2 °C Budapest

Tarolt az OTP euróhitele: mikor csattan a forintostor?

Pénzcentrum
2009. szeptember 29. 05:40

5 és 10 millió forintos lakáshitelek 20 évre A harmadik negyedévben a lakáshitelezésben tapasztalt langyos víz után a forinthitelek fellendülését várja a piac az év hátralévő részében. A támogatott hitelek nyári felfüggesztését követően több bank a devizahitel kínálatát is szűkítette, jelenleg a versenyképes forinthitel konstrukciók kidolgozását helyezik előtérbe a piaci résztvevők . A harmadik negyedévben az euró alapú hitelek felé történő elmozdulás volt megfigyelhető, frankhitelt már csak egy-két piaci résztvevő kínál.

Forint alapú lakáshitelek: a korábbiaknál kedvezőbb feltételek, versenyképesebb termékek

Az ősz közeledtével több bank is előrukkolt az új forinthitel termékével. A kamatszint a tegnapi monetáris döntésnek köszönhetően tovább csökkenthet, mint ismert ezúttal 50 bázispontot vágott a jegybank. A havonta fizetendő törlesztőrészletek tekintetében nagyobb a szórás, mint egy negyedévvel ezelőtt. A legkedvezőbb ajánlatot az AXA Bank tette, amely 11,24 %-os THM és havi 45 879 forintos induló havi részlet mellett kínál 5 millió forintot 20 éves futamidőre. 50 ezer forint alatti havi részletet kínál még az Erste Bank is, a többek ajánlatai csak 14 % feletti THM felett érhetőek el.

A piaci kamatozású 10 millió forintos ajánlatok között a THM-ek tekintetében hasonló eltérések mutatkoznak, mint az előző esetben. Ezúttal is az AXA Bank ajánlata bizonyult a legkedvezőbbnek, őket követi az Erste és az UniCredit Bank. 16 % feletti THM-et és 130 ezer forint feletti havi részletet kínál a Raiffeisen és az OTP Bank.

Euró alapú lakáshitelek: mindenki befért a 10 %-os THM alá

Az 5 milliós ajánlatok között 8,50 %-os THM-mel a Budapest Bank végzett az élen, a legalacsonyabb törlesztőrészletet (36 035 Ft/hó) bizonyos feltételek teljesülése esetén az OTP Bank kínálja (OTP Lakáshitel Termékcsomag Lakástakarékkal, jövedelem átutalás, két csoportos beszedési megbízás). Minden válaszadónak sikerült 10 % alatt tartani a teljes hiteldíj-mutatót, bár a havi részletekből látszik, hogy az alacsonyabb THM az eltérő mértékű induló költségek miatt nem mindig jár együtt alacsonyabb havi törlesztőrészletekkel.

A tízmilliós ajánlatok tekintetében a fenti feltételek teljesülése mellett az OTP Bank végzett az élen, szorosan követi őket a Budapest Bank és az FHB. 9 % feletti THM mellett kínál lakáshitelt a Raiffeisen, az AXA, az Erste és az UniCredit.

Frankhitelek: a szűk piac, kedvező AXA ajánlat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hazai pénzintézetek többsége már felfüggesztette a frankhitelek forgalmazását, legutóbb a Budapest Bank szállt ki augusztus közepén. Az AXA Bank az euró hitelektől alacsonyabb THM mellett kínálja frankhitelét, az UniCredit ajánlata csak mutatóban szerepel, az ügyfelek jellemzően a kedvezőbb feltételekkel kínált euró alapú finanszírozást választják.

A 10 millió forintos ajánlatok tekintetében sincs különösebb meglepetés, az AXA Bank a 7,57 %-os THM-ével az abszolút egybevetésben is mindenkit maga mögé utasít.

 

AXA Bank, Budapest Bank, CIB Bank

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 28. 09:07
Pikó András, Budapest VIII. kerülete, Józsefváros Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színekben megválasz...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?