16 °C Budapest

Félig kész házak Szaúd-Arábiában - nem kellenek senkinek?

2009. augusztus 3. 14:02

Mintegy 80 projektet hagytak félbe, vagy függesztettek fel bizonytalan időre Szaúd-Arábiában, a válság és a gazdasági lassulás miatt.

A dubai központú Proleads Global kutatóintézet előrejelzése szerint még 2010-ben sem várható fellendülés a közel-keleti országban, igaz szektoronként nagyon eltérőek lehet a közeljövő.

Az oktatási és egészségügyi szektorban például csökken a beruházások száma, ugyanakkor a (kis)kereskedelmi ágazatban már akár jövőre is fellendülés várható az elkészülő épületek számát tekintve. A felmérés szerint Szaúd-Arábiában 720 projekt készül 430 milliárd amerikai dollár értékben, amiből 80 milliárdnyit állítottak le ideiglenesen vagy végleg.

Szaúd-Arábiában nagyon nagy arányú építkezési projektek zajlanak, részint állami bíztatásra. 2014-ig ugyanis egymillió új lakást kéne átadni, hogy megoldódjon a meredeken növekvő lakosság elhelyezési problémája. Többek közt ezért is van jobb formában az ország építőipara, mint a szomszédos Egyesült Arab Emírségekben, ahol Dubai hanyatlása miatt mintegy 400 projektet hagytak félbe 300 milliárd dollár értékben.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?