Saját ügyfeleiken segítenek a bankok

Pénzcentrum
2009. szeptember 29. 08:47

Több pénzügyi vállalkozás is arra panaszkodott, hogy azok a bankok, amelyek saját adósvédelmi programot alkalmaznak, az ő ügyfeleikre nem alkalmazzák ezeket a lehetőségeket. A pénzügyi vállalkozások ugyanis általában banki forrásból tudnak finanszírozni, ha pedig a bank nem enyhít, pláne szigorít a vele kapcsolatban álló cégnél, a pénzügyi vállalkozás sem tud enyhíteni saját adósai terhein - írja a Napi Gazdaság.

Az OTP Bank az általa finanszírozott független pénzügyi szolgáltatóknál, lízing- és faktorcégeknél a keretfeltételekben általában évente állapodik meg, a felülvizsgálatot az adott cég komplex kockázati megítélése függvényében is ugyanilyen gyakorisággal végzik el. A bank tájékoztatása szerint jelenlegi üzletpolitikájuk ennek az ügyfélkörnek a hitelezését a megnövekedett ágazati kockázatokra tekintettel csak a korábbiaknál szigorúbb feltételekkel teszi lehetővé. Mint hangsúlyozták, azoknak az ügyfeleknek, akik a szerződés szerinti adósságszolgálat teljesítése során nehézségekbe ütköznek, igyekeznek segíteni. Ez alól nem jelentenek kivételt a pénzügyi vállalkozások sem.

Tarolt az OTP euróhitele: mikor csattan a forintostor?

Mindez azonban nem jelentheti az új kihelyezésekhez kapcsolódó refinanszírozási feltételrendszer lazítását, tekintettel arra, hogy a szolgáltató csak közvetítő, a banki hitelek megtérülése - a szolgáltatókat jellemző alacsony tőkeellátottságból adódóan - elsősorban a refinanszírozott követelésekből várható. A banki adósvédelmi program alkalmazása a pénzügyi szolgáltatók esetében alapvetően a problémásnak minősülő konkrét refinanszírozott ügyletek egyedi értékelése keretében, az adott lízingbe vevő vagy faktoráltató partner pénzügyi helyzetének és jövőbeli lehetőségeinek elemzése alapján, egyedi ügyletként mérlegelendő.

Nagyon rákészült az OTP: több fronton is nyomulnak

A CIB Bank által finanszírozott pénzügyi vállalkozások korábban arról tájékoztatták a bankot, hogy - kisebb méretüknek köszönhetően - rugalmasan és viszonylag gyorsan tudják kezelni azon adósok fizetési könnyítésre vonatkozó kérelmeit, akik a válság miatt átmeneti pénzügyi gondokkal küszködnek. A banknál pozitívan értékelik, hogy a pénzügyi vállalkozások nyitottak az átmeneti nehézségekkel küszködő, ugyanakkor együttműködésre törekvő ügyfelekkel való megegyezésre. A Budapest Banknál hangsúlyozták, hogy az általuk ajánlott törlesztési könnyítéseket a bankfiókokon keresztül igényelhetik az ügyfelek.

Kiszámítható forint lakáshitel a CIB Banktól: 10 % alatti THM

A dolgot persze nehezíti, hogy a két terület (a bajba jutott magánadósok megsegítése és a pénzügyi vállalkozások finanszírozása) eleve külön üzletághoz tartozik. A megfelelő portfólióval rendelkező pénzügyi vállalkozások a finanszírozó bank enyhítése nélkül is képesek például átütemezési lehetőséget biztosítani egyes ügyfeleiknek. A bankok egy része szerint jelentősebb probléma csak akkor lehet, ha a kihelyezéseknél a cég tömegesen alkalmazott a piacinál sokkal enyhébb feltételeket, így a válság hatására a portfólió romlása is nagyobb mértékű. Ilyen esetben azért zárkózhatnak el a feltételek újratárgyalásától a bankok, mert azzal a pénzügyi vállalkozás túlzott kockázatvállalását is magukra vennék.

Hitelkamatot vágott az Erste! Örülhetnek a forintadósok

A CIB Bank a jelzáloghiteleknél már több mint 1800 átstrukturálási kérelmet hagyott jóvá. A többi termékkört (autólízing, ingatlanlízing, fedezetlen hitelek, mikrohitelek) is figyelembe véve a hitelintézetnél összesen 12,7 ezer jóváhagyott átstrukturálási kérelem van. A banknál elmondták, hogy a bajbajutottak csupán 60-65 %-a érhető el, és a megkeresettek mindössze 15 %-a nyitott az átütemezési lehetőségre. Az OTP adósvédelmi programját jelenleg mintegy 3500 lakás- és jelzáloghitellel rendelkező ügyfél veszi igénybe. Az UniCredit Bank tavaly november óta több mint 1500 ügyfelének nyújtott fizetéskönnyítést és további több száz ügyfelükkel dolgoznak együtt az átszerződésen.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16