Sivár Dubai: üres paloták a homokkirályságban

Pénzcentrum
2009. június 24. 14:02

Becslések szerint 2010 végére megduplázódhat a jelenlegi kihasználatlanság és minden harmadik ingatlan üresen állhat a korábban oly népszerű Dubaiban. A lélekszám csökkenése, a mesterségesen generált kereslet elpárolgása és a befejezésre váró projektek mind-mind hozzájárultak a kedvezőtlen jövőkép kialakulásához.

A dubai ingatlanok kihasználtsági-mutatója 2008 negyedik negyedévében még 93 % volt, ami mára 85 %-ra csökkent. A szakértők szerint a kedvezőtlen tendencia tovább folytatódik és 2010 végére 70 % alá csökkenhet a mutató, ami azt jelenti, hogy minden harmadik ingatlan üresen fog állni.

Korábbi előrejelzések szerint az átlagos ingatlanárak a tavalyi csúcsponthoz képest akár 70 %-kal is csökkenhetnek, ami teljesen felborítja és megkérdőjelezi a folyamatban lévő projektek megvalósítását. Az értékesítés szenved, a beruházások csak az eladatlan lakások számát gyarapítják.

Jelenleg is sok a vevőre és bérlőre váró ingatan

A korábban slágerpiacnak tekintett homokkirályságban egymást érték a fejlesztések, a mesterségesen generált kereslet azonban elpárolgott a válság hatására. Az építési kedv alábbhagyott, de a folyamatban lévő beruházásokat még befejezik.

Az épülő új lakások száma a piac zuhanásával arányosan zsugorodik, a gondokat tetézi a külföldiek számának csökkenése. A térségbe érkezett munkavállalókat gyakran elbocsátják, ezek többsége a hazautazást kénytelen választani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az emirátusokban élő külföldiek aránya idén várhatóan 8 százalékponttal esik, ezen belül Dubai népessége 17 %-kal csökken. A munkaügyi miniszter cáfolja a híreszteléseket, elmondta, hogy az elmúlt 6 hónapban 250 ezerrel több dolgozói vízumot állítottak ki, mint amennyit megszüntettek.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?