10 °C Budapest

Saját ügyfeleiken segítenek a bankok

Pénzcentrum
2009. szeptember 29. 08:47

Több pénzügyi vállalkozás is arra panaszkodott, hogy azok a bankok, amelyek saját adósvédelmi programot alkalmaznak, az ő ügyfeleikre nem alkalmazzák ezeket a lehetőségeket. A pénzügyi vállalkozások ugyanis általában banki forrásból tudnak finanszírozni, ha pedig a bank nem enyhít, pláne szigorít a vele kapcsolatban álló cégnél, a pénzügyi vállalkozás sem tud enyhíteni saját adósai terhein - írja a Napi Gazdaság.

Az OTP Bank az általa finanszírozott független pénzügyi szolgáltatóknál, lízing- és faktorcégeknél a keretfeltételekben általában évente állapodik meg, a felülvizsgálatot az adott cég komplex kockázati megítélése függvényében is ugyanilyen gyakorisággal végzik el. A bank tájékoztatása szerint jelenlegi üzletpolitikájuk ennek az ügyfélkörnek a hitelezését a megnövekedett ágazati kockázatokra tekintettel csak a korábbiaknál szigorúbb feltételekkel teszi lehetővé. Mint hangsúlyozták, azoknak az ügyfeleknek, akik a szerződés szerinti adósságszolgálat teljesítése során nehézségekbe ütköznek, igyekeznek segíteni. Ez alól nem jelentenek kivételt a pénzügyi vállalkozások sem.

Tarolt az OTP euróhitele: mikor csattan a forintostor?

Mindez azonban nem jelentheti az új kihelyezésekhez kapcsolódó refinanszírozási feltételrendszer lazítását, tekintettel arra, hogy a szolgáltató csak közvetítő, a banki hitelek megtérülése - a szolgáltatókat jellemző alacsony tőkeellátottságból adódóan - elsősorban a refinanszírozott követelésekből várható. A banki adósvédelmi program alkalmazása a pénzügyi szolgáltatók esetében alapvetően a problémásnak minősülő konkrét refinanszírozott ügyletek egyedi értékelése keretében, az adott lízingbe vevő vagy faktoráltató partner pénzügyi helyzetének és jövőbeli lehetőségeinek elemzése alapján, egyedi ügyletként mérlegelendő.

Nagyon rákészült az OTP: több fronton is nyomulnak

A CIB Bank által finanszírozott pénzügyi vállalkozások korábban arról tájékoztatták a bankot, hogy - kisebb méretüknek köszönhetően - rugalmasan és viszonylag gyorsan tudják kezelni azon adósok fizetési könnyítésre vonatkozó kérelmeit, akik a válság miatt átmeneti pénzügyi gondokkal küszködnek. A banknál pozitívan értékelik, hogy a pénzügyi vállalkozások nyitottak az átmeneti nehézségekkel küszködő, ugyanakkor együttműködésre törekvő ügyfelekkel való megegyezésre. A Budapest Banknál hangsúlyozták, hogy az általuk ajánlott törlesztési könnyítéseket a bankfiókokon keresztül igényelhetik az ügyfelek.

Kiszámítható forint lakáshitel a CIB Banktól: 10 % alatti THM

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A dolgot persze nehezíti, hogy a két terület (a bajba jutott magánadósok megsegítése és a pénzügyi vállalkozások finanszírozása) eleve külön üzletághoz tartozik. A megfelelő portfólióval rendelkező pénzügyi vállalkozások a finanszírozó bank enyhítése nélkül is képesek például átütemezési lehetőséget biztosítani egyes ügyfeleiknek. A bankok egy része szerint jelentősebb probléma csak akkor lehet, ha a kihelyezéseknél a cég tömegesen alkalmazott a piacinál sokkal enyhébb feltételeket, így a válság hatására a portfólió romlása is nagyobb mértékű. Ilyen esetben azért zárkózhatnak el a feltételek újratárgyalásától a bankok, mert azzal a pénzügyi vállalkozás túlzott kockázatvállalását is magukra vennék.

Hitelkamatot vágott az Erste! Örülhetnek a forintadósok

A CIB Bank a jelzáloghiteleknél már több mint 1800 átstrukturálási kérelmet hagyott jóvá. A többi termékkört (autólízing, ingatlanlízing, fedezetlen hitelek, mikrohitelek) is figyelembe véve a hitelintézetnél összesen 12,7 ezer jóváhagyott átstrukturálási kérelem van. A banknál elmondták, hogy a bajbajutottak csupán 60-65 %-a érhető el, és a megkeresettek mindössze 15 %-a nyitott az átütemezési lehetőségre. Az OTP adósvédelmi programját jelenleg mintegy 3500 lakás- és jelzáloghitellel rendelkező ügyfél veszi igénybe. Az UniCredit Bank tavaly november óta több mint 1500 ügyfelének nyújtott fizetéskönnyítést és további több száz ügyfelükkel dolgoznak együtt az átszerződésen.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 23. 21:24
A Magyar Rádió egykori hangmérnökét 75 évesen érte a halál.
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Holdblog  |  2024. február 23. 19:01
HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molró...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm