5 °C Budapest

Tarolt az OTP euróhitele: mikor csattan a forintostor?

Pénzcentrum
2009. szeptember 29. 05:40

5 és 10 millió forintos lakáshitelek 20 évre A harmadik negyedévben a lakáshitelezésben tapasztalt langyos víz után a forinthitelek fellendülését várja a piac az év hátralévő részében. A támogatott hitelek nyári felfüggesztését követően több bank a devizahitel kínálatát is szűkítette, jelenleg a versenyképes forinthitel konstrukciók kidolgozását helyezik előtérbe a piaci résztvevők . A harmadik negyedévben az euró alapú hitelek felé történő elmozdulás volt megfigyelhető, frankhitelt már csak egy-két piaci résztvevő kínál.

Forint alapú lakáshitelek: a korábbiaknál kedvezőbb feltételek, versenyképesebb termékek

Az ősz közeledtével több bank is előrukkolt az új forinthitel termékével. A kamatszint a tegnapi monetáris döntésnek köszönhetően tovább csökkenthet, mint ismert ezúttal 50 bázispontot vágott a jegybank. A havonta fizetendő törlesztőrészletek tekintetében nagyobb a szórás, mint egy negyedévvel ezelőtt. A legkedvezőbb ajánlatot az AXA Bank tette, amely 11,24 %-os THM és havi 45 879 forintos induló havi részlet mellett kínál 5 millió forintot 20 éves futamidőre. 50 ezer forint alatti havi részletet kínál még az Erste Bank is, a többek ajánlatai csak 14 % feletti THM felett érhetőek el.

A piaci kamatozású 10 millió forintos ajánlatok között a THM-ek tekintetében hasonló eltérések mutatkoznak, mint az előző esetben. Ezúttal is az AXA Bank ajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek, őket követi az Erste és az UniCredit Bank. 16 % feletti THM-et és 130 ezer forint feletti havi részletet kínál a Raiffeisen és az OTP Bank.

Euró alapú lakáshitelek: mindenki befért a 10 %-os THM alá

Az 5 milliós ajánlatok között 8,50 %-os THM-mel a Budapest Bank végzett az élen, a legalacsonyabb törlesztőrészletet (36 035 Ft/hó) bizonyos feltételek teljesülése esetén az OTP Bank kínálja (OTP Lakáshitel Termékcsomag Lakástakarékkal, jövedelem átutalás, két csoportos beszedési megbízás). Minden válaszadónak sikerült 10 % alatt tartani a teljes hiteldíj-mutatót, bár a havi részletekből látszik, hogy az alacsonyabb THM az eltérő mértékű induló költségek miatt nem mindig jár együtt alacsonyabb havi törlesztőrészletekkel.

A tízmilliós ajánlatok tekintetében a fenti feltételek teljesülése mellett az OTP Bank végzett az élen, szorosan követi őket a Budapest Bank és az FHB. 9 % feletti THM mellett kínál lakáshitelt a Raiffeisen, az AXA, az Erste és az UniCredit.

Frankhitelek: a szűk piac, kedvező AXA ajánlat

A hazai pénzintézetek többsége már felfüggesztette a frankhitelek forgalmazását, legutóbb a Budapest Bank szállt ki augusztus közepén. Az AXA Bank az euró hitelektől alacsonyabb THM mellett kínálja frankhitelét, az UniCredit ajánlata csak mutatóban szerepel, az ügyfelek jellemzően a kedvezőbb feltételekkel kínált euró alapú finanszírozást választják.

A 10 millió forintos ajánlatok tekintetében sincs különösebb meglepetés, az AXA Bank a 7,57 %-os THM-ével az abszolút egybevetésben is mindenkit maga mögé utasít.

 

AXA Bank, Budapest Bank, CIB Bank

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?