami projektfinanszírozási szerződéssel rendelkező ingatlanok esetén vehető igénybe.

Nemfizetés esetén az ügyletek kezelése ugyanúgy történik, mint a lakáshitelnél. Amennyiben nincs mód átütemezésre, a lakás lízingdíj átvállalással vagy anélkül értékesíthető, utóbbi esetben a lízingcég a befolyt összegből a tőketartozásra tart igényt, az efölötti rész az ügyfelet illeti. Az ügyfél által addig befizetett pénz tehát nem vész el, ugyanúgy, mint a lakáshitelnél a befizetett lízingdíjak tőkerésze az ügyfél tőketartozását a futamidő alatt folyamatosan csökkenti.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 11:53
László Imre polgármesterről azt írta a propagandasajtó, hogy el akarta tusolni a XI. kerületi óvodai...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem