Nagyon rákészült az OTP: több fronton is nyomulnak

Pénzcentrum
2009. szeptember 25. 05:40

A lakáslízing új lakóingatlan vásárlása esetén annak ellenére tovább őrzi majd egyedülálló előnyeit, hogy október elsejétől újra elérhetőek lesznek (a korábbiaknál szigorúbb feltételek mellett nyújtott) államilag támogatott lakáshitelek - mondta Dr. Dunavölgyi Mária, az OTP Lakáslízing vezérigazgatója.

Akciókkal kívánják élénkíteni az újépítésű lakások piacát

A lízing konstrukció az első hat hónapra vonatkozó akciós törlesztőrészletnek köszönhetően még olcsóbb lesz a lakáshitelekhez képest, kevesebb önerő bevonása szükséges, valamint az október 31-ig benyújtott kérelmek esetén elengedik az értékbecslői- és a közjegyzői díjat.

A jelenleg körülbelül 60 %-os piaci részesedéssel rendelkező OTP Lakáslízing vezérigazgatója elmondta, hogy a termék olcsósága nagyban annak köszönhető, hogy újépítésű lakásoknál a lízingelt összeg áfa-tartalmát kamatmentesen, a futamidő során kis részletekben fizeti ki az ügyfél.

Eddig körülbelül 2400 szerződést kötött az OTP Lakáslízing, a kezelt állomány 30 milliárd forintra tehető, a hátralékosok aránya nem kiugró a lakáshitelesekhez képest.

Sok az eladatlan lakás, kevesebben mernek belevágni a vásárlásba

A lakáslízing a lakossági ügyfelek mellett az ingatlanfejlesztők körében is felértékelődött, a finanszírozó felmérése szerint hazánkban közel 14 ezer eladatlan új lakás várja, hogy gazdára találjon. Az ingatlanpiac lassulását az OTP Lakáslízing egy a korábbiaknál is kedvezőbb konstrukció bevezetésével kívánja ellensúlyozni.

A lízingcég felmérése, a Statisztikai Hivatal gyorsjelentése és az Ecostat tájékoztatói alapján megállapítható, hogy a válság rendkívül hátrányosan érintetteaz egyébként is lassan reagáló építőipart és lakáspiacot. A beruházók hosszabb átfutási és értékesítési időre számíthatnak, a munkavállalók egy részére elbocsátás vár, melyek közvetlenül és közvetve az ingatlanpiaci kereslet csökkenéséhez vezetnek.

Kétharmadára (6 %-ra) csökkent azok száma, akik egy éven belül új lakás vásárlását tervezik, így az év első felében hiába adtak ki több használatbavételi engedélyt, mint egy évvel korábban, ezek az ingatlanok csak az eladatlan lakások táborát gazdagították. Az ország középső részén található az üresen álló új lakások háromnegyede (közel 10 ezer darab), míg például a Dél-Alföldön alig 430 ilyen ingatlan van készleten.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lakóingatlant vásárlók jelentős többsége csak külső finanszírozás igénybevételével képes házat vagy lakást vásárolni. A piac bizonyos mértékig telítődött, miközben az alacsonyabb megtakarítással rendelkező csoportok lakásigénye - a magasabb kockázatok miatt - nincs kielégítve, ők ingatlan vásárlásakor jelentős összegű külső forrás bevonására kényszerülnek, vagy el kell halasztaniuk a vásárlást.

Ösztönzik a lakosságot és a beruházókat is

A lízingcég az ügyfelek és a beruházók felé új értékesítés-támogató eszközöket alkalmaz. Az újépítésű lakások értékesítésének előremozdítása érdekében az igénylőknek - amennyiben október végéig benyújtják a kérelmüket - nem kell értékbecslési és közjegyzői díjat fizeti. A finanszírozó az első hat hónapra alacsonyabb törlesztőrészleteket állapít meg annak érdekében, hogy segítse a költözéskori költségek könnyebb elviselését. A beruházóknak újraindították a szakaszos finanszírozást, ami projektfinanszírozási szerződéssel rendelkező ingatlanok esetén vehető igénybe.

Nemfizetés esetén az ügyletek kezelése ugyanúgy történik, mint a lakáshitelnél. Amennyiben nincs mód átütemezésre, a lakás lízingdíj átvállalással vagy anélkül értékesíthető, utóbbi esetben a lízingcég a befolyt összegből a tőketartozásra tart igényt, az efölötti rész az ügyfelet illeti. Az ügyfél által addig befizetett pénz tehát nem vész el, ugyanúgy, mint a lakáshitelnél a befizetett lízingdíjak tőkerésze az ügyfél tőketartozását a futamidő alatt folyamatosan csökkenti.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 23. 19:50
Ezerrel megy közpénzből a pártkampány Kecskeméten, az ellenzéki pártok jogi lépéseket fontolgatnak.
Bankmonitor  |  2024. május 23. 17:10
Az első Babaváró igénylőknél a közeljövőben jár le az 5 év, ha nem született gyermek, akkor megemelk...
MNB Intézet  |  2024. május 23. 10:52
Az ágens alapú gazdasági modellezés lényege, hogy számítógépen létrehozunk egy virtuális gazdaságot,...
Holdblog  |  2024. május 23. 09:15
Rekordévre készül a konténerhajók piaca. Tavaly sosem látott mennyiségű szállítókapacitás állt szolg...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem