Saját ügyfeleiken segítenek a bankok

Pénzcentrum
2009. szeptember 29. 08:47

Több pénzügyi vállalkozás is arra panaszkodott, hogy azok a bankok, amelyek saját adósvédelmi programot alkalmaznak, az ő ügyfeleikre nem alkalmazzák ezeket a lehetőségeket. A pénzügyi vállalkozások ugyanis általában banki forrásból tudnak finanszírozni, ha pedig a bank nem enyhít, pláne szigorít a vele kapcsolatban álló cégnél, a pénzügyi vállalkozás sem tud enyhíteni saját adósai terhein - írja a Napi Gazdaság.

Az OTP Bank az általa finanszírozott független pénzügyi szolgáltatóknál, lízing- és faktorcégeknél a keretfeltételekben általában évente állapodik meg, a felülvizsgálatot az adott cég komplex kockázati megítélése függvényében is ugyanilyen gyakorisággal végzik el. A bank tájékoztatása szerint jelenlegi üzletpolitikájuk ennek az ügyfélkörnek a hitelezését a megnövekedett ágazati kockázatokra tekintettel csak a korábbiaknál szigorúbb feltételekkel teszi lehetővé. Mint hangsúlyozták, azoknak az ügyfeleknek, akik a szerződés szerinti adósságszolgálat teljesítése során nehézségekbe ütköznek, igyekeznek segíteni. Ez alól nem jelentenek kivételt a pénzügyi vállalkozások sem.

Tarolt az OTP euróhitele: mikor csattan a forintostor?

Mindez azonban nem jelentheti az új kihelyezésekhez kapcsolódó refinanszírozási feltételrendszer lazítását, tekintettel arra, hogy a szolgáltató csak közvetítő, a banki hitelek megtérülése - a szolgáltatókat jellemző alacsony tőkeellátottságból adódóan - elsősorban a refinanszírozott követelésekből várható. A banki adósvédelmi program alkalmazása a pénzügyi szolgáltatók esetében alapvetően a problémásnak minősülő konkrét refinanszírozott ügyletek egyedi értékelése keretében, az adott lízingbe vevő vagy faktoráltató partner pénzügyi helyzetének és jövőbeli lehetőségeinek elemzése alapján, egyedi ügyletként mérlegelendő.

Nagyon rákészült az OTP: több fronton is nyomulnak

A CIB Bank által finanszírozott pénzügyi vállalkozások korábban arról tájékoztatták a bankot, hogy - kisebb méretüknek köszönhetően - rugalmasan és viszonylag gyorsan tudják kezelni azon adósok fizetési könnyítésre vonatkozó kérelmeit, akik a válság miatt átmeneti pénzügyi gondokkal küszködnek. A banknál pozitívan értékelik, hogy a pénzügyi vállalkozások nyitottak az átmeneti nehézségekkel küszködő, ugyanakkor együttműködésre törekvő ügyfelekkel való megegyezésre. A Budapest Banknál hangsúlyozták, hogy az általuk ajánlott törlesztési könnyítéseket a bankfiókokon keresztül igényelhetik az ügyfelek.

Kiszámítható forint lakáshitel a CIB Banktól: 10 % alatti THM

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A dolgot persze nehezíti, hogy a két terület (a bajba jutott magánadósok megsegítése és a pénzügyi vállalkozások finanszírozása) eleve külön üzletághoz tartozik. A megfelelő portfólióval rendelkező pénzügyi vállalkozások a finanszírozó bank enyhítése nélkül is képesek például átütemezési lehetőséget biztosítani egyes ügyfeleiknek. A bankok egy része szerint jelentősebb probléma csak akkor lehet, ha a kihelyezéseknél a cég tömegesen alkalmazott a piacinál sokkal enyhébb feltételeket, így a válság hatására a portfólió romlása is nagyobb mértékű. Ilyen esetben azért zárkózhatnak el a feltételek újratárgyalásától a bankok, mert azzal a pénzügyi vállalkozás túlzott kockázatvállalását is magukra vennék.

Hitelkamatot vágott az Erste! Örülhetnek a forintadósok

A CIB Bank a jelzáloghiteleknél már több mint 1800 átstrukturálási kérelmet hagyott jóvá. A többi termékkört (autólízing, ingatlanlízing, fedezetlen hitelek, mikrohitelek) is figyelembe véve a hitelintézetnél összesen 12,7 ezer jóváhagyott átstrukturálási kérelem van. A banknál elmondták, hogy a bajbajutottak csupán 60-65 %-a érhető el, és a megkeresettek mindössze 15 %-a nyitott az átütemezési lehetőségre. Az OTP adósvédelmi programját jelenleg mintegy 3500 lakás- és jelzáloghitellel rendelkező ügyfél veszi igénybe. Az UniCredit Bank tavaly november óta több mint 1500 ügyfelének nyújtott fizetéskönnyítést és további több száz ügyfelükkel dolgoznak együtt az átszerződésen.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?