20 °C Budapest

Zuhannak a kamatok: mi lesz a bankbetétekkel?

Pénzcentrum
2009. október 1. 06:20

Sötét idők várnak a bankbetétekre Immár egyhuzamban a harmadik alkalommal csökkentett alapkamatot a jegybank: száz, ötven, illetve ötven bázisponttal, így jelenleg a tavaly év eleji szinten, 7,5 százalékon áll. Ennek megfelelően a bankok is erősen megvágták lekötött betéti kamataikat. Várakozások szerint ilyen lesz a folytatás is.

Az elemzőket a mostani kamatdöntés sem lepte meg igazán, sőt, egyesek még nagyobb mértékű csökkentést sem tartottak elképzelhetetlennek. Az alapkamat csökkentés mögött inflációs folyamatok kedvező alakulása, valamint a nemzetközi pénzügyi környezet javulása áll.

Megtakarítói szemmel ez persze azt jelenti, hogy a jövőben alacsonyabb betéti kamatokra számíthatunk, amely folyamat már el is indult az elmúlt két hónapban, így aztán továbbra is azt tudjuk tanácsolni, hogy még most szemezgessünk az akciós ajánlatok között.

Mint minden betétkörképünk elkészítésekor, most is három összegre, és három időszakra vetítve hasonlítottuk össze a bankok legjobb ajánlatait. 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

Ez alkalommal sem vettük figyelembe a kombinált termékeket, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagytuk, lévén, hogy ezek kamatozása nem fix.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, FHB, Allianz Bank és a KDB Bank.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2009. szeptember 30-án történt.)

Megjegyezzük, hogy a fent leírtaknak megfelelően, nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban (feltéve, ha azt nem kötötték különösebb feltételekhez, vagy nem speciális célcsoportnak szól), hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Drasztikus csökkenés mindenütt

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?