14 °C Budapest

Tarolt az OTP euróhitele: mikor csattan a forintostor?

Pénzcentrum
2009. szeptember 29. 05:40

5 és 10 millió forintos lakáshitelek 20 évre A harmadik negyedévben a lakáshitelezésben tapasztalt langyos víz után a forinthitelek fellendülését várja a piac az év hátralévő részében. A támogatott hitelek nyári felfüggesztését követően több bank a devizahitel kínálatát is szűkítette, jelenleg a versenyképes forinthitel konstrukciók kidolgozását helyezik előtérbe a piaci résztvevők . A harmadik negyedévben az euró alapú hitelek felé történő elmozdulás volt megfigyelhető, frankhitelt már csak egy-két piaci résztvevő kínál.

Forint alapú lakáshitelek: a korábbiaknál kedvezőbb feltételek, versenyképesebb termékek

Az ősz közeledtével több bank is előrukkolt az új forinthitel termékével. A kamatszint a tegnapi monetáris döntésnek köszönhetően tovább csökkenthet, mint ismert ezúttal 50 bázispontot vágott a jegybank. A havonta fizetendő törlesztőrészletek tekintetében nagyobb a szórás, mint egy negyedévvel ezelőtt. A legkedvezőbb ajánlatot az AXA Bank tette, amely 11,24 %-os THM és havi 45 879 forintos induló havi részlet mellett kínál 5 millió forintot 20 éves futamidőre. 50 ezer forint alatti havi részletet kínál még az Erste Bank is, a többek ajánlatai csak 14 % feletti THM felett érhetőek el.

A piaci kamatozású 10 millió forintos ajánlatok között a THM-ek tekintetében hasonló eltérések mutatkoznak, mint az előző esetben. Ezúttal is az AXA Bank ajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek, őket követi az Erste és az UniCredit Bank. 16 % feletti THM-et és 130 ezer forint feletti havi részletet kínál a Raiffeisen és az OTP Bank.

Euró alapú lakáshitelek: mindenki befért a 10 %-os THM alá

Az 5 milliós ajánlatok között 8,50 %-os THM-mel a Budapest Bank végzett az élen, a legalacsonyabb törlesztőrészletet (36 035 Ft/hó) bizonyos feltételek teljesülése esetén az OTP Bank kínálja (OTP Lakáshitel Termékcsomag Lakástakarékkal, jövedelem átutalás, két csoportos beszedési megbízás). Minden válaszadónak sikerült 10 % alatt tartani a teljes hiteldíj-mutatót, bár a havi részletekből látszik, hogy az alacsonyabb THM az eltérő mértékű induló költségek miatt nem mindig jár együtt alacsonyabb havi törlesztőrészletekkel.

A tízmilliós ajánlatok tekintetében a fenti feltételek teljesülése mellett az OTP Bank végzett az élen, szorosan követi őket a Budapest Bank és az FHB. 9 % feletti THM mellett kínál lakáshitelt a Raiffeisen, az AXA, az Erste és az UniCredit.

Frankhitelek: a szűk piac, kedvező AXA ajánlat

A hazai pénzintézetek többsége már felfüggesztette a frankhitelek forgalmazását, legutóbb a Budapest Bank szállt ki augusztus közepén. Az AXA Bank az euró hitelektől alacsonyabb THM mellett kínálja frankhitelét, az UniCredit ajánlata csak mutatóban szerepel, az ügyfelek jellemzően a kedvezőbb feltételekkel kínált euró alapú finanszírozást választják.

A 10 millió forintos ajánlatok tekintetében sincs különösebb meglepetés, az AXA Bank a 7,57 %-os THM-ével az abszolút egybevetésben is mindenkit maga mögé utasít.

 

AXA Bank, Budapest Bank, CIB Bank

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla
38. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?