Saját ügyfeleiken segítenek a bankok

Pénzcentrum
2009. szeptember 29. 08:47

Több pénzügyi vállalkozás is arra panaszkodott, hogy azok a bankok, amelyek saját adósvédelmi programot alkalmaznak, az ő ügyfeleikre nem alkalmazzák ezeket a lehetőségeket. A pénzügyi vállalkozások ugyanis általában banki forrásból tudnak finanszírozni, ha pedig a bank nem enyhít, pláne szigorít a vele kapcsolatban álló cégnél, a pénzügyi vállalkozás sem tud enyhíteni saját adósai terhein - írja a Napi Gazdaság.

Az OTP Bank az általa finanszírozott független pénzügyi szolgáltatóknál, lízing- és faktorcégeknél a keretfeltételekben általában évente állapodik meg, a felülvizsgálatot az adott cég komplex kockázati megítélése függvényében is ugyanilyen gyakorisággal végzik el. A bank tájékoztatása szerint jelenlegi üzletpolitikájuk ennek az ügyfélkörnek a hitelezését a megnövekedett ágazati kockázatokra tekintettel csak a korábbiaknál szigorúbb feltételekkel teszi lehetővé. Mint hangsúlyozták, azoknak az ügyfeleknek, akik a szerződés szerinti adósságszolgálat teljesítése során nehézségekbe ütköznek, igyekeznek segíteni. Ez alól nem jelentenek kivételt a pénzügyi vállalkozások sem.

Tarolt az OTP euróhitele: mikor csattan a forintostor?

Mindez azonban nem jelentheti az új kihelyezésekhez kapcsolódó refinanszírozási feltételrendszer lazítását, tekintettel arra, hogy a szolgáltató csak közvetítő, a banki hitelek megtérülése - a szolgáltatókat jellemző alacsony tőkeellátottságból adódóan - elsősorban a refinanszírozott követelésekből várható. A banki adósvédelmi program alkalmazása a pénzügyi szolgáltatók esetében alapvetően a problémásnak minősülő konkrét refinanszírozott ügyletek egyedi értékelése keretében, az adott lízingbe vevő vagy faktoráltató partner pénzügyi helyzetének és jövőbeli lehetőségeinek elemzése alapján, egyedi ügyletként mérlegelendő.

Nagyon rákészült az OTP: több fronton is nyomulnak

A CIB Bank által finanszírozott pénzügyi vállalkozások korábban arról tájékoztatták a bankot, hogy - kisebb méretüknek köszönhetően - rugalmasan és viszonylag gyorsan tudják kezelni azon adósok fizetési könnyítésre vonatkozó kérelmeit, akik a válság miatt átmeneti pénzügyi gondokkal küszködnek. A banknál pozitívan értékelik, hogy a pénzügyi vállalkozások nyitottak az átmeneti nehézségekkel küszködő, ugyanakkor együttműködésre törekvő ügyfelekkel való megegyezésre. A Budapest Banknál hangsúlyozták, hogy az általuk ajánlott törlesztési könnyítéseket a bankfiókokon keresztül igényelhetik az ügyfelek.

Kiszámítható forint lakáshitel a CIB Banktól: 10 % alatti THM

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A dolgot persze nehezíti, hogy a két terület (a bajba jutott magánadósok megsegítése és a pénzügyi vállalkozások finanszírozása) eleve külön üzletághoz tartozik. A megfelelő portfólióval rendelkező pénzügyi vállalkozások a finanszírozó bank enyhítése nélkül is képesek például átütemezési lehetőséget biztosítani egyes ügyfeleiknek. A bankok egy része szerint jelentősebb probléma csak akkor lehet, ha a kihelyezéseknél a cég tömegesen alkalmazott a piacinál sokkal enyhébb feltételeket, így a válság hatására a portfólió romlása is nagyobb mértékű. Ilyen esetben azért zárkózhatnak el a feltételek újratárgyalásától a bankok, mert azzal a pénzügyi vállalkozás túlzott kockázatvállalását is magukra vennék.

Hitelkamatot vágott az Erste! Örülhetnek a forintadósok

A CIB Bank a jelzáloghiteleknél már több mint 1800 átstrukturálási kérelmet hagyott jóvá. A többi termékkört (autólízing, ingatlanlízing, fedezetlen hitelek, mikrohitelek) is figyelembe véve a hitelintézetnél összesen 12,7 ezer jóváhagyott átstrukturálási kérelem van. A banknál elmondták, hogy a bajbajutottak csupán 60-65 %-a érhető el, és a megkeresettek mindössze 15 %-a nyitott az átütemezési lehetőségre. Az OTP adósvédelmi programját jelenleg mintegy 3500 lakás- és jelzáloghitellel rendelkező ügyfél veszi igénybe. Az UniCredit Bank tavaly november óta több mint 1500 ügyfelének nyújtott fizetéskönnyítést és további több száz ügyfelükkel dolgoznak együtt az átszerződésen.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 1. 13:15
Somos Andrást, az ATV tizennégy év után, néhány hónapja távozó műsorvezetőjét hívta meg a Media1 e h...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Holdblog  |  2024. május 1. 09:06
A HOLD Alapkezelő vezérigazgatója, Szabó Balázs vendégeskedett a ShiwaForce podcastjában, az Epic St...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm